Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε σήμερα επίσημα διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διότι παρέβησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς τα δημόσια ελλείμματά τους ήταν ανώτερα του 3% το 2014 και το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα στα δύο κράτη της Ιβηρικής πριν από τα τέλη Ιουλίου.
Τόσο η Μαδρίτη, όσο και η Λισαβόνα, κατέγραψαν δημοσιονομικά ελλείμματα ανώτερα του 3% του ΑΕΠ τα προηγούμενα δύο χρόνια και δεν προχώρησαν σε διόρθωσή τους όσο γρήγορα θα όφειλαν, υπενθύμισε η Κομισιόν.
Οι δύο χώρες τώρα κινδυνεύουν να τους επιβληθούν πρόστιμα και να τους στερηθεί η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ εάν δεν αποδείξουν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες παραβιάστηκαν εξαιτίας "εξαιρετικών οικονομικών περιστάσεων". Πρόστιμα ίσα με το 0,2% του ΑΕΠ είναι πιθανό να επιβληθούν εάν τα υπερβολικά ελλείμματα δεν μειωθούν, αν και ως σήμερα δεν έχει επιβληθεί ποτέ τέτοιου είδους ποινή από τις Βρυξέλλες.
Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα αποφανθεί σχετικά με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του την 12η Ιουλίου, ανέφερε μια εκπρόσωπος της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι υπουργοί θα μπορούσαν να απορρίψουν την εκτίμηση της Κομισιόν μόνο εάν υπάρξει ειδική πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απίθανο το Ecofin να αντιταχθεί στην εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετά την απόφαση του συμβουλίου η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επιβολή κυρώσεων "μέσα σε 20 ημέρες", όπως διευκρίνισε σε έγγραφό της.
Επομένως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία ενδέχεται να έχουν επιβληθεί πρόστιμα ως την 27η Ιουλίου, κατά την τελευταία σύνοδο του κολεγίου των Επιτροπών πριν τη θερινή διακοπή της λειτουργίας της Κομισιόν, εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.
Οι δύο χώρες είχαν υπαχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ από το 2009, εξαιτίας της διόγκωσης των ελλειμμάτων τους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2008.
Βάσει της διαδικασίας, η Κομισιόν θέτει ετήσιους στόχους για τη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων. Όμως το 2014 και το 2015 η Ισπανία και η Πορτογαλία απέτυχαν να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους και κατέγραψαν ελλείμματα πολύ ανώτερα του ορίου του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Πέρυσι η Ισπανία κατέγραψε έλλειμμα 5,1%, πολύ υψηλότερο από το 4,2% που είχε συμφωνηθεί. Η Πορτογαλία, που είχε κληθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015, αντ' αυτού κατέγραψε έλλειμμα 4,4%.
Η Κομισιόν σημείωσε ότι η Λισαβόνα έχει ήδη αθετήσει την υπόσχεσή της να διορθώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, ενώ η Μαδρίτη είναι "απίθανο να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα" εντός της καθορισμένης προθεσμίας, ενώ έκρινε πως ούτε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ούτε αυτή της Ισπανίας έλαβαν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι δύο χώρες μπορεί να μην αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις εάν μπορούν να πείσουν τους εταίρους τους ότι συνέτρεχαν εξαιρετικές οικονομικές περιστάσεις σε μια αιτιολογημένη γνώμη που υποχρεούνται να στείλουν εντός δέκα ημερών από την υιοθέτηση της απόφασης της Κομισιόν από το Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων.
"Έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς", σχολίασε ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που αναμένει το Εκοφίν να "επιβεβαιώσει την εκτίμησή μας", όπως ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν.