Τη μπάλα στην εξέδρα επιχειρούν να πετάξουν στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις καθυστερήσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του κράτους.
Tην Δευτέρα αρμόδια στελέχη συνέδεαν τη δόση των 800 εκατ. ευρώ που δεν εγκρίθηκε στο χθεσινοβραδινό Euro Working Group (EWG) με την αποτίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με βάση την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους.
Επισήμως όμως οι ανακοινώσεις του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ξεκαθάριζαν ήδη από το καλοκαίρι ότι η δόση θα είναι διαθέσιμη μετά την 1η Σεπτεμβρίου.
Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ESM στις 7 Ιουλίου, λίγο πριν την εκταμίευση των πρώτων 7,7 από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης, «μια επιπλέον εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Άρα από τον Ιούλιο όλοι ανέμεναν πως αν είχαν αποπληρωθεί ήδη ληξιπρόθεσμα και συντάξεις από τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν γι αυτό το σκοπό (αλλά και από τους πόρους του Προϋπολογισμού) η κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δόση.
Φαίνεται ωστόσο ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο καθώς μετά το χθεσινό EWG στις Βρυξέλλες η δόση δεν εγκρίθηκε και σύμφωνα με το ΑΠΕ την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ, παρά την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης για τα ληξιπρόθεσμα τον Ιούλιο τα «φέσια» του Δημοσίου τον ίδιο μήνα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ.
Από αυτά η πλειοψηφία, περίπου 269 εκατ. ευρώ, αφορά κυρίως σε έμμεσες επιστροφές φόρων.