Η στρατηγική αναθεώρηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στους επόμενους μήνες βρέθηκε στο επίκεντρο στην πρώτη συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ από τη νέα της θέση.
Η Κριστί Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι θα είναι διαφορετική από τον Μάριο Ντράγκι, θέλοντας να βγει από τη σκιά του τραπεζίτη που βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΚΤ για οκτώ χρόνια.
Κάθε πρόεδρος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, γι’ αυτό θα σας ζητήσω να μην βιαστείτε να με κρίνετε και να με συγκρίνετε, μην κάνετε δεύτερες σκέψεις και μη βγάζετε εύκολα συμπεράσματα.
Θα είμαι ο εαυτός μου και μάλλον πολύ διαφορετική από τον Μάριο Ντράγκι, είπε η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Κρίστιν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη στρατηγική αναθεώρηση και παρουσίασε τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θέρμη στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου, τόνισε η Γαλλίδα αξιωματούχος και συνεχάρη τη χώρα μας για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία η οποία πλέον αναπτύσσεται με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλησε να επεκταθεί στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που «πνίγουν» την οικονομία και απλώς… υπενθύμισε ότι έχει συγκεκριμένες απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει επανειλημμένα όσο διατελούσε γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Γαλλίδα υπογράμμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και κριτήρια επιλεξιμότητας των τίτλων και οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί.
Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η Ελλάδα να πληροί τα κριτήρια – ήτοι να αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα – και αμέσως θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE), σημείωσε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ.
Όσον αφορά στη στρατηγική αναθεώρηση, η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να δηλώσει ότι δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο καθώς έχει να διενεργηθεί 16 ολόκληρα χρόνια και σήμερα είναι η κατάλληλα στιγμή. Η αναθεώρηση της στρατηγικής πρέπει να είναι συνολική και να καλύψει όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει διαβούλευση με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κοινωνικούς φορείς, ακαδημαϊκούς κ.ά, σε μια προσπάθεια να ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών.
«Η άσκηση θα εστιάσει στις τεχνολογικές εξελίξεις, στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και σε ζητήματα ανισοτήτων, συμπλήρωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Δεν αλλάξουμε την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά θα επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε να την υπηρετήσουμε», ανέφερε ακόμα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επίσης, για τη νομισματική πολιτική είπε ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά και το QE θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ για όσο χρειαστεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνθήκες δεν θα είναι ευνοϊκές πριν το 2022, καθώς προβλέπεται να χάσει τη δυναμική του ο πληθωρισμός το 2021 από το επίπεδο του 1,6% που τοποθετείται το 2020.