Με τη φράση «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες αλλά είναι απαραίτητες» ο νέος Γάλλος υπ. Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ άφησε το στίγμα του για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει προκειμένου να γεφυροποιηθεί το χάσμα και η ελληνική πλευρά να συναινέσει σε μία τροποποιημένη βάση επί της πρότασης Σόιμπλε στο επικείμενο Eurogroup.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Λε Μερ, αφού συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε, τόνισε επίσης πως «όλοι, οι ευρωπαίοι εταίροι και οι θεσμοί, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος, δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία. Τις επόμενες δύο ημέρες θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία», αναφέρει το protothema.
Απ' την πλευρά του ο Ευ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, τόσο του προκατόχου του κυρίου Λε Μερ, Μισέλ Σαπέν, όσο και του ίδιου. Συνεχάρη τον κ. Λε Μερ για την επιτυχία του στις εκλογές χθες και είπε πως «θα προσπαθήσουμε και εμείς και αυτός να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες»
Αμφότεροι πάντως εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
Αποχωρώντας απ' το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Λε Μερ δήλωσε μπροστά στις κάμερες: «Ήθελα να πω ότι είμαι ευτυχής που είμαι εδώ, στην Ελλάδα, και να έχω μια διεξοδική συζήτηση με τον ομόλογο μου Ευκλείδη, αλλά και την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό σας, Αλέξη Τσίπρα. Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συγχαρώ πρώτα πρώτα την ελληνική κυβέρνηση για τα πολύ σημαντικά βήματα που έχει κάνει για να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία.
Ξέρουμε όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, ξέρουμε όμως όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι η βάση για να βρεθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. H εκτίμηση μου είναι ότι δεν είμαστε μακρία από μια λύση στις 15 Ιουνίου. Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε το καλύτερο τις επόμενες ημέρες, να βρούμε αυτήν την συμφωνία, να χτίσουμε αυτήν την συμφωνία.
Γιατί μια συμφωνία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα φυσικά αλλά και για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Στο πνεύμα λοιπόν του συμβιβασμού πιστεύω ότι πρέπει πράγματι να βάλουμε τα δυνατά μας να βρούμε αυτήν την συμφωνία και να στρώσουμε το δρόμο για μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα στη διάρκεια του επόμενου Eurogroup στις 15 Ιουνίου».
Ο κ. Λε Μερ μιλώντας για τη γαλλική πρόταση σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, είπε αυτή περιλαμβάνει έναν ελαστικό μηχανισμό που θα συνδέει την ανάπτυξη με τα πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του χρέους.
Τόνισε πως δεν μπορούμε να έχουμε μια σταθερή εκτίμηση και κάποια σταθερά δεδομένα για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια και για το λόγο αυτό προβαίνει στην συγκεκριμένη πρόταση.
Ωστόσο χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πλαίσιο πολύπλοκο και δύσκολο για να συμφωνηθεί άμεσα.
Γαλλική... αβρότητα
Ο κ. Λε Μερ αιφνιδίασε στην πρώτη του επίσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Κομψός, ευγενής, προσιτός και κοινωνικός, δεν δίστασε να χαιρετήσει δια χειραψίας έναν προς έναν τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου, σε αντίθεση με τους Έλληνες ομολόγους του που, τουλάχιστον στα τελευταία δυόμισι χρόνια, δεν έπραξαν ποτέ το ίδιο, αλλά έχουν επιλέξει να τηρούν εχθρική στάση απέναντι στους εκπροσώπους του Τύπου.
Για πρώτη φορά πάντως ο Έλληνας υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να βγει από το γραφείο του και να υποδεχτεί τον υψηλό καλεσμένο του στο διάδρομο κοντά στα ασανσέρ από τα οποία ανέβηκε ο Γάλλος υπουργός και η συνοδεία του –μέλος της οποίας χαιρέτησε επίσης τους δημοσιογράφους λέγοντας «γεια σας» στα ελληνικά!
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο προκάτοχος του κ.Λε Μερ, κύριος Μισέλ Σαπέν, είχε βρεθεί να ψάχνει μόνος του δεξιά και αριστερά για να βρει το γραφείο του κυρίου Τσακαλώτου, καθώς δεν τον περίμενε κανείς για να τον υποδεχτεί στον 6ο όροφο της οδού Νίκης.
Ο κύριος Λε Μερ αναμένεται να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά την γαλλική συμβιβαστική πρόταση για το ζήτημα του χρέους, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή στο προσεχές Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.
Ο στόχος των συναντήσεων
O κ. Λε Μερ αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με στόχο, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις «για να υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική, σταθερότητα και ανάπτυξη».
Ο κ. Λε Μερ προωθεί συμβιβαστική πλατφόρμα για το χρέος με βάση πρόταση να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης στη συμφωνία για το χρέος (κοντολογίς η Ελλάδα να πληρώνει λιγότερα αν υπάρχει επιβράδυνση της οικονομίας). Η πρόταση αυτή όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τη συναίνεση της Γερμανίας ενώ δύσκολο έως αδύνατο φαντάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να εντάξει την Ελλάδα στο QE με βάση ενέχυρα που θα μπορούσε να του δώσει το Eurogroup από τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου μνημονίου. Έτσι ο κ. Τσακαλώτος ποντάρει σε μια λεκτική διατύπωση που θα λέει ότι το χρέος θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά όχι «εφόσον χρειαστεί» όπως ανέφερε η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016.