Από την άνοιξη αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών να μοιράζει «δώρα» στους φορολογούμενους που θα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, με τις οποίες χτίζεται στο εξής το αφορολόγητο όριο.
Το νέο πρόγραμμα της λοταρίας είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του και, όπως ανέφεραν κορυφαία στελέχη του υπουργείου, το αργότερο έως τα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκύκλιοι ώστε από την άνοιξη να αρχίσει να «τρέχει».
Το θεωρητικό σύστημα έχει ήδη καταρτιστεί και τώρα διαμορφώνεται το τεχνικό κομμάτι, καθώς στην όλη διαδικασία αναμένεται να μπουν και οι αποδείξεις από συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι πολίτες που θα κάνουν κάποια συναλλαγή και κερδίσουν θα έχουν τη δυνατότητα επιπλέον αγορών, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η λοταρία θα γίνεται εβδομαδιαία ή μηνιαία, ενώ τα δώρα θα δίνονται ως δυνατότητα αγορών για να ενισχυθεί η κατανάλωση.
Το ΥΠΟΙΚ θα μοιράζει κάθε χρόνο το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε φορά που ένας φορολογούμενος πραγματοποιεί μια πληρωμή με πλαστικό χρήμα θα εμφανίζεται στην απόδειξη που εκδίδει το POS μήνυμα για τα ποσό του κέρδους του φορολογούμενου.
Από το σχέδιο, πάντως, των «δώρων», τις τελευταίες λεπτομέρειες του οποίου επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, θα απουσιάζουν τελικά τα ακίνητα και τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς υπάρχουν πολλά τεχνικά και νομικά κωλύματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν στην παρούσα τουλάχιστον φάση.
Από την άλλη βέβαια πλευρά η λοταρία θα «κληρώνει»:
- ένα μεγάλο ποσό κάθε χρόνο, το οποίο υπολογίζεται ότι μπορεί να κυμαίνεται και πέριξ των 50.000 ευρώ και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του φορολογούμενου το πώς θα το χρησιμοποιήσει
- μηνιαία ποσά έως και 1.000 ευρώ, τα οποία και πάλι ο φορολογούμενος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως θέλει, αλλά μόνο με τη χρήση της κάρτας του
- ημερήσια ποσά που θα είναι ίσα ή διπλάσια της αξίας συναλλαγής του φορολογούμενου.
Οι 11 βασικοί κλάδοι
Οι έντεκα από τους δώδεκα βασικούς κλάδους επιχειρήσεων για τις οποίες αναμένεται η υπουργική απόφαση, προσφέρουν υπηρεσίες στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές της τηλεφωνίας και ενέργειας, ενώ ο ένας υπάγεται στην πώληση αγαθών. Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 200.000 επιχειρήσεις.
Οι κλάδοι είναι οι εξής:
-Εστίαση-μπαρ-καφέ
-Επισκευές
-Εκπαίδευση
-Ένδυση - υπόδηση
-Ενοικιάσεις
-Κομμωτήρια
-Γυμναστήρια
-Νομικές υπηρεσίες
-Ιατρικές υπηρεσίες
-Τηλεπικοινωνίες
-Ενέργεια
-Τυχερά παιχνίδια
Τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν αλλεπάλληλες επαφές με τραπεζικούς παράγοντες, ούτως ώστε να ρυθμιστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος της λοταρίας, καθώς αυτή θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω των δικτύων πληρωμής POS.
Η πρώτη πάντως απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα θα αφορά τους δώδεκα βασικούς κλάδους επιχειρήσεων που καλούνται έως και τις 30 Ιουνίου να εγκαταστήσουν τερματικά POS για πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Όσον αφορά τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, και τα μπακάλικα, αναμένεται να ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» επιχειρήσεων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.