«Λουκέτο» έβαλε το υπουργείο εργασίας στο γραφείο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στην Αθήνα, καθώς όπως φαίνεται μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η συνδρομή του είναι περιττή.
Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν πολλές φορές επικαλεστεί την οργάνωση για να «διασωθούν» από τις ομαδικές απολύσεις και να συγκρατήσουν την κατάρρευση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, αναφέρει το protothema.
Η ΓΣΕΕ που ενημερώθηκε από το ILO για την «έξωση» με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας, εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για τη λήξη της τεχνικής βοήθειας και το κλείσιμο του γραφείου του ΙLO στην Ελλάδα.
Με την επιστολή της η Συνομοσπονδία ζητά από το υπουργείο Εργασίας, να επανεξετάσει το θέμα, με δεδομένο ότι είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός με εμπειρογνωμοσύνη στα θέματα της εργασίας που διασφαλίζει με την παρουσία του τον θεσμικό τριμερή κοινωνικό διάλογο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου ο ρόλος, η εμπειρία και η παρουσία του ILO θα ήταν πολύτιμες, είναι το εύρος της αδήλωτης εργασίας και οι συνθήκες αναγκαστικής εργασίας (δουλείας) στον αγροτικό τομέα, γεγονότα για τα οποία η Ελλάδα καταδικάσθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Για τα θέματα αυτά, η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση των (συν)αρμοδίων Τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (Αδήλωτης Εργασίας, ΣΚΕΕΕ, ΣΥΑΕ) αλλά το αίτημά της δεν έχει γίνει δεκτό. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ, πέραν του Υπουργείου Εργασίας, έχει ήδη αποστείλει στο ILO την από 5-9-2018 αναφορά των 164 πυρόπληκτων εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα Ηλείας, υπόθεση για την οποία έγινε γνωστό ότι δόθηκε παραγγελία από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για τη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου.
«Θεωρούμε εσφαλμένη την επιλογή της ελληνικής Κυβέρνησης – καταλήγει η ΓΣΕΕ-να συνεργήσει με διεθνείς οργανισμούς ή άλλους φορείς, που δεν έχουν ούτε τα εχέγγυα γνώσης του πεδίου των εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε τη θεσμική ευθύνη διασφάλισης της τριμερούς δομής του απαιτούμενου κοινωνικού διαλόγου».