Την ποιότητα του πόσιμου νερού και του αέρα μέτρησε η εθελοντική ομάδα RPSOS που έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα από τις 70 μετρήσεις σε σπίτια.
Σε έξι περιπτώσεις, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εντοπίστηκαν βλαπτικά στοιχεία για τον οργανισμό, πάνω από τα φυσιολογικά όρια.
Παράλληλα, το 94% των συνολικών δειγμάτων πόσιμου νερού χαρακτηρίστηκε κατάλληλο.
Οι μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα, οι μετρήσεις έγιναν σε 3 διαφορετικά στάδια: σε περίπτωση άπνοιας, έντονων ανέμων και εν ώρα εργασιών.
Εντός των ορίων οι τιμές μικροσωματιδίων μέσα στη Ραφήνα και στη Διασταύρωση
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες των μετρήσεων διαπιστώθηκε η χαμηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος, της τάξης των 19,6μgr/m3 (PM 10) και 6,72 μgr/m3 (PM 2,5). Στην περιοχή της Διασταύρωσης Ραφήνας, οι τιμές ήταν κάπως πιο αυξημένες της τάξης των 24,0 μgr/m3 (PM 10) και 9,2μgr/m3 (PM 2,5). Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται και τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τους σταθμούς μέτρησης στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Κοντά στα όρια οι τιμές όταν επικρατούν έντονοι άνεμοι
Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε όταν επικρατούσαν άνεμοι 5 μποφόρ και πάνω.
Συγκεκριμένα οι μετρήσεις που λήφθηκαν εντός των ρεμάτων, αλλά και σε σημεία όπου ο άνεμος ανέπτυσσε υψηλές ταχύτητες έφτασαν τα 55 μgr/m3 (PM 10) και 28 μgr/m3 (PM 2,5). Η επιβάρυνση αφορά στις οικίες που κατά τη διεύθυνση του ανέμου βρίσκονται μετά τις καμένες εκτάσεις. Είναι επίσης λογικό ότι σε ημέρες και ώρες νηνεμίας, τα μικροσωματίδια κατακρημνίζονται στο έδαφος και η ατμόσφαιρα καθαρίζει. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει εντελώς όταν σημειωθούν βροχοπτώσεις.
Υπερβολικές οι τιμές μικροσωματιδίων εν ώρα εργασιών
Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις τις ώρες που εργάτες έκοβαν και κλάδευαν δέντρα, όπως και τις ώρες που φορτηγά μάζευαν από το δρόμο τους όγκους των κλαδιών. Οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν έως και 10 φορές υψηλότερες των αποδεκτών ορίων, της τάξεως δηλαδή των 336μgr/m3 (PM 10) και 141 μgr/m3 (PM 2,5). Αυτό σημαίνει ότι όταν γίνονται εργασίες τα παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να απομακρύνονται, ενώ οι ενήλικες θα πρέπει να φορούν μάσκες.
Η ομάδα εθελοντισμού και υποστήριξης RPSOS.gr ιδρύθηκε από τον καθηγητή Ανδρέα Βασιλόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας-Πικερμίου, μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.