Σε φάση επεξεργασίας είναι σύμφωνα με πληροφορίες η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που θα ορίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την έναρξη της ταυτόχρονης πληρωμής των αποδοχών, των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Αν και η σχετική νομοθεσία έχει ψηφιστεί από το Μάιο του 2016, ωστόσο δεν έχει ενεργοποιηθεί έως σήμερα δεδομένου ότι θα προκαλούσε πλήγμα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αυτό το κατάλαβαν ακόμη και οι θεσμοί που ζήτησαν την μετάθεση της εφαρμογής του μέτρου για το 2018.
Ωστόσο, δεδομένων των κακών συνθηκών στην πραγματική οικονομία το εν λόγω εγχείρημα φαντάζει εξαιρετικά περίπλοκο.
Μέχρι τώρα οι επιχειρηματίες καταβάλουν το μισθό στους εργαζομένους, αλλά έχουν το περιθώριο να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές ένα μήνα μετά και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, δύο μήνες αργότερα.
Σύμφωνα με το ν.4387/2016, οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και θα μεταφέρονται αντιστοίχως και θα αποδίδονται από την τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου.
Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεος εργοδότης θα πρέπει να υπογράψει σχετική σύμβαση με τράπεζα της επιλογής του.
Όταν ισχύσει αυτή η αλλαγή τότε οι εισφορές στον ΕΦΚΑ θα πληρώνονται στον ίδιο μήνα με τη μισθοδοσία και όχι στον επόμενο μήνα όπως ισχύει σήμερα και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών επίσης στον ίδιο και όχι στον μεθεπόμενο μήνα.
Η εξέλιξη αυτή θα ασκήσει τεραστία πίεση στα ταμεία των επιχειρήσεων, με το πλέον πιθανό σενάριο να είναι αυτό της αύξησης των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και των υπερημεριών προς τους εργαζομένους.
Δεδομένου δε πως τις καταβολές θα τις κάνει η ίδια η τράπεζα παραμένει άγνωστο το ποιος θα πληρωθεί πρώτος στην περίπτωση που η εταιρεία δεν έχει επαρκή διαθέσιμα, ήτοι οι υπάλληλοι, τα ταμεία ή η εφορία.