Συμφωνία και γρήγορα θέλει πλέον η κυβέρνηση, αλλά τα μηνύματα από τους δανειστές –και ειδικά το ΔΝΤ- δείχνουν κίνδυνο καθυστερήσεων και αυξημένης πίεση για επιπλέον μέτρα, πέραν και από αυτά που ήδη αρχίζουν να ξεδιπλώνονται στα πρώτα κείμενα συμφωνίας που έφεραν μαζί τους στην Αθήνα οι απεσταλμένοι της Τρόικα.
Το μεσημέρι σήμερα, στην επιτελική σύσκεψη των κ.κ. Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρατζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και την απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να διαφανεί αν τελικώς όλα θα κλείσουν γρήγορα ή θα ξεκινήσει ένα νέο «μαρτύριο της σταγόνας», με τον χρόνο να κυλά σε βάρος των ελληνικών θέσεων. Η κυβέρνηση θα έστελνε και έναν κατάλογο παρατηρήσεων για φραστικές αλλαγές σε διατυπώσεις επί του προσχεδίου συμφωνίας που κομίζουν οι επικεφαλής της Τρόικα, αναφέρει το protothema.
Ωστόσο, δηλώνοντας άγνοια περί των δηλώσεων Τόμσεν, κορυφαίος παράγων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας άφηνε ασχολίαστη χθες βράδυ την «απειλή» του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ πως οι περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου για το 2019-2020 είναι απλώς η ...προκαταβολή των μέτρων που θα ζητήσει το Ταμείο.
Την ίδια ώρα, πηγές των θεσμών άφηναν να εννοηθεί πως αν τελικώς επικρατήσει η άποψη των Ευρωπαίων για διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2023 τουλάχιστον, το Ταμείο θα ζητήσει προκαταβολικά και την εξειδίκευση των μέτρων που θα το διασφαλίζουν για τα επόμενα πολλά χρόνια, πέραν και από το 2020!
Ο χρόνος είναι ...μέτρα
Η πρώτη επαφή Τσακαλώτου με τους δανειστές επί ελληνικού εδάφους, εχθές, ήταν ενδεικτική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς να κλείσει το συντομότερο όλα τα ανοικτά μέτωπα. Σε ό,τι έφεραν γραπτώς οι θεσμοί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει ένα κατάλογο αντιπροτάσεων.
Για τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο υπερ-Ταμείο, η ελληνική πλευρά επιζητεί μια αλλαγή σε «δυο-τρεις διατυπώσεις» και, κυρίως, ένα σύστημα που να επιτρέπει στην κυβέρνηση να επηρεάζει τις αποφάσεις των δημοσίων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο νέο υπερ-Ταμείο. Έχει ετοιμάσει επίσης και έναν κατάλογο «ευαίσθητων» περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων που θέλει να εξαιρέσει από το υπερ-Ταμείο. Αφού την δουν και απαντήσουν οι θεσμοί ποιες δέχονται και ποιες όχι, η λίστα με τις εξαιρέσεις θα εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής –ΚΥΣΟΙΠ.
«Έχουμε μικροδιαφορές, μέχρι την Παρασκευή θα τις λύσουμε» έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά την σύσκεψη και για τα Ενεργειακά. Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ άλλωστε μπορεί να περιμένει λίγους μήνες ακόμα, αφού όμως συμφωνηθεί από τώρα το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η τελική λύση.
Την ώρα που αναζητούνται αλλαγές σε διατυπώσεις, οι πρώτες πληροφορίες για τις απαιτήσεις των δανειστών αναφέρουν ότι βάζουν ξανά στο τραπέζι και το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή που, θεωρητικά, είχε βγει από την ατζέντα. Άγριες διαθέσεις δείχνουν και για τις συντάξεις, με περικοπές έως 22% στις κύριες και χωρίς όριο στις επικουρικές.
Ενώ προετοιμάζει τις απαντήσεις της, η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να ...αμπαλάρει τις τελικές αποφάσεις με ένα αναπτυξιακό «μπουμ»: προετοιμάζει σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας, μέσω αύξησης των χορηγήσεων δανείων των εμπορικών τραπεζών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο.
Το μέτρο όμως, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, για βιώσιμες επιχειρήσεις και μόνον.