Έναν συνδυασμό μέτρων που περιλαμβάνουν τις μειώσεις επιτοκίων, τις αγορές ομολόγων, τις αλλαγές στις προβλέψεις για τα επιτόκια και τη στήριξη τραπεζών με τη μερική ανακούφισή τους από τα αρνητικά επιτόκια εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η συζήτηση μάλιστα σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο τα παραπάνω μέτρα να ληφθούν συγκεντρωτικά, όλα μαζί σαν πακέτο και όχι μεμονωμένα και διαδοχικά, αναφέρει το newmoney.
Εφόσον η πρόταση αυτή γίνει πράξη -και αυτό θα φανεί άμεσα, καθώς μένουν μόνο δύο συνεδριάσεις μέχρι τα τέλη Οκτώβρη που λήγει η θητεία του Ντράγκι- ο επικεφαλής της ΕΚΤ πιθανότατα θα δικαιούται να διαφοροποιήσει την περίφημη φράση του «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί» σε «Έκανα ό,τι χρειάστηκε».
Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία επικαλούμενα τα πρακτικά «Εκφράσθηκε η άποψη ότι οι διάφορες επιλογές πρέπει να ειδωθούν ως πακέτο, δηλαδή ως ένας συνδυασμός μέσων με σημαντική συμπληρωματικότητα και συνέργειες. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα πακέτο – όπως ο συνδυασμός μειώσεων επιτοκίων και αγορών στοιχείων ενεργητικού – είναι πιο αποτελεσματικό από μία διαδοχική λήψη μεμονωμένων μέτρων».
Το μέτρο του κλιμακωτού επιτοκίου (για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ) χαρακτηρίζεται ως αμφιλεγόμενο καθώς συγκεντρώνει τις περισσότερες διαφορές απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων, με ορισμένους να προειδοποιούν για ανεπιθύμητες συνέπειες. Οι αξιωματούχοι ήταν επίσης διχασμένοι για το αν θα επανακαθορίσουν τον στόχο της ΕΚΤ για έναν πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%.
Ωστόσο η πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού επί σειρά μηνών εμφανίζεται απογοητευτική, εξαναγκάζοντας την ΕΚΤ να αναλάβει και πάλι δράση.
Η χαρακτηριστική φράση των ξένων πρακτορείων ότι «ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σχεδόν δεσμεύθηκε για την παροχή περαιτέρω στήριξης τον Σεπτέμβριο» προιδεάζει για το πως σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη θητεία του ο Ντράγκι.