Το ρούβλι θα μπορούσε να βυθιστεί κατά περίπου 15% και το κόστος δανεισμού να ανέλθει σε υψηλό τριετίας, εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν τις προτάσεις για επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με ένα νέο μοντέλο που αναπτύχθηκε από την Citigroup Inc.
Οι αναλυτές της τράπεζας στη Μόσχα ανέφεραν ότι τέτοιες ακραίες κινήσεις θα προέλθουν από το "χειρότερο σενάριο" κυρώσεων που εμποδίζουν τους αλλοδαπούς να διακρατούν εγχώρια κρατικά ομόλογα, που επίσης είναι γνωστά ως OFZs. Μια κίνηση για επιβολή κυρώσεων μόνο για νέες εκδόσεις χρεογράφων, θα αποδυνάμωνε το ρούβλι κατά περίπου 5%, δήλωσαν, αναφέρει το newmoney.
"Ενώ οι κυρώσεις από το Κογκρέσο των Η.Π.Α. φαίνεται ότι είναι πιθανές λόγω της διακοπής του καλοκαιριού, υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν οι περιορισμοί αυτοί και αργότερα", ανέφεραν οι αναλυτές της Citi, Ivan Tchakarov και Artem Zaigrin, "Οι πρόσθετες εκροές κεφαλαίου που δημιουργούνται από αυτό το γεγονός θα μπορούσαν τελικά να αποδυναμώσουν το ρούβλι".
Η θετική αντιμετώπιση προς το ρωσικό χρέος και το ρούβλι έχει απορριφθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ανανεωμένες εκκλήσεις στην Ουάσιγκτον για πιο σκληρές κυρώσεις, προκειμένου να τιμωρηθεί το Κρεμλίνο για τη γνωστή υπόθεση της παρέμβασης του στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η "πυρηνική επιλογή" για τη συγκράτηση του κρατικού χρέους εξακολουθεί να θεωρείται ως απίθανο σενάριο μετά από μια έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το έτος κι η οποία υπογράμμισε ότι θα ήταν επιζήμια για τους ξένους επενδυτές που κατέχουν περίπου το 28% της αγοράς.