Ισχυρά φορολογικά κίνητρα μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Στην ομιλία του, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της διευρυμένης διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο Λευκάδας, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο χρήζει σημαντικών βελτιώσεων τόσο σε ό,τι αφορά τα φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση επενδύσεων, όσο και για την ένταξη σε αναπτυξιακά σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕ ανέφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, όπου παρέχεται για σημαντικές επενδύσεις μειωμένος φορολογικός συντελεστής 9% αντί του 25%, ενώ για μεγάλες εταιρείες που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, ο συντελεστής μειώνεται στο 5%.
Στην Πολωνία, συνέχισε ο ίδιος, για κέντρα έρευνας και ανάπτυξης παρέχεται μείωση φόρου ίση με το 50% των δαπανών για τα δύο πρώτα χρόνια, στην Τουρκία απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολογία ως και το 2023 τα κέρδη από επενδύσεις σε ανάπτυξη λογισμικού, έρευνα και καινοτομία, ενώ φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση επενδύσεων παρέχουν και μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία κ.ά.
«Εδώ, στο νέο αναπτυξιακό νόμο υπάρχει -για κάποιες επενδύσεις- η δυνατότητα μικρών φοροαπαλλαγών και η δέσμευση για τη διατήρηση σταθερού φορολογικού συντελεστή στα επόμενα χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος.
Αναγνώρισε ότι το κράτος δεν έχει να διαθέσει τα 100 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο ζήτησε να αξιοποιηθούν τα σωστά τα εργαλεία που διαθέτει, για να τα προσελκύσει από τον ιδιωτικό τομέα.
«Ας αξιοποιήσει σωστά τον αναπτυξιακό νόμο, λαμβάνοντας ουσιαστικά υπ' όψιν τις προτάσεις της αγοράς. Ας δώσει γενναία φορολογικά κίνητρα. Ας προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στο κράτος και στις αγορές. Ας μειώσει τους παράγοντες κόστους που γονατίζουν σήμερα τις επιχειρήσεις. Το κόστος της ενέργειας, το κόστος της γραφειοκρατίας, το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας» σημείωσε.
Είπε ότι κανείς δεν μιλάει για το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας. «Είναι οι δυσβάσταχτοι φόροι και οι εισφορές, που αντί να μειώνονται αυξάνονται. Αυτό είναι το κόστος που κάνει τις επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές και στερεί εισόδημα από τους εργαζόμενους. Αυτό είναι που στερεί θέσεις εργασίας και αποτρέπει νέες επενδύσεις».