Εν μέσω ακραίας πόλωσης κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Αντιπολίτευση βρίσκεται από χθες στα «κάγκελα» μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ ενώ αναμένεται νέο «σφυροκόπημα» κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σε συνθήκες ομίχλης θα κληθούν οι Έλληνες βουλευτές να κυρώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών καθώς μια σειρά επίσημων εγγράφων αλλά και παραδοχές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν έχει εκπληρώσει βασικά προαπαιτούμενα «αλλοιώνοντας» όρους της συμφωνίας.
Το μόνο που έχει ξεκαθαριστεί είναι πως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραχωρήσει «μακεδονική γλώσσα», όνομα… διπλής χρήσης και εκχωρεί στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία και Μακεδόνας όταν αναφέρονται στη χώρα τους, όπως αναφέρει το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πάντως, από το πρωί της Τετάρτης που ξεκίνησε η συζήτηση των Πρεσπών εχουν τοποθετηθεί περίπου 80 βουλευτές από τους 206 που έχουν γραφεί στον σχετικό κατάλογο χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται οκτώ υπουργοί, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που αναμένεται να μιλήσει στις 17:30, οι πολιτική αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθώς και οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Παρασκευή, στις 2:30 το μεσημέρι όπως αποφάσισε η διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει την κύρωση της Συμφωνίας συνθέτοντας νέα πλειοψηφία «κουρελού» καθώς ήδη από το βήμα της Ολομέλειας έχουν πει καθαρό «ναι» οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έδωσε μισό «ναι» στην ομιλία της και άφησε το υπόλοιπο για το φινάλε.
Σε κάθε περίπτωση, βασικό συμπέρασμα του κοινοβουλευτικού «διαλόγου» που έχει ήδη αναπτυχθεί, αποτελεί η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου πως πως το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο ίδιος κατέθεσε μάλιστα στην Ολομέλεια το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας όπου φαίνεται πως δεν έχουν προστεθεί οι αλλαγές για το νέο όνομα, την εξάλειψη των αλυτρωτισμών κ.α. αν και οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις αποτελούν ρητό όρο για την ψήφιση της Συμφωνίας από την χώρα μας.
Η τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» που φαίνεται να ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου και στο μείζον εθνικό ζήτημα προκαλεί την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις και σκόπιμη απόκρυψη κρίσιμων δεδομένων προκειμένου οι βουλευτές να μην εντοπίσουν τις επιζήμιες υποχωρήσεις.