Η επίτροπος Απασχόλησης ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να διαλύσει τα σύννεφα σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων που έδινε η ανεξάρτητη Αρχή στη Eurostat το διάστημα 2010-2015
Εντονη ανησυχία για τις δηλώσεις που αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων πάνω στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας εκφράζει σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η επίτροπος Απασχόλησης Μαριάνε Τίσεν, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η Eurostat.
Με αφορμή τη δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, η Τίσεν δεν διστάζει να εκφράσει την απόλυτη στήριξή της στο πρόσωπό του, λέγοντας ότι αποκατέστησε την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ, η διατήρηση της οποίας είναι καίριας σημασίας. «Φυσικά, η αξιοπιστία μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή», σχολιάζει με νόημα.
Η βελγίδα επίτροπος εγείρει θέμα αποπολιτικοποίησης της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης δείχνοντας την πηγή των ανησυχιών και της ενόχλησης της Κομισιόν. Ακόμη δεν κρύβει ότι το ευρύτερο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Γι' αυτό και έχει ήδη μπει και στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων πάνω στα οποία βασίζεται το Μνημόνιο», λέει η επίτροπος σε μια συνέντευξη από την οποία γίνεται φανερό ότι η Κομισιόν δεν θα αφήσει το θέμα χωρίς συνέχεια.
Γιατί η δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Θέλω να ξεκινήσω ξεκαθαρίζοντας ως θέμα αρχής ότι η Κομισιόν δεν σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές υποθέσεις. Παρ' όλα αυτά, ανησυχώ πολύ για δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με την υπόθεση. Μοιάζουν να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων πάνω στα οποία στηρίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας. Τέτοιες κατηγορίες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως για την Κομισιόν και την Eurostat είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά στατιστικά δεδομένα είναι αξιόπιστα και ακριβή κατά την περίοδο της θητείας του κ. Γεωργίου από το 2010 μέχρι και το 2015.
Πιστεύετε ότι ο κ. Γεωργίου έφερε αξιοπιστία στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία απομακρύνοντας τον αρνητικό συνειρμό του όρου Greek statistics;
Ναι, σίγουρα.
Πώς το κατόρθωσε αυτό;
Υπό την προεδρία του κ. Γεωργίου, από τον Νοέμβριο του 2010, τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος αξιολογούνται από τη Eurostat. Τα στοιχεία ήταν συμβατά με τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ενέργειες του κ. Γεωργίου όσο ήταν πρόεδρος και σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού στατιστικού συστήματος. Αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο προκειμένου να ξαναμπεί το ελληνικό στατιστικό σύστημα στις ράγες. Για παράδειγμα, ο κ. Γεωργίου συνεισέφερε σημαντικά στην επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Κομισιόν και των ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα οικονομικά στατιστικά της ελληνικής κυβέρνησης και, γενικώς, βοήθησε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των επίσημων ελληνικών στατιστικών δεδομένων.
Πόσο δύσκολο ήταν για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία να ξανακερδίσουν την αξιοπιστία τους μετά την αποκάλυψη του αναθεωρημένου, πολύ υψηλότερου από το αναμενόμενο, ελλείμματος του 2009, όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε το «the game is over»;
Φυσικά, η αξιοπιστία μπορεί να χαθεί μέσα σε μια στιγμή. Χρειάστηκε πολύ σκληρή δουλειά και μαζική αναδιαμόρφωση του ελληνικού στατιστικού συστήματος για να την ανακτήσουν. Η ΕΛΣΤΑΤ καθιερώθηκε ως ανεξάρτητη στατιστική Αρχή και η Ελλάδα υπέγραψε σύμφωνο εμπιστοσύνης ώστε να διασφαλίσει ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία πληρούν τις ευρωπαϊκές και διεθνεις προδιαγραφές. Για τη Eurostat, τα δεδομένα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών ξανακέρδισαν την πλήρη τους αξιοπιστία το φθινόπωρο του 2010, όταν δημοσιεύθηκαν χωρίς επιφυλάξεις. Αυτό ήταν αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ σε στενή συνεργασία με την Eurostat.
Γιατί τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος αναθεωρήθηκαν τόσες φορές από το 2009 και αφού ανέλαβε ο Γεωργίου του 2010;
Οι αναθεωρήσεις είναι τακτικές και συνηθισμένες. Γίνονται όταν για παράδειγμα εκτιμήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακοίνωση του Απριλίου αντικαθιστώνται με πραγματικά δεδομένα στη νέα ανακοίνωση του Οκτωβρίου.
Πιστεύετε ότι η δίωξη του κ. Γεωργίου έχει πολιτικά κίνητρα;
Οπως προανέφερα, δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι η Κομισιόν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα στοιχεία που της δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Γεωργίου. Είναι καίριας σημασίας η ΕΛΣΤΑΤ να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και τον επαγγελματισμό της. Εχω την πεποίθηση ότι αυτή η ανεξαρτησία θα γίνει σεβαστή από όλους.
Το κυνήγι του Γεωργίου εγείρει για την Κομισιόν συνολικό θέμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό πολιτικό σύστημα;
Το τρέχον Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει τη δέσμευση για εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και ενδυνάμωση της αυτονομίας των ανεξάρτητων Αρχών όπως η ΕΛΣΤΑΤ. Επιπλέον, στην Σύνοδο Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού οι ελληνικές Αρχές ανέλαβαν την υποχρέωση να αποπολιτικοποιήσουν την Ελληνική Διοίκηση. Περιμένουμε με ανυπομονησία την έκθεση των ελληνικών Αρχών γι' αυτό το θέμα, που ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2016.
Ανησυχείτε ότι το θέμα μπορεί να σκιάσει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα;
Ολα αυτά θα είναι σίγουρα μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος αργότερα φέτος. Γι' αυτό άλλωστε ζητήσαμε να μπει το θέμα στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, στις 9 Σεπτεμβρίου.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι καταδικαστική για τον κ. Γεωργίου; Συμφωνείτε μαζί του ότι η αμφισβήτηση της ακρίβειας των στοιχείων θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας;
Δεν θα μπω σε υποθετικά σενάρια. Τόσο για την Κομισιόν όσο και για τη Eurostat είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει παραδώσει αξιόπιστα και βάσιμα στοιχεία όσο ήταν επικεφαλής ο κ. Γεωργίου και συνεχίζει να το κάνει. Αυτό σημαίνει επίσης ότι παραμένουμε πεπεισμένοι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων πάνω στα οποία βασίζεται το Μνημόνιο Κατανόησης με την Ελλάδα.
Είναι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία αξιόπιστα τώρα;
Ναι, απόλυτα. Δεν αμφισβητούμε την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για πολλούς λόγους. Από το 2010 η συλλογή των ελληνικών στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά ακολουθεί τους κανόνες που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη- μέλη. Επιπροσθέτως, τα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος δημοσιεύονται από την Eurostat χωρίς επιφυλάξεις από τον Νοέμβριο του 2010. Από το 2010 η Eurostat έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγξει εις βάθος την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων όλων των κρατών-μελών. Μπορεί να κάνει επιτόπιους ελέγχους και να ελέγξει τα λογιστικά των κυβερνήσεων σε κεντρικό, κρατικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, ανεξάρτητοι διεθνείς στατιστικολόγοι έκαναν πρόσφατα προσεκτικό έλεγχο του ελληνικού στατιστικού συστήματος και επιβεβαίωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Είναι σημαντικό να μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται.
Πιστεύετε ότι τα στατιστικά στοιχεία μπορούν πραγματικά να είναι τελείως ανεξάρτητα; Δεν είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλα μεγαλύτερα κράτη-μέλη, ίσως όχι στον ίδιο βαθμό, παραποίησαν τα νούμερά τους;
Ισχύουν ξεκάθαροι κανόνες και είναι ίδιοι για όλα τα κράτη-μέλη. Η Eurostat έχει τις απαραίτητες αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει ότι όλα τα κράτη-μέλη αναφέρουν τα απαιτούμενα στοιχεία σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες και τα στάνταρ που έχουν εγκρίνει. Οπου υπάρχουν αμφιβολίες διατυπώνονται επιφυλάξεις για τα στοιχεία και η Eurostat συνεργάζεται με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες για να αποσαφηνίσουν το όποιο ζήτημα.
Τι εννοείτε όταν λέτε στη σημερινή ανακοίνωσή σας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει δημοσίως να αντιμετωπίσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση;
Περιμένουμε οι ελληνικές Αρχές ενεργά και δημόσια να διαλύσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα στοιχεία παραποιήθηκαν μεταξύ 2010 και 2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιες αθεμελίωτες κατηγορίες. Στο φόντο πρόσφατων δηλώσεων στα μέσα ενημέρωσης νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας. Για την ακρίβεια, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης που ενισχύει το τρέχον Πρόγραμμα Σταθερότητας για την Ελλάδα. Αυτή είναι μια σοβαρή δέσμευση που έχει η ελληνική κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της από αυτήν την άποψη.