Σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία, μετά την αποκάλυψη ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, δεν περιλαμβάνεται στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ως διδάκτορας.
Σύμφωνα με το βιογραφικό που παρουσίαζε ο Τζουζέπε Κόντε, ο ίδιος έχει φοιτήσει και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, η δημοσιογράφος των New York Times, Jason Horowitz, επικοινώνησε με τη γραμματεία του Πανεπιστημίου, απ’ όπου πληροφορήθηκε πως «δεν έχουμε κανένα άτομο στα αρχεία μας με αυτό το όνομα, είτε σε επίπεδο σπουδών, είτε σε επίπεδο καθηγητών».
Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι είχε περάσει τα καλοκαίρια από το 2008 έως το 2012 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος, ούτε αυτό επιβεβαιώθηκε από τη γραμματεία. «Ίσως παρακολούθησε για μία ή δύο ημέρες κάποιες ομιλίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κρατάμε αρχεία», τόνισε το αρμόδιο γραφείο.
Η αποκάλυψη ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας δεν περιλαμβάνεται στα αρχεία του New York University άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, καθώς πλέον ελέγχεται και για τους υπόλοιπους τίτλους σπουδών που εμφανίζεται στο βιογραφικό του, στη λίστα των οποίων περιλαμβάνονται το Γέηλ, το Duquesne University στο Πίτσμπουργκ, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και το Κέιμπριτζ. Σε επικοινωνία που υπήρξε με τους αρμόδιους του Κέιμπριτζ, δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση, καθώς βάσει των κανόνων δεν μπορεί να διαψευστεί ή να επιβεβαιωθεί άμεσα το αν παρακολούθησε μαθήματα ο Τζουζέπε Κόντε, αλλά μόνο μετά από έγκριση του συμβουλίου.
Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας έρχεται να ταράξει τα νερά στην Ευρώπη συντονίζοντας δύο αντισυστημικά κόμματα.
Ο άγνωστος μέχρι σήμερα τεχνοκράτης, Τζουζέπε Κόντε, είναι καθηγητής Νομικής. Τα δείγματα γραφής του θα καταγραφούν σε μία χώρα που ταλανίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση κι έχει προβληματικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την πρώην σύζυγό του με την οποία απέκτησε ένα αγοράκι αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους διατηρώντας άριστες σχέσεις.
Ο Κόντε, ο πλέον πιο περιζήτητος διαζευγμένος στην Ιταλία, θα έχει εκτός απροόπτου σήμερα την τιμητική του. Εντός της ημέρας, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντήσει τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.
Στη συνέχεια, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε, που επέλεξαν ως υποψήφιο πρωθυπουργό το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόντε υπήρξε «φίλος» της γοητευτικότατης Μαρίας Έλενα Μπόσκι, η οποία είχε διατελέσει πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού Ματέο Ρέντσι. Για το λόγο αυτό είχε γίνει κατά καιρούς στόχος επιθέσεων από το κίνημα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλίδα καλλονή διετέλεσε το 2014 υπουργός Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων και Σχέσεων κλέβοντας την παράσταση στην κυβέρνηση Ρέντσι χάρη στο εντυπωσιακό της παρουσιαστικό.
Πρωτοσέλιδο της «Liberation» για τον Τζουζέπε Κόντε
Με αφορμή τη συμφωνία το δύο αντισυστημικών κομμάτων στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο αλλά και τέσσερις σελίδες της στον 54χρονο Τζουζέπε Κόντε.
Υπό τον τίτλο: «Ιταλία, έτος μηδέν» η εφημερίδα παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της τον νέο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπος.
Ο Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου έχει περιορισμένη πολιτική εμπειρία για το λόγο αυτό έχουν ακουστεί κατά καιρούς «φωνές» ότι δεν είναι ο κατάλληλος να ηγηθεί της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
«O κύριος Κόντε είναι άγνωστο πρόσωπο στην Ιταλία,με χαμηλό προφίλ, ένα άτομο όπως 10.000 και 100.000 άλλοι στη χώρα», δήλωσε ο Πιέρο Ιγκνάτσι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το ρόλο του. «Θα είναι απλώς ο διερμηνέας της θέλησης των ηγετών των κομμάτων», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Κόντε έχει έναν πολύ φιλόδοξο ρόλο: να θεσπίσει λιγότερους νόμους για το κράτος αναδιοργανώνοντας όσους υπάρχουν.
Ο Κόντε θα κληθεί να συντονίσει τους δύο αντισυστημικά κόμματα τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες. Η επικράτηση των ευρωσκεπτικιστών στη Ρώμη. Η επικράτηση των ευρωσκεπτικιστών ενισχύει τους φόβους για περιθωριοποίηση της Ιταλίας, αλλά και αναζωπύρωση των εντάσεων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη.
Ο 54χρονος καθηγητής πρέπει να ικανοποιήσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους που στήριξαν στις κάλπες τα δύο κόμματα εμφανώς δυσαρεστημένοι από την πολιτική των Βρυξελλών και να οδηγήσει την οικονομία σ΄ ένα υγιή δρόμο. Σε ότι αφορά την έξοδο της χώρας από το ευρώ, στο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν τα δύο κόμματα υπάρχει παντελής έλλειψη αναφοράς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει εγκαταλείψει οριστικά την ιδέα δημοψηφίσματος για έξοδο από το ευρώ, ενώ η Λέγκα που έχει αποκαλέσει το ευρώ «ένα αποτυχημένο οικονομικό και κοινωνικό πείραμα» εμφανίζεται τώρα πιο μετριοπαθής, στηρίζοντας την ιδέα μεταρρυθμίσεων και μακροπρόθεσμων αλλαγών στην Ευρωζώνη.
Εκτός από την οικονομική δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ιταλία, επικρατούν και στην πολιτική αναταράξεις. Το πρόγραμμα για μαζικές απελάσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που συμπεριέλαβαν τα δύο κόμματα στο κυβερνητικό μανιφέστο τους, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.