Απαντήσεις για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει η Κυβέρνησή του, έδωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και το δημοσιογράφο κ. Αλέξη Παπαχελά.
Αναφερόμενος, στις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης… Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός… Μιλάει η Κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν; Έχω στείλει μια επιστολή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητώ να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος Υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται».
Για την αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η εντολή που πήρα είναι να προτείνω στους Έλληνες μία συμφωνία αλήθειας, έναν διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Και αυτός ο διαφορετικός δρόμος δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποσχέσεις, σε παροχές χωρίς αντίκρισμα. Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων Αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την απόφασή του να ζητήσει πρόωρες εκλογές ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν… Δείτε την κατάσταση ανομίας… Δείτε την κατάσταση στην Παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Και είπα τον Απρίλιο, όταν ζήτησα, για πρώτη φορά εκλογές, ότι το κόστος παραμονής της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης… Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα… Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης Κυβέρνησης. Όχι τόσο πιο εύκολο. Ίσως θα ήταν η εύκολή λύση για μένα να αρκεστώ στη τακτική του ώριμου φρούτου».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και, ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είπε συγκεκριμένα: «Το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Θα δεσμευτώ, όμως, ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών». Εξίσου κατηγορηματικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων. «Δεσμεύομαι», είπε, «ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο. Και το σημαντικότερο μέσα από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κράτος πρόσθεσε: «Δεν θέλω ένα αδύναμο Κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο Κράτος. Δημόσια αγαθά, δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια, Παιδεία και Υγεία είναι τρεις τομείς δημόσιας πολιτικής στους οποίους η Κυβέρνησης έχει αποτύχει οικτρά, οικτρά, και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να μπορούμε να μιλήσουμε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις… Θα πω αυτά τα οποία μπορώ να κάνω. Και νομίζω ότι αυτό από μόνο του δημιουργεί συνθήκες αξιοπιστίας. Καταλαβαίνω την καχυποψία, την καταλαβαίνω απόλυτα και κάνω το καλύτερο που μπορώ. Είμαι ειλικρινής σε αυτό που κάνω και τεκμηριωμένος σε αυτά τα οποία προτείνω».
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της Κυβέρνησης που θα συγκροτήσει, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Θα είναι μια Κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην Κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική… Η πολιτική νομιμοποίηση που ζητάει είναι σαφής. Έρχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω». «Θα χρειαστούμε»,πρόσθεσε, «μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια.Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία ψάχνω για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, αλλά την πολιτική την αντιμετωπίζουν με καχυποψία».
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τα πλεονάσματα που οφείλει να διασφαλίζει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος». Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του χρέους πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από το Νοέμβρη του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο – πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε μια εξίσωση με τρεις βασικούς παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε. Τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα. Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία. Το να πάμε με τσαμπουκά και να λέμε απαιτούμε χωρίς να έχουμε κάνει αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε εμείς, δεν είναι στρατηγική. Και κρούω και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν αντέχει η χώρα άλλη μια παράταση της διαπραγμάτευσης. Διότι κάποια στιγμή στις αρχές του 2017 τελειώνουν και πάλι τα λεφτά. Και κάθε φορά που βρισκόμαστε με την πλάτη στο τοίχο παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Πιο αυστηρά μέτρα, η οικονομία βουλιάζει πιο βαθιά σε ύφεση. Δεν θέλουμε να το ξαναδούμε αυτό το έργο. Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δις και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί. Διότι αυτό το οποίο δεν πρόκειται εμείς να ανεχθούμε είναι τον κ. Τσίπρα να προσποιείται, για άλλη μια φορά, ότι διαπραγματεύεται την ώρα που η χώρα βουλιάζει».
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσουν πλειστηριασμοί, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία, αλλά σε εξοχικά σπίτια στη Μύκονο επιχειρηματιών οι οποίοι λήστεψαν τις εταιρίες τους και έχουν τα λεφτά τους έξω και οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Έχετε καμιά αμφιβολία ότι δεν ξέρουν οι τράπεζες ποιοι είναι αυτοί; Να κάνουν τη δουλειά τους και να κοιτάξουν να εισπράξουν ό,τι παραπάνω μπορούν και να μην τα φορτώσουν αυτά στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Τα νομικά εργαλεία υπάρχουν πια».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε. Και επειδή προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την Κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες, όταν θα έρθουν να επιλέξουν βουλευτές με το σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα». «Η Νέα Δημοκρατία», πρόσθεσε, «είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά Παράταξη. Σε αυτήν την Παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση».
Υπογράμμισε, ταυτόχρονα ότι: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη. Λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα Κόμμα, όπως συχνά παρουσιάζεται, ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δική τους επιρροή. Είναι ένα ανοιχτό Κόμμα πολυτασικό. Ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το έλλειμμα του 2009 ανέφερε ότι: «Πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε, για το συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει, δεν έχει τι έγινε το 2009 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%, αλλά το πώς θα βγούμε από το Μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα». Και πρόσθεσε: «Ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή, που εν πάση περιπτώσει οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα μας είπε ότι »λεφτά υπάρχουν» και, 7 μήνες μετά, βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο το οποίο αμφιβάλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς. Καλωσορίσατε σε μία έκτακτη εκπομπή, μία έκτακτη συνέντευξη με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα, κ. Παπαχελά.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ευχαριστούμε για τη δυνατότητα αυτή να κάνουμε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, στην αρχή της πολιτικής σεζόν, που αναμένεται μάλλον καυτή θα έλεγε κανείς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε πολλά να συζητήσουμε.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έχουμε πολλά όμως. Να σας ρωτήσω, το πρώτο. Τι έχετε μάθει αυτούς τους 9 μήνες που είστε εδώ σε αυτή τη θέση; Τις σας έχει εκπλήξει να το πω έτσι. Δυσάρεστα ή ευχάριστα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παπαχελά πριν από 9 μήνες, μέσα από μία ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, στην οποία προσήλθαν παραπάνω από 400.000 Νεοδημοκράτες και όχι μόνο, για να επιλέξουν τον επόμενο Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ήτανε μία πολύ τιμητική επιλογή για εμένα και πιστεύω ότι αυτούς τους 9 μήνες έχω σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Έχω οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε μία νέα κατεύθυνση.
Εκπέμπουμε με απόλυτη σαφήνεια ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο: Έχουμε κάνει πολλές οργανωτικές αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία. Μια σημαντική ανανέωση σε πρόσωπα, σε ιδέες και βέβαια έχουμε καταφέρει και έχουμε κατοχυρώσει και ένα πολύ σημαντικό πολιτικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζω ότι είχαμε χάσει εθνικές εκλογές με 7 μονάδες πριν από λιγότερο από ένα χρόνο και τώρα οι δημοσκοπήσεις του ΣΚΑΪ, αλλά και άλλες, μας δείχνουν με διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό το οποίο ενδεχομένως με εξέπληξε δυσάρεστα, είναι μερικές φορές οι αντιστάσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν και στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, αλλά και σαν οργανισμό όπως η Νέα Δημοκρατία, σε αλλαγές οι οποίες θα προτάσσουν τον ορθό λόγο έναντι του λαϊκισμού.
Σε αυτό, όμως, είμαι αποφασισμένος να μην κάνω καμία έκπτωση. Διότι αυτή είναι η εντολή την οποία πήρα. Να προσφέρω στους Έλληνες πολίτες και να προτείνω μία συμφωνία αλήθειας, έναν διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση.
Και αυτός ο διαφορετικός δρόμος δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποσχέσεις, σε παροχές χωρίς αντίκρισμα. Εγώ δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων Αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κοιτάξτε όμως, εδώ υπάρχει ένα θέμα, ότι ο κόσμος περίμενε, επειδή ήσασταν το outsider, να το πω έτσι, ότι όντως θα τα αλλάζατε όλα στη Νέα Δημοκρατία.
Βλέπουμε, όμως, περίπου τα ίδια πρόσωπα. Φθαρμένα πρόσωπα στη τηλεόραση να εκπροσωπούν τη Νέα Δημοκρατία, που έχουν παίξει και ξαναπαίξει.
Κάποιοι περίμεναν ενδεχομένως ότι θα κάνατε αυτό που κάνει παραδοσιακά κάθε Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, κάποιες διαγραφές ενδεχομένως ή κάτι τέτοιο.
Δεν έχουμε δει τίποτα τέτοιο. Βλέπουμε μια ρουτίνα να το πει κανείς έτσι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Κατ’ αρχάς, η Νέα Δημοκρατία πέρασε από ένα καταστατικό Συνέδριο, που έκανε πάρα πολύ σημαντικές καταστατικές αλλαγές.
Λυπάμαι που το Συνέδριο αυτό συνέπεσε με μία απεργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πολύ λίγοι συμπολίτες μας ξέρουν ότι είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με θητεία.
Η δική μου η θητεία θα λήξει το 2021 και θα πρέπει να ανανεωθεί. Έχουμε κάνει μια σημαντικότατη ανανέωση στις κομματικές μας οργανώσεις και ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Παπαχελά, δεν έχει σχέση με τον πολιτικό λόγο που άρθρωνε η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν.
Από εκεί και πέρα, έρχομαι στα πρόσωπα. Κατ’ αρχάς, αυτήν τη στιγμή έχω την τιμή να συνεργάζομαι με 74 Βουλευτές, τη Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Επέλεξα από αυτούς τους Βουλευτές – αυτούς που εγώ έκρινα ότι είναι οι καλύτεροι – και τους ανέθεσα συγκεκριμένους ρόλους. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα. Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε.
Και επειδή προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την Κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες όταν θα έρθουν να επιλέξουν Βουλευτές με το σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα από αυτήν την οποία ενδεχομένως να είχανε.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για ένα πιθανό άνοιγμα δικό σας προς το κέντρο, την κεντροαριστερά μπορεί να πει κανείς και έχουν ακουστεί και συγκεκριμένα ονόματα. Η κυρία Διαμαντοπούλου και άλλοι.
Αυτό είναι κάτι που το έχετε στο μυαλό σας και είναι κάτι που θα το κάνετε τώρα ή θα το κάνετε αμέσως μετά τις εκλογές;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά Παράταξη. Σε αυτήν την Παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση. Είναι πρωτίστως μία διεύρυνση ιδεών και δευτερευόντως προσώπων.
Μιλάω για τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία της αξιοκρατίας, της αποτελεσματικότητας. Αυτές είναι οι έννοιες οι οποίες πιστεύω ότι εκφράζουν τον ψηφοφόρο του μετριοπαθούς κέντρου.
Ο σκοπός μου, κ. Παπαχελά, είναι σαφής. Οι εκλογές κερδίζονται στο χώρο του πολιτικού κέντρου. Μέσα από τον πολιτικό μας λόγο θέλω να φέρω και στην κάλπη πολίτες οι οποίοι απέχουν από την πολιτική διαδικασία.
Πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως να γύρισαν την πλάτη σε όλα τα πολιτικά Κόμματα και στη Νέα Δημοκρατία, γιατί μπορεί να την έβλεπαν ως ένα παλιό προϊόν, ως ένα Κόμμα το οποίο δεν εκφράζει τις δικές τους ανησυχίες.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Οπωσδήποτε όμως, εν όψει εκλογών αυτό χρειάζεται και πρόσωπα. Οι ιδέες δεν φέρνουν όπως ξέρετε ψήφους μόνες τους. Αυτό εάν το κάνετε, πότε θα το κάνετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν έρθει η ώρα, κ. Παπαχελά, θα το μάθετε. Αλλά, πολύ περισσότερο με ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή να προτάξω έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση και στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία είναι ανοιχτή. Όποιος ασπάζεται τις αρχές της, τις ιδέες της, τις αξίες της, αλλά και τον προγραμματικό της λόγο, είναι ευπρόσδεκτος. Θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια θα κάνουμε και εμείς τις επιλογές μας.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση τελευταία για τη στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία σε αυτήν την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Υπάρχει μία κριτική σε εσάς, ότι δεν έχετε πάρει μία ξεκάθαρη θέση, ούτε από εδώ, ούτε από εκεί και λέγεται ότι υπάρχει μία δυσφορία του λεγόμενο Καραμανλικού μπλοκ.
Εσείς πως αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, θέλω να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη. Λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα.
Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα Κόμμα όπως συχνά παρουσιάζεται ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δική τους επιρροή.
Είναι ένα ανοιχτό Κόμμα πολυτασικό. Ανεχόμαστε την διαφορετική άποψη και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή.
Από εκεί και πέρα η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα ήταν απολύτως ξεκάθαρη: Δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη.
Και να σας πω και κάτι; Όσο αξία και αν έχει η ιστορική αναδρομή – και έχει μία αξία να μάθουμε ακριβώς τι έγινε, πως μπήκαμε στο Μνημόνιο – δε νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει – ακόμα με την απαραίτητη νηφαλιότητα.
Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε. Για το συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το Κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει.
Δεν έχει τι έγινε το 2009 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%. Το πώς θα βγούμε από το Μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα.
Εγώ εκεί εστιάζω την προσοχή μου και δεν πρόκειται επίσης, κ. Παπαχελά, να ανεχθώ καμία εσωστρέφεια γύρω από αυτό το ζήτημα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τι σημαίνει αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σημαίνει ότι κοιτάμε μπροστά και δεν διυλίζουμε τον κώνωπα για μία υπόθεση η οποία ούτως ή άλλως ως προς το νομικό της σκέλος είναι στη Δικαιοσύνη, και από εκεί και πέρα, πολιτικά, σε πολύ μεγάλο, βαθμό έχει κριθεί.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έχετε εισπράξει εσείς προσωπική δυσαρέσκεια από τον Κώστα Καραμανλή;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καμία απολύτως. Έχω μία πολύ καλή σχέση και με τους δύο τέως Πρωθυπουργούς, μάλλον 3 είναι για τη ακρίβεια. Με τον τρίτο, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε μία άλλου είδους σχέση, αλλά και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Καραμανλή έχουμε μία πολύ καλή προσωπική σχέση.
Σέβομαι απόλυτα την άποψή τους. Την καταθέτουν πάντα σε εμένα κατ’ ιδίαν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από εκεί και πέρα εγώ είμαι Πρόεδρος και εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες των αποφάσεων.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχουν κάποιο ρόλο στο να υπερασπιστούν και εκείνοι δημόσια αυτές τις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό σίγουρα αφορά τον καθένα ξεχωριστά, αλλά – όπως σας είπα – έχουν γραφτεί πάρα πολλά για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο. Εγώ προσωπικά, αν με ρωτάτε, θεωρώ ότι ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Καραμανλής, θα μου πείτε με καθυστέρηση. Μπορεί ναι με καθυστέρηση, αλλά πρότεινε στους πολίτες έναν εθνικό συμβιβασμό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου μας είπε ότι «λεφτά υπάρχουν» και 7 μήνες μετά βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο, για το οποίο αμφιβάλλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε.
Σίγουρα, οι υπουργοί του δεν το είχαν διαβάσει. Αλλά βάζω μία τελεία σε αυτό, διότι δεν είναι αυτό το οποίο θα μας βγάλει από την κρίση.
Υπάρχουν συλλογικές ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ και αφορούν όλους. Και μια καινούρια συμφωνία αλήθειας, για την οποία θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, κ. Παπαχελά. Και το κράτος και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες. Και όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να είμαστε μία κοινωνία λαθρεπιβατών, όπου κάποιοι λίγοι οι οποίοι είναι μέσα στο σύστημα να εκμεταλλεύονται τους πολλούς οι οποίοι είναι απ’ έξω και αυτό γίνεται σήμερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ακριβώς αυτό το μοντέλο. Όποιος είναι κοντά στην εξουσία έχει προνόμια. Μπορεί να διορίζεται στο Δημόσιο, μπορεί να παίρνει τηλεοπτικές άδειες, μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας. Μα δεν πάμε έτσι μπροστά.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τώρα, αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω, είναι κατά πόσο ήταν λάθος να ζητήσετε εκλογές τόσο νωρίς την άνοιξη; Διότι πραγματικά εκεί μπορεί να ενθουσιάσατε ένα κομματικό ακροατήριο, αλλά υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν, με την έννοια ότι ακολουθήσατε την κλασική τακτική που ακολουθούν όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Μήπως ήταν λίγο νωρίς να ζητήσετε εκλογές;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι οι εξελίξεις με δικαίωσαν απόλυτα. Κύριε Παπαχελά, η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία σήμερα.
Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Δείτε τους συνταξιούχους οι οποίοι έπαιρναν σύνταξη 850 ευρώ και βρέθηκαν χωρίς ΕΚΑΣ με 670 ευρώ και τον κ. Κατρούγκαλο να ψεύδεται μέχρι που αντιμετώπισε επιτέλους τη σκληρή πραγματικότητα.
Δείτε την κατάσταση ανομίας, η οποία επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Δείτε την κατάσταση στην Παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση.
Δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο, κ. Παπαχελά, αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο.
Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Και είπα τον Απρίλιο όταν ζήτησα για πρώτη φορά εκλογές, ότι το κόστος παραμονής της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης.
Υπάρχει ένας πολίτης σήμερα ο οποίος να αμφισβητεί ότι αυτό συμβαίνει; Και σήμερα ακόμα που μιλάμε, τώρα που μιλάμε, υπάρχει καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
2,8 δις ευρώ δεν έρχονται στα ταμεία. Αυτά τα λεφτά, κ. Παπαχελά, θα πήγαιναν σε κάποιες επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το κράτος και οι οποίες θα κλείσουν και κάποιοι άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο επειδή η Κυβέρνηση εξακολουθεί να φέρεται με αυτήν την ανικανότητα.
Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό. Και να σας πω και κάτι; Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης Κυβέρνησης. Όχι τόσο πιο εύκολο.
Ίσως θα ήταν η εύκολή λύση για μένα, κ. Παπαχελά, να αρκεστώ στην τακτική του ώριμου φρούτου. Το έχουν κάνει προκάτοχοί μου. Να περιμένουμε να περάσει ο κ. Τσίπρας τα δύσκολα μέτρα. Τα ακούω, ξέρετε, όλα αυτά. Τα ακούω και από το εξωτερικό μερικές φορές.
Ας κάνει ο κ. Τσίπρας τη βρώμικη δουλειά, δεν πειράζει. Θα έρθεις εσύ μετά καβάλα στο άλογο. Μα, δεν θα είναι έτσι. Για δείτε την Ελλάδα την οποία θα παραλάβουμε, όταν με το καλό καταφέρουμε να κερδίσουμε εκλογές και δυστυχώς προβλέπω ότι η Ελλάδα σε 6 μήνες θα είναι χειρότερη από την Ελλάδα τη σημερινή και σε 12 μήνες θα είναι ακόμα χειρότερη.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να σταθώ ένα λεπτό σε αυτό που είπατε. Υπάρχει μία αίσθηση ότι οι ξένοι, ακόμα και η κυρία Μέρκελ, στηρίζουν την Κυβέρνηση Τσίπρα, διότι όντως κάνει πράγματα που δεν θα μπορούσε μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει εύκολα. Έχει γραφτεί μάλιστα ότι σας έδωσε και μία συμβουλή: Να κάνετε υπομονή και να περιμένετε 1 – 1,5 χρόνο μέχρι να έρθει η σειρά σας.
Εσείς τι απαντάτε σε αυτό; Κατ’ αρχήν, υπήρξε τέτοιο..;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, ποτέ. Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα καμία παρότρυνση και καμία συμβουλή από κανένα ξένο – ξεκαθάρισα από την αρχή ότι εγώ είμαι υπόλογος στους Έλληνες πολίτες.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εντάξει κάποια συζήτηση υποθέτω ότι έγινε, έστω και ατύπως.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ λέω τα ίδια πράγματα ξέρετε, κ. Παπαχελά, και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό γιατί υπάρχει ανάγκη σήμερα για πολιτική αλλαγή.
Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρει η συνολική στήριξη της χώρας. Το πρόβλημα αυτήν την στιγμή είναι ότι, δυστυχώς, και αυτό το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε, ως προς τα σωστά του δεν εφαρμόζεται, γιατί οι μεταρρυθμίσεις – και να δανειστώ μία φράση και του Προϊστάμενου του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής – δεν μπορείς να κάνεις «ολίγον» μεταρρυθμίσεις. Ή κάνεις μεταρρυθμίσεις ή δεν κάνεις μεταρρυθμίσεις.
Αυτή η Κυβέρνηση δεν κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Και ως προς το δημοσιονομικό σκέλος, δυστυχώς αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι ότι ακολουθείται η λάθος συνταγή.
Τα έχω εξηγήσει, λοιπόν, όλα αυτά στο εξωτερικό και έχω πει και κάτι ακόμα: Το βασικό πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι η αξιοπιστία.
Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018 να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος.
Εμείς τι συνεισφέρουμε σε αυτήν τη συζήτηση; Την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις. Τις παλινωδίες του κάθε Σπίρτζη ή του κάθε Μπαλτά, ο οποίος υπονομεύει τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν.
Τα πισωγυρίσματα στην Παιδεία. Αυτή είναι η δική μας συνεισφορά εάν θέλουμε πραγματικά να διεκδικήσουμε κάτι από την Ευρώπη;
Με αυτά τα μυαλά φοβάμαι ότι η χώρα γίνεται ολοένα και πιο αναξιόπιστη. Για αυτό και λέω ότι η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση εμπιστοσύνης και η εμπιστοσύνη είναι καθοριστική για να μπορούμε να πετύχουμε και μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Γιατί να σας τα δώσουν όμως εσάς οι ξένοι; Οι οποίοι δεν τα έδωσαν ούτε στην Κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν φαίνεται να δίνουν στον κ. Τσίπρα. Δηλαδή, εσείς τι διαφορετικό θα φέρετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ θα κάνω μεταρρυθμίσεις, κ. Παπαχελά, και θα τις κάνω, όχι γιατί είναι στο Μνημόνιο αλλά γιατί έτσι πιστεύω. Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, φιλελεύθερος, που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, που να προσελκύει επενδύσεις, που να μειώνει και φορολογικούς συντελεστές και δαπάνες και να μπορεί να βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει ένα δίκαιο κοινωνικό μέρισμα για όλους και να μη μένει κανείς πίσω.
Αυτή είναι η δική μου πρόταση για τη χώρα. Το τι έκαναν οι ξένοι στις προηγούμενες Κυβερνήσεις είναι ένα αντικείμενο το οποίο μπορούμε, αν θέλετε, να το συζητήσουμε.
Θυμίζω, όμως, επειδή διετέλεσα Υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ότι φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στο να βγούμε από την κρίση. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Και αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει τώρα από το Μνημόνιο. Ρωτήστε. Εγώ κυκλοφορώ αρκετά και μιλάω με πολίτες. Συζητούμε με μικροεπιχειρηματίες, με αγρότες. Κάνω συχνά μία απλή ερώτηση: Πότε ήταν καλύτερα τα πράγματα; Πριν από δύο χρόνια ή τώρα; Το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο του 2014 ή τώρα; Θα σας πουν ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα τότε. Άρα, τι ακριβώς κερδίσαμε με αυτήν την περήφανη διαπραγμάτευση; Χάσαμε τρία χρόνια.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Μία αξιόπιστη Κυβέρνηση η οποία υλοποιεί σοβαρά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η οποία έχει ατζέντα, η οποία έχει τεχνοκρατική επάρκεια, η οποία ξέρει να διαπραγματεύεται, όχι με λουλουδάτα πουκάμισα και με τερτίπια επικοινωνιακού χαρακτήρα, η οποία πηγαίνει προετοιμασμένη, με τα χαρτιά της, είναι τις αναλύσεις της, με τους αριθμούς της, η οποία έχει τεχνοκρατική επάρκεια.
Και ξέρετε και ο τεχνοκράτης έχει στηλιτευτεί από αυτήν την Κυβέρνηση του λαϊκισμού. Kαι πώς να μην έχει στηλιτευτεί; Διότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ούτε καν τα βασικά.
Μια Κυβέρνηση – επειδή εγώ την έχω κάνει τη δουλειά, να διαπραγματεύομαι με την τρόικα και ξέρω – ναι, μπορεί να κερδίσει αξιοπιστία. Δεν την έχουμε όμως με αυτήν την Κυβέρνηση, αλλά θα την έχουμε πιστεύω πολύ σύντομα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ξαναγυρίσουμε στο θέμα του τι, πως σκοπεύετε εσείς να πάτε σε διαπραγμάτευση με την τρόικα, αν έρθετε στην εξουσία.
Το ερώτημα είναι το εξής τώρα: Έχουμε μπροστά μας τη ΔΕΘ, οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τα ψέματα, οικουμενικά ψέματα θα έλεγα εγώ, δεν νομίζω ότι ανήκουν σε ένα κόμμα μόνο, έχουν ακούσει πολλά και έχουν δει λίγα. Εσείς τι μπορεί να φέρετε στο τραπέζι; Τι να υποσχεθείτε δηλαδή σε έναν άνθρωπο ο οποίος σήμερα δεν βγαίνει είτε γιατί έχει κοπεί η σύνταξή του, είτε γιατί πληρώνει παραπάνω φόρους και εισφορές απ’ όσο αντέχει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΔΕΘ είναι ένας τόπος ο οποίος είναι συνδεδεμένος στο μυαλό των πολιτών με την ακατάσχετη παροχολογία κυβερνόντων ή αυτών που διεκδικούν να κυβερνήσουν. Και αν θέλουμε να κάνουμε μια τομή με το παρελθόν, δεν μπορώ και δεν μπορούμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Εγώ λοιπόν θα πάω στη ΔΕΘ και θα παρουσιάσω έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θα μιλήσω όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κοστολογημένες και θα δεσμευτώ μόνο για πράγματα τα οποία ξέρω ότι θα μπορώ να υλοποιήσω.
Εγώ, κ. Παπαχελά, το λάθος ας πούμε το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό πώς θα το καταφέρετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορώ να βρω περικοπές και να προσδιορίσω περικοπές δαπανών που να εξισορροπήσουμε αυτήν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ξέρετε, σας αναφέρω ένα μόνο συγκεκριμένο παράδειγμα και δεν θα πω κανένα άλλο σήμερα. Δεν θα υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες δεσμεύσεις αυτού του τύπου. Διότι αν υπήρχαν πολλές και τις αθροίζατε, θα διαπιστώνατε ότι τα νούμερα δεν μπορούν να βγουν. Αλλά σε μια κοινωνία η οποία βρέθηκε – και μπορώ να σας πω και με δική μας υπαιτιότητα – να πληρώνει μακράν το μεγαλύτερο φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας στην Ευρώπη και αυτός ο φόρος να μην έχει πια τα χαρακτηριστικά μιας έκτακτης εισφοράς, αλλά να έχει γίνει ένας μόνιμος φόρος με ιδιοκατοίκηση 85%, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεχτή αυτή η επιβάρυνση.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Απλώς να επιμείνω στο πως θα γίνει αυτό, γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγάλο κομμάτι των εσόδων πλέον και σταθερό κομμάτι των εσόδων, στο βαθμό βέβαια που θα εξυπηρετεί γιατί βλέπω ότι υπάρχουν προβλήματα εκεί. Άρα εάν το κάνετε αυτό προφανώς…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Παπαχελά, πιστεύετε πραγματικά ότι σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 με 800 εκατομμύρια;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τι σημαίνει εξοικονόμηση δαπανών; Σημαίνει μείωση του κράτους ουσιαστικά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σημαίνει εξορθολογισμός, παραδείγματος χάριν, στις δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία. Εγώ, κ. Παπαχελά, επειδή διαχειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξέρω πολύ καλά τι κάναμε και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Και το πρώτο φυσικά το οποίο θα κάνουμε είναι θα σταματήσουμε την ακατάσχετη επέλαση του κομματικού κράτους όπως τη δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κύριε Παπαχελά, εγώ έδωσα έναν τεράστιο αγώνα όσο ήμουν στο Υπουργείο, να εξασφαλίσω ότι το μέγεθος του Δημοσίου θα περιορίζεται όχι με απολύσεις – και δεσμεύομαι εδώ πέρα ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις – αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο. Και το σημαντικότερο μέσα από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε. Και αυτό ακριβώς δρομολογεί αυτή η Κυβέρνηση. Αυτό δεν έχει κόστος;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτοί θα φύγουνε με μια δική σας Κυβέρνηση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν έχει κόστος; Εγώ δεν πρόκειται να ανεχτώ καμία, μα καμία, μονιμοποίηση συμβασιούχου. Όπως δεν το έκανα όσο ήμουν Υπουργός. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό. Λοιπόν, υπάρχουν περιθώρια και σήμερα ακόμα για εξοικονομήσεις δαπανών. Δεν θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος γιατί θα τα πω στη Δ.Ε.Θ.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το καταλαβαίνω, απλώς ο λόγος που επιμένω είναι γιατί έχετε απέναντί σας πολύ δύσπιστους πολίτες, ακόμα και δικούς σας ψηφοφόρους, του δικού σας κόμματος, οι οποίοι βλέπουν ότι οι συντάξεις και μισθοί στο Δημόσιο, αν θυμάμαι καλά, είναι πάνω από 80% των δαπανών. Άρα κάτι πρέπει να κόψετε εκεί, αλλιώς δεν βγαίνει αυτός ο λογαριασμός με τη μείωση των φόρων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα το σχέδιό μας για τον εξορθολογισμό των δαπανών νομίζω ότι θα πειστείτε ότι αυτά τα λίγα τα οποία θα πούμε θα είναι κοστολογημένα και θα μπορούν να γίνουν.
Γιατί μπορώ να σας πω ότι και στο ζήτημα των εσόδων, κ. Παπαχελά, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν με την εφαρμογή της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών πληρωμών που αποτελούν τη μια και μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Και αυτή η Κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα και δεν κάνει τίποτα γιατί κλείνει το μάτι στη μικρή φοροδιαφυγή. Λοιπόν, εκεί μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Εγώ έχω ένα έτοιμο σχέδιο για το οποίο θα μιλήσω στη ΔΕΘ, για το πως μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση μετρητού στην Ελλάδα και να μπορούμε να πάμε σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Λοιπόν, αυτά είναι συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν. Και μπορώ να πω και πολλά ακόμα, αλλά αφήστε να τα πω και στη ΔΕΘ, έτσι για να μην προκαταλάβω πλήρως και το περιεχόμενο της ομιλίας μου. Αλλά, προσέξτε, η παρουσία μου στη ΔΕΘ δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στο σκέλος των εσόδων και των φόρων. Θεωρώ μια φορολογική μεταρρύθμιση απολύτως κρίσιμη για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές δεν μπορούν οι πολίτες πια να τους πληρώσουν.
Ένας στους δύο πολίτες σήμερα χρωστάει στην εφορία, κ. Παπαχελά. Σας φαίνεται αυτό κάτι το φυσιολογικό; Όλοι μας γνωρίζουμε παραδείγματα όπου ο κόσμος λέει ότι εγώ φοροδιαφεύγω συνειδητά και ας έρθει το κράτος να με πιάσει γιατί δεν αντέχω.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εκεί τι θα κάνετε; Θα δώσετε κάποιου είδους αμνηστία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα τα συζητήσουμε αυτά. Η φορολογική αμνηστία είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα, αν χρειάζεται και πως χρειάζεται για να μπορέσουν να επιστρέψουν χρήματα και στο Δημόσιο και στις τράπεζες. Είναι κάτι το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει με ανοιχτά χαρτιά να το συζητήσουμε. Θα μπορέσω όμως να είμαι πιο συγκεκριμένος και σ’ αυτό. Αλλά το βασικό μας πρόβλημα σήμερα είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η πολιτική της ραγδαίας αύξησης των φόρων δεν έφερε τα αναμενόμενα έσοδα.
Και θέλω να δώσω και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, το οποίο θα το χρησιμοποιήσω και όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσω με την τρόικα. Εμείς μειώσαμε, κ. Παπαχελά – το θυμάστε – μόνοι μας, χωρίς την άδεια της τρόικα το Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Τα δικά μας νούμερα επαληθεύτηκαν και όχι της τρόικα. Διότι ίσως εμείς καταλαβαίνουμε λίγο καλύτερα την ελληνική ιδιαιτερότητα. Και όταν στους Έλληνες πολίτες με εντιμότητα έρχεσαι και τους λες, κοιτάξτε να δείτε, εγώ μπορώ να αρχίσω να μειώνω φορολογικούς συντελεστές, αλλά και εσείς θα πρέπει να πληρώνετε τους φόρους σας, νομίζω ότι πάνω σε αυτό μπορούμε να χτίσουμε μια νέα συμφωνία αλήθειας και εμπιστοσύνης.
Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν. Αλλά σήμερα το μόνο το οποίο κάνουμε είναι να τιμωρούμε τους συνεπείς φορολογούμενους και τελικά να επιβραβεύουμε όλους αυτούς οι οποίοι φοροδιαφεύγουν, χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα για να το αντιμετωπίσουμε αυτό.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Στο συνταξιούχο που έχει και την επικουρική του να εξανεμίζεται ή αυτόν που έχει δει το ΕΚΑΣ να χάνετε, τι έχετε να του πείτε; Γιατί ξέρετε ένα ζήτημα που ακούω πολύ είναι ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που μιλάει με την αγορά, τους επιχειρηματίες κτλ, αλλά δεν έχει την επικοινωνία με τον άνθρωπο που βλέπει την σύνταξή του να μειώνεται. Σ’ αυτόν τον άνθρωπο μπορείτε να πείτε κάτι το οποίο είναι ρεαλιστικό, πως να νιώθετε την κατάσταση του;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς ακούω και εγώ αυτήν την κριτική. Θέλω να σας θυμίσω, κ. Παπαχελά, ότι είμαι ένας βουλευτής, πολλές φορές πρώτος στην Β’ Αθηνών και πρώτος στις δυτικές συνοικίες της Β’ Αθηνών.
Από τα γραφεία μας στο Μοσχάτο, η θέα μου είναι στη Δυτική Αθήνα. Και αυτήν τη Δυτική Αθήνα, η οποία σήμερα πάσχει και υποφέρει, την έχω γυρίσει και την έχω περπατήσει πόρτα – πόρτα και οι πολίτες γνωρίζουν εάν είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος απευθύνεται μόνο στην ελίτ ή αν μπορώ να μιλήσω και μ’ αυτούς οι οποίοι σήμερα έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Και σε αυτούς πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.
Εγώ δεν μπορώ να υποσχεθώ σήμερα, κ. Παπαχελά, ότι θα αυξήσω τις συντάξεις και δεν θα το κάνω. Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι χρειαζόμαστε πια, το συντομότερο δυνατό, ένα εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, το οποίο να είναι κοστολογημένο και το οποίο να μπορεί να δίνεται σ’ αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη. Και αυτό είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο εμείς το ξεκινήσαμε και το οποίο θα πρέπει πια να το ξεδιπλώσουμε σε όλη τη χώρα, αυστηρά κοστολογημένο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον τις περιπτώσεις εκείνες, ανθρώπων που, αυτήν τη στιγμή, βλέπουν και τη ζωή τους να διαλύεται και έχουν πέσει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πώς φαντάζεστε τους πρώτους δύο μήνες σε μια δική σας Κυβέρνηση; Υπάρχουνε δύο ζητήματα εδώ. Το ένα είναι τι θα κάνετε με τους έξω, πώς θα μπορέσετε να τους πείσετε γι’ αυτά που λέτε, διότι έχουν ακούσει πολλά κατά καιρούς, αλλά δεν τα ανέχονται όπως ξέρετε. Και το δεύτερο είναι τι θα κάνετε εσωτερικά; Θα έχετε ένα κόμμα που σίγουρα θα έχει κάποιους, ακόμα, ανθρώπους της μιας διαφορετικής αντίληψης που δεν θα είναι μείωση του κράτους, για παράδειγμα, και το πιθανότερο, όπως το βλέπω εγώ, είναι να έχετε συνεταίρο το ΠΑΣΟΚ σε μια Κυβέρνηση που επίσης δεν έχει την ίδια αντίληψη.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, ας μην σπεύδουμε να προεξοφλήσουμε οποιοδήποτε προεκλογικό αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί το καλύτερο δυνατό.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εγώ βλέπω τα νούμερα τα τωρινά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το καλύτερο δυνατό. Και πιστεύω ότι έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια εσωτερικής βελτίωσης και πολλά περιθώρια να είμαστε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και εμείς τη δουλειά μας να κάνουμε, αλλά νομίζω ότι κάθε μέρα προοδεύουμε και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.
Από εκεί και πέρα ένα πράγμα μπορώ να σας πω, κ. Παπαχελά: Η δική μας Κυβέρνηση, η δική μου Κυβέρνηση – η Κυβέρνηση είναι το αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και έτσι πρέπει να είναι – θα είναι μια Κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην Κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική. Δεν θα είναι μια Κυβέρνηση τουρλού. Όταν λέω τουρλού, εννοώ ότι δεν θα είναι μια Κυβέρνηση όπου θα διακομίζονται μεταρρυθμιστές με κρατιστές.
Το στίγμα είναι ξεκάθαρο. Η πολιτική νομιμοποίηση που ζητάω είναι σαφής. Έρχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλείσεις από αυτό από κανέναν. Αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω. Και η Κυβέρνησή μου, η οποία πραγματικά θα είναι μια Κυβέρνηση των αρίστων, και όταν μιλάμε Κυβέρνηση δεν μιλάμε μόνο κατ’ ανάγκη για τα Υπουργεία, μιλάμε και για όλες τις θέσεις που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό.
Εγώ δεν πρόκειται, κ. Παπαχελά, να ανεχτώ πολιτευτές διοικητές νοσοκομείων. Διότι, θέλω πραγματικά να κάνω εξοικονόμηση στην Υγεία και υπάρχουν περιθώρια και σήμερα ακόμα να κάνουμε εξοικονόμηση. Τα συστήματα των προμηθειών στα νοσοκομεία δεν δουλεύουν σήμερα αποτελεσματικά και τελικά προμήθειες δεν γίνονται ουσιαστικά. Πάμε μέρα με τη μέρα και εξακολουθούν κάποιοι και κάνουν τα ίδια. Αν θέλω αυτό να το κάνω, θα το κάνω με τον πολιτευτή διοικητή νοσοκομείου του οποίου το μόνο μέλημα θα είναι να τον πάρει κάποιος άλλος τηλέφωνο να του βρει ένα κρεβάτι στην εντατική; Είμαστε σοβαροί; Λοιπόν, αυτά με εμένα δεν πρόκειται να γίνουν.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτά έγιναν και επί Νέας Δημοκρατίας βέβαια και είναι και στο DNA και του δικού σας κόμματος.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε ένα βαθμό έγιναν, αλλά εγώ ζητώ πολιτική νομιμοποίηση να το αλλάξω. Και να σας πω και κάτι; Ο καθένας κρίνεται για το βίο του. Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα ανακάλυψα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Απλώς προσπαθώ να καταλάβω, εάν έχετε μια Κυβέρνηση των 152, 153, πόσοι θα είναι, που σίγουρα θα είναι και κάποιο άλλο κόμμα μέσα, που θα έχετε και κάποιους βουλευτές άλλων αντιλήψεων, δεν θα είστε όμηρος μιας τέτοιας πλειοψηφίας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα είμαι όμηρος κανενός με μια ισχυρή λαϊκή εντολή.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Σας υπενθυμίζω ότι αν ξαναπάτε σε εκλογές βέβαια θα έχετε την απλή αναλογική απέναντί σας. Μια άλλη παγίδα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το συζητήσουμε αυτό. Θα σας απαντήσω και σ’ αυτό αμέσως, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Με μια ισχυρή λαϊκή εντολή δεν θα είμαι όμηρος κανενός. Εγώ δεν πρόκειται, όταν έρθω με το καλό, με τη βούληση των πολιτών να κυβερνήσω αυτήν τη χώρα, ως ένας ισορροπιστής μεσοβέζικος πρωθυπουργός. Ένας διαιτητής στην αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων Υπουργών. Δεν θα το κάνω αυτό ποτέ.
Εγώ θα παίξω τα χαρτιά μου, θα παίξω τα ρέστα μου σ’ αυτήν την προσπάθεια. Και επειδή τα ρέστα μου πρέπει να τα παίξω νωρίς, γι’ αυτό και ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνω και έχει γίνει πολύ μεθοδική δουλειά, αφορά την προετοιμασία. Δεν θα χρησιμοποιήσω το κλισέ των πρώτων εκατό ημερών αλλά των πρώτων μηνών της διακυβέρνησής μας. Φορολογική μεταρρύθμιση, φορολογική νομοσχέδιο, νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά στα ζητήματα της λειτουργίας της αγοράς και του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Όλη αυτή τη δουλειά, είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε. Και έχουμε ήδη κάνει πάρα πολύ δουλειά. Να είναι έτοιμη. Δεν θα πάμε να το ανακαλύψουμε εκείνη τη στιγμή.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Σας έθεσα το ερώτημα βεβαίως ότι εάν θέλετε να ξαναπάτε σε εκλογές, με… καθαρή εντολή και με πιο καθαρή πλειοψηφία έχετε απλή αναλογική απέναντί σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ θα αλλάξω αμέσως τον εκλογικό νόμο. Έχω δεσμευτεί γι’ αυτό. Το είπα και στη συζήτηση.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: … και την επόμενη φορά;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν θα έχω διακόσες ψήφους, αλλά θα έχω μια ανοιχτή συζήτηση με όλα τα κόμματα τα οποία θέλουν να προσέλθουν για έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα συνιστά πραγματική τομή. Γιατί αυτό που έγινε τώρα, είναι αστείο να συζητάμε ότι αυτή είναι η τομή. Εδώ δεν τόλμησε καν ο κ. Τσίπρας να σπάσει τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες γιατί δεν ήθελε ο κ. Λεβέντης. Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο κ. Λεβέντης που αλληθωρίζει προς τον κ. Τσίπρα με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό του είπε «Μην σπάσεις Αλέξη μου τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες» και ο κ. Τσίπρας δεν τις έσπασε. Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματική τομή στον εκλογικό νόμο;
Εμείς θα προτείνουμε και θα συζητήσουμε – υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες – ένα νέο εκλογικό σύστημα. Θα το κάνουμε αμέσως, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν θα έχουμε διακόσους βουλευτές ή όχι, αλλά ο εκλογικός νόμος θα είναι αυτός και θα είναι διαφορετικός από αυτόν τον οποίο έχουμε σήμερα. Και εμείς ήμασταν διατεθειμένο, κ. Παπαχελά, να μπούμε σε μια συζήτηση για πραγματική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα συζητούσαμε μέχρι και ένα πιο αναλογικό bonus. Θα το συζητούσαμε και αυτό. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα είχαμε μια πραγματική μεταρρύθμιση και μια πραγματική αλλαγή. ι
Αλλά αυτό το οποίο έγινε δεν ήταν πραγματική μεταρρύθμιση. Ήταν η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βρει διακόσους βουλευτές, βλέποντας τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει εκλογές, να μας κάνει τη ζωή πιο δύσκολή. Περί τούτου πρόκειται και νομίζω ότι είναι κάτι που το καταλαβαίνουν και όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τώρα, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει, ωραία, ας έρθει ο Μητσοτάκης να διαπραγματευτεί με την τρόικα και τους έξω και ένα κλασικό επιχείρημα που ακούω είναι ότι όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δέχτηκε να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς όχι απλώς δεν το δεχτήκαμε και δεν το κάναμε, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους πήραμε και πίσω. Άρα είμαστε καλύτεροι διαπραγματευτές γιατί προστατεύσαμε τα συμφέροντα των αδυνάμων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Παπαχελά, καταρχάς εγώ κληρονόμησα τη δέσμευση για απολύσεις. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι κατά την άποψή μου ότι οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να πορευτεί κανείς αν θέλει να κάνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.
Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι απολύσεων. Αλλά έκανα και κάτι ακόμα. Υπήρχαν απολύσεις οι οποίες έγιναν, κ. Παπαχελά, που ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων, των παράνομων προσλήψεων, των παράνομων μετατροπών, τις παθογένειες του παλιού πελατειακού συστήματος. Και εγώ αυτό το κυνήγησα, το αντιμετώπισα και θα συνεχίσω πάντα να το αντιμετωπίζω.
Από εκεί και πέρα, η χώρα χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση που να πατάει καλά στα πόδια της. Χρειάζεται δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι να αξιολογούνται, όχι με το φόβο της απόλυσης, αλλά η αξιολόγηση να σημαίνει επιβράβευση και να σημαίνει και κάποια, ας το πούμε, νουθεσία για τους υπαλλήλους οι οποίοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Θέμα μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα βάζατε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι το βασικότερο ζήτημα σήμερα είναι η μονιμότητα, αλλά αυτό το οποίο θα έκανα μετά βεβαιότητας, κ. Παπαχελά, είναι ότι θα εφάρμοζα στην πράξη το θεσμό του δόκιμου δημοσίου υπαλλήλου. Αυτό σημαίνει ότι ο υπάλληλος προσλαμβάνεται με καθεστώς δοκίμου, αξιολογείται και κρίνεται και αν στα δύο χρόνια δεν κάνει, δεν συνεχίζει στο Δημόσιο.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Και πιστεύετε ότι θα έχει νόημα να είχατε μια συνεννόηση με τους έξω πριν ακόμα έρθετε στην Κυβέρνηση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εμένα αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να προτάξω έναν οδικό χάρτη ο οποίος είναι αξιόπιστος. Και όταν το βασικό ζητούμενο σήμερα για τη χώρα, ασχέτως του ποιος κυβερνάει, έχει να κάνει και με το χρέος, αλλά κυρίως έχει να κάνει και με τα πρωτογενή πλεονάσματα. 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα δέκα χρόνια κατά την άποψή μου δεν είναι εφικτά. Πολλά απ’ αυτά, τα οποία λέμε δεν θα μπορούσαμε να τα κάναμε εάν έχουμε πραγματικά τη δέσμευση των πλεονασμάτων αυτών.
Με άλλα λόγια, εάν είναι τόσο αυστηρή η πολιτική, μπορείς να κάνεις όλων των ειδών τις διαφορετικές μεταρρυθμίσεις και τελικά να μην έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και εδώ πέρα πρέπει να πάμε ριζοσπαστικά και τολμηρά. Δεν αρκεί στη χώρα να αναπτύσσεται με 1%. Η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, εάν θέλουν οι πολίτες πραγματικά να δουν μια διαφορά.
Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές φωνές στην Ευρώπη, έχω κάνει πολλές επαφές, που να καταλαβαίνουν αυτήν τη λογική. Το ερώτημα είναι πού είναι η αξιοπιστία από ελληνικής πλευράς να διαπραγματευτεί μια τέτοια συμφωνία; Και αυτό είναι, εάν θέλετε, και το δικό μου προσωπικό στοίχημα. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είμαι άγνωστος στο εξωτερικό, δεν είμαι άγνωστος και στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι, εάν κάτι μου πιστώνεται, είναι ότι είμαι αξιόπιστος, φερέγγυος, σοβαρός, τεκμηριωμένος και ξέρω τη δουλειά μου. Και νομίζω ότι αυτό χρειάζεται η χώρα σήμερα.
Μετά το λαϊκισμό του κ. Τσίπρα, το τελευταίο κεφάλαιο θα κλείσει πολύ σύντομα κατά την άποψή μου. Μετά το λαϊκισμό του κ. Τσίπρα, τι θέλουμε πραγματικά; Νομίζω ότι θέλουμε κανονικότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κάποιους, μια ηγετική ομάδα – γιατί δεν είναι δουλειά μόνος μου – που τους Έλληνες τελικά θα τους κάνει καλύτερους, όχι χειρότερους. Ο κ. Τσίπρας μας κάνει κάθε μέρα χειρότερους, όλους μας. Και μας βυθίζει σε μια συλλογική κατάθλιψη από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κοιτούσα την τελευταία δημοσκόπηση την οποία δημοσιοποίησε ο ΣΚΑΙ και η διαφορά βεβαίως είναι μεγάλη, αλλά είδα από την άλλη ότι η συσπείρωση έχει ανέβει πολύ ψηλά η δική σας, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Και υπάρχει το εξής ερώτημα. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση, το καταλαβαίνετε και από τους φόρους και από τις συντάξεις και από όλα, υπάρχει περίπτωση να πάει σε κάτι πιο δεξιό, να το πω έτσι, ή πιο λαϊκίστικο και να μην έρθει σε εσάς γιατί είστε κάτι που ταυτίζεται πολύ με τον ορθό λόγο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς προτιμώ να έχω υψηλή συσπείρωση παρά χαμηλή. Γιατί ακούω και αυτή την καραμέλα ότι είναι κακή η υψηλή συσπείρωση. Μια χαρά είναι η υψηλή συσπείρωση, κ. Παπαχελά. Σημαίνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Σας θυμίζω ότι εγώ εκλέχτηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 53% και ως το απόλυτο outsider, μην έχοντας ουσιαστικά την στήριξη κανενός και σήμερα έχω μια αποδοχή της τάξης του 90% στη Νέα Δημοκρατία. Άρα νομίζω ότι κάτι καλό κάνουμε σε αυτό.
Θέτετε όμως ένα εύλογο ερώτημα. Μπορεί ένα κομμάτι του κόσμου πράγματι μέσα στην απόγνωσή του να στραφεί σε πιο ακραίες εκδοχές λαϊκισμού, αλλά αυτό δεν θα το αντιμετωπίσουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία βάζοντας νερό στο κρασί μας. Γι’ αυτό και σας είπα ό,τι πούμε και σε ό,τι δεσμευτούμε θα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Και ξέρετε γιατί; Διότι αν κερδίσουμε εκλογές λέγοντας ψέματα και την αξιοπιστία μας απέναντι στους ξένους θα έχουμε υπομονεύσει, αλλά και τελικά θα μας πουν στη συνέχεια είσαστε και εσείς μια από τα ίδια.
Εγώ δεν φιλοδοξώ να είμαι ένας ακόμα πρωθυπουργός, ένας κρίκος ακόμα στην αλυσίδα των μνημονιακών πρωθυπουργών. Εγώ θέλω να βγω απ’ τη χώρα των μνημονίων και μπορώ να το κάνω και ξέρω να το κάνω. Και αυτό είναι και το δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και πιστεύω ότι και οι πολίτες που θα μας στηρίξουν ως Νέα Δημοκρατία σε αυτό θα ελπίζουν.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω λίγο να κουβεντιάσουμε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση, υπήρξε πολύς θόρυβος για τη διαδικασία αυτή. Υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου το οποίο την επικροτεί και λέει ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτική έχει το πάνω χέρι σε σχέση με τους μιντιάρχες και δεύτερον είναι ευχαριστημένοι με το συνολικό ποσό το οποίο εισπράχθηκε από αυτή τη διαδικασία.
Εσείς κρατήσατε μια στάση που πρέπει να πω ότι είναι λίγο και από εδώ και από εκεί. Ποια είναι η ξεκάθαρη στάση η δική σας, πως βλέπετε τη διαδικασία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η στάση μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, κ. Παπαχελά. Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα αρχηγός. Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός.
Αυτό εδώ είναι το Σύνταγμα της Ελλάδος το οποίο, στο άρθρο 15 παράγραφος 2, λέει: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή όπως ο νόμος ορίζει». Αυτό λέει το Σύνταγμα.
Αυτό που έκανε ο κ. Παππάς είναι αντισυνταγματικό να πάρει ο ίδιος τις αρμοδιότητες και να στήσει ένα διαγωνισμό με περιορισμένο αριθμό αδειών που φιμώνει την πολυφωνία, δημιουργεί συνθήκες νέας διαπλοκής και κλείνει, κύριε Παπαχελά, υφιστάμενα κανάλια.
Μα, την εποχή του Internet, την εποχή που όλοι εκπέμπουν με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι δυνατόν να συζητάμε για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή;
Και το ζήτημα του τιμήματος. Αφήστε να δούμε καταρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι, κύριε Παπαχελά, ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το Σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος.
Λοιπόν, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Ο νόμος δεν θα σταθεί. Αλλά πήραν 246.000.000 για τα οποία χαίρεται η Κυβέρνηση. Μιλάει η Κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα 465.000.000, κ. Παπαχελά, έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όταν λέτε πανωπροίκι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να ξεκινήσουν τα έργα των αυτοκινητοδρόμων στην επαναδιαπραγμάτευση με το Δημόσιο ζητήθηκαν από τους εργολάβους παραπάνω χρήματα. Γιατί; Διότι η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά την περιπέτεια Βαρουφάκη και τους τραγικούς διαπραγματευτικούς ισχυρισμούς του πρώτου εννιαμήνου του 2015.
Και μιας και μιλάμε για διαπλοκή, έχω μια απορία, κ. Παπαχελά, που θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας και με τους τηλεθεατές. Ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών είναι εργολάβος. Είναι κουμπάρος του Υπουργού Υποδομών από τον οποίο παίρνει έργα και για τον ίδιο άνθρωπο ο Υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης έχει αφήσει υπονοούμενα ότι διακινεί μαύρα λεφτά.
Εάν αυτό είχε γίνει επί δικών μας ημερών θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες. Και εν πάση περιπτώσει πόσο λογικό και θεμιτό είναι ένας εργολάβος να έχει ένα κανάλι; Υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά ουσιαστικό ασυμβίβαστο;
Κατά την άποψή μου πρέπει να υπάρχει. Εμείς το δοκιμάσαμε, δεν καταφέραμε τελικά να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εννοείτε με το βασικό μέτοχο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με το βασικό μέτοχο. Αλλά επί της ουσίας πρέπει ή δεν πρέπει; Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός της διαπλοκής, ένας εργολάβος κουμπάρος του ενός υπουργού για τον οποίο ο άλλος λέει ότι παίρνει μαύρο χρήμα τότε δεν καταλαβαίνω πραγματικά.
Χτίζεται, λοιπόν, εδώ πολύ συστηματικά μια νέα διαπλοκή. Και εμείς θα απαιτήσουμε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Εγώ έχω ήδη στείλει μια επιστολή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου ζητώ να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος Υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. Είναι πολλά τα λεφτά, πράγματι, και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα λεφτά τα έχουν και τα λεφτά αυτά είναι από νόμιμους πόρους όπως ορίζει ο νόμος. Και θα επιμείνουμε πάρα πολύ στα ζητήματα αυτά.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ένας αντίλογος είναι ότι αν είχατε συμφωνήσει εσείς στο να δημιουργεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που βρίσκεται σε λίμπο αυτή τη στιγμή δεν θα είχαμε φτάσει εδώ, αυτό λέει η Κυβέρνηση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι λέει, διότι στις 12 Φεβρουαρίου είπα στον κ. Τσίπρα επί λέξει στη Βουλή: «Πάρε πίσω το Νόμο αυτόν και εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για Ε.Σ.Ρ.».
Λοιπόν, ποιον κοροϊδεύει η Κυβέρνηση; Η Κυβέρνηση ήθελε εξ αρχής να φύγει ο έλεγχος από το Ε.Σ.Ρ. και να πάει στον εθνικό υπερκαναλάρχη τον κ. Παππά ο οποίος κάνει τις δικές του διευθετήσεις με τους διάφορους υποψηφίους και δίνεται αυτή η εικόνα του καζίνο που παραπέμπει σε μια τριτοκοσμική χώρα και όχι σε μια ευνομούμενη χώρα με κανόνες και τάξη.
Και να σας πω και κάτι; Ούτε και οι πολίτες το πιστεύουν ότι πραγματικά μπαίνει τάξη στο τοπίο. Θα μου πείτε έπρεπε να είχε μπει τάξη; Ναι, έπρεπε να είχε μπει τάξη στον τύπο. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για αυτό. Αλλά αυτή είναι η τάξη; Αυτός είναι ο πόλεμος κατά της διαπλοκής; Νομίζω ότι γελάνε και οι πέτρες όταν το ακούνε.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εάν το Συμβούλιο Επικρατείας αποφασίσει ότι ο Νόμος είναι εντάξει και δώσει το πράσινο φως, τι θα κάνετε εσείς ως Κυβέρνηση αν έρθετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν εκτιμώ ότι θα γίνει αυτό. Είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος. Σε κάθε περίπτωση εμείς το Νόμο Παππά θα τον ακυρώσουμε.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ακόμα και αν το Συμβούλιο Επικρατείας πει ότι είναι νόμιμο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, δεν το συζητάμε. Θα μεταφέρουμε τις αρμοδιότητες πίσω. Δεν είναι δική μας δουλειά να δίνουμε άδειες και να καθορίζουμε τον αριθμό των αδειών. Και επίσης ρητά θα ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αδειών. Όσες αντέχει το τηλεοπτικό φάσμα αλλά πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Και τα ζητήματα του τιμήματος θα τα συζητήσουμε στην πορεία.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Και αν δεν συγκεντρώσετε το ίδιο ποσό; Θα υπάρχει ένα θέμα εκεί.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα τα συζητήσουμε αυτά. Θα τα δούμε όλα στην πορεία. Μπορώ να σας πω πολύ απλά ότι αν είχαμε σήμερα 10 κανάλια και έδινε ο καθένας 25.000.000 θα είχαμε το ίδιο ποσό. Τι θα προτιμούσατε, κ. Παπαχελά; 10 κανάλια που να έχουν δώσει όλοι από 25.000.000 με 250.000.000 ή 4 κανάλια όπου ο ένας έχει δώσει 40.000.000, ο άλλος 60.000.000, ο άλλος 70.000.000;
Και εν πάση περιπτώσει δεν είναι τι προτιμώ εγώ. Είναι τι προτιμούν οι τηλεθεατές. Τι θέλουν οι τηλεθεατές; 4 κανάλια; 8 κανάλια; Ή 12 κανάλια; Σας διαβεβαιώνω ότι θέλουν 12. Και υπάρχει μια παράμετρος που δεν την έχουμε αναδείξει αρκετά, οι εργαζόμενοι. Εδώ μιλάμε για μια τεράστια ανεργία, ένας κλάδος ο οποίος έχει ήδη πληγεί. Άκουσα τον κ. Παππά να λέει ότι το Κράτος έχει ήδη πληγεί. Επειδή, λοιπόν, έχει ήδη πληγεί θα πάμε να κλείσουμε και άλλα κανάλια; Αυτή είναι η λύση;
Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι διότι δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα κανάλια, είναι και όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος. Δηλαδή για αυτούς δεν ενδιαφέρεται κατά τα άλλα η ευαίσθητη αριστερή Κυβέρνηση; Όχι προφανώς. Γιατί στο βωμό της προσπάθειας να ελέγξουμε το τοπίο, θα είναι και αυτή μια παράπλευρη απώλεια. Εξάλλου, η Αριστερά ειδικεύεται στις παράπλευρες απώλειες προς την επίτευξη του μεγάλου στόχου που δεν είναι από την καθολική εξουσία, από τον πλήρη έλεγχο.
Γιατί, κ. Παπαχελά, ένας βασικός λόγος που ζητάω εκλογές δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία. Εδώ μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, στο κομματικό Κράτος που χτίζεται. Δεν είναι τιμητικό ξένες εφημερίδες να παρομοιάζουν τον κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον του πλουραλισμού και του ελέγχου των μέσων.
Αυτή είναι η Ελλάδα, η δημοκρατική Ελλάδα την οποία ονειρευόμαστε; Δεν είναι αυτή. Δεν είναι η Ελλάδα του κ. Τσίπρα η Ελλάδα την οποία ονειρεύονται οι Έλληνες πολίτες. Κάτι άλλο θέλουν. Πάντως δεν θέλουν τον κ. Τσίπρα και την παρέα του και αυτή την Κυβέρνηση η οποία μας κυβερνά σήμερα.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως ξέρετε ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι ότι εσείς έρχεστε από μια παράδοση και από ένα Κόμμα και από μια οικογένεια που έχει ταυτιστεί καλώς ή κακώς με το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο.
Και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο έκανε πολλά από αυτά τα πράγματα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τα περασμένα χρόνια, τις περασμένες δεκαετίες. Πόσο θα πείσετε εσείς το μέσο Έλληνα ότι δεν είστε κομμάτι του και ότι δεν είναι το δικό σας DNA σφραγισμένο με αυτή τη νοοτροπία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα έχω δει από μέσα και έχω ασκήσει κριτική σε αυτές τις πρακτικές από την πρώτη ημέρα που εκλέχτηκα βουλευτής.
Είχα και έχω το προνόμιο να έχω μεγαλώσει σε μια πολιτική οικογένεια. Δεν το έκρυψα ποτέ. Προφανώς και είμαι πολύ υπερήφανος για το όνομά μου. Δεν επιχείρησα ποτέ να πάρω αποστάσεις από την οικογένειά μας. Αλλά είχα πάντα και έχω μια αυτόνομη πολιτική παρουσία και για αυτήν κρίνομαι.
Επειδή, λοιπόν, έχω δει τα θέματα από μέσα για αυτό και πιστεύω ότι έχω μια πιο καθαρή ματιά για το τι πρέπει να αλλάξει και δεν έχω εξαρτήσεις. Και αυτό με διευκολύνει. Με διευκόλυνε και στην εκλογή μου ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας όπου όπως σας είπα ξεκίνησα ως το απόλυτο outsider. Κανείς – παρά μόνο εγώ, το επιτελείο μου, η οικογένειά μου, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου – δεν πίστευε ότι μπορούσα να εκλεγώ Πρόεδρος.
Ξεκινήσαμε πολλοί λίγοι, γίναμε πολλοί περισσότεροι και αυτήν την εντολή πρέπει να την υπηρετήσω. Αλλά εγώ τους λογαριασμούς μου με το όνομά μου, το επώνυμό μου, τα ζητήματα της οικογενειοκρατίας τα έχω λύσει. Και πολλές από τις παρεμβάσεις τις οποίες προτείνω είναι ακριβώς παρεμβάσεις που θέλουν να δώσουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που δεν είχαν το πλεονέκτημα – το πλεονέκτημα που είχα εγώ – να μπουν την πολιτική και να διακριθούν. Δεν θέλω μια πολιτική κλειστών κλαμπ.
Και όταν έρθει η ώρα να δείτε τις αλλαγές που θα κάνουμε στα ψηφοδέλτια. Νομίζω ότι θα το διαπιστώσετε αυτό. Και η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι πως θα φέρουμε καλό κόσμο στην πολιτική. Μη νομίζετε, κ. Παπαχελά, ότι συνωστίζονται έξω από αυτή την πόρτα πολλοί καλοί άνθρωποι να μπουν στην πολιτική. Πρέπει να τους πείσουμε να έρθουν. Και για να τους πείσουμε πρέπει να τους πούμε ότι σε μια μεγάλη νέα συλλογική προσπάθεια να έρθουν να βάλουν όλοι λίγη πλάτη. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Ούτε εγώ μπορώ μόνος μου.
Θα χρειαστούμε μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι με τσαγανό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία ψάχνω για την επόμενη μέρα.
Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι αλλά την πολιτική την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και το οποίο το βρίσκουμε κάθε μέρα μπροστά μας.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Επίσης με καχυποψία αντιμετωπίζουν την Ελλάδα άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν εδώ όπως πολύ καλά ξέρετε. Είτε Έλληνες οι οποίοι φεύγουν αντί να επενδύουν περισσότερο είτε ξένοι οι οποίοι έχουν βάλει ένα πάγο στα σχέδιά τους.
Το ερώτημα είναι εσείς τι μπορεί να κάνετε πρακτικά για να τους πείσετε αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν εδώ διότι υπήρχε κάποια στιγμή και το επιχείρημα ότι ενδεχομένως μια αριστερή Κυβέρνηση μπορούσε να τους δώσει πράγματα και να τους εγγυηθεί πράγματα που δεν θα μπορούσε μια δεξιά Κυβέρνηση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, οι επενδυτές θέλουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Καταρχάς πολιτική σταθερότητα και μια Κυβέρνηση η οποία συνολικά θα είναι φιλική προς το επιχειρείν. Θέλουν φορολογική σταθερότητα, ενδεχομένως και διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές. Θέλουν απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις, θέλουν ξεκάθαρες χρήσεις γης. Αναφέρομαι στις χρήσεις γης γιατί έχουμε δει τις παλινωδίες που γίνονται, Αφάντου, Ελληνικό, παρεμβαίνει ο καθένας. Είναι απολύτως κρίσιμο το ζήτημα αυτό.
Ένα σταθερό νομοθετικό και αδειοδοτικό πλαίσιο και θα έρθουν οι επενδυτές. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αν δούμε την Ελλάδα από μια άλλη οπτική γωνία είναι μια χώρα η οποία είναι μεν ρημαγμένη σήμερα όπως τη βλέπουμε και τη βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, αλλά είναι μια χώρα η οποία ταυτόχρονα έχει και τεράστιες ευκαιρίες σε πάρα πολλούς κλάδους. Και υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Και δεν αναφέρομαι μόνο σε funds τα οποία θα έρθουν, θα μπουν και θα βγουν. Μιλάω για επενδυτές οι οποίοι θα έρθουν ενδεχομένως να αγοράσουν και να χτίσουν ξενοδοχεία, να στήσουν ανεμογεννήτριες, να επενδύσουν σε εγχώρια παραγωγή, να επενδύσουν σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, να επενδύσουν γιατί όχι σε υψηλή τεχνολογία.
Ήμουν στο Ισραήλ και συζήτησα τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν λοιπόν ευκαιρίες. Αλλά πως θα έρθουν; Με τον κ. Τσίπρα ο οποίος λέει ότι είναι καλοδεχούμενοι οι επενδυτές και μετά με τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Μπαλτά να υπονομεύουν την κάθε προσπάθεια του κ. Τσίπρα;
Μα εδώ οι ιδιωτικοποιήσεις οι ίδιες τορπιλίζονται μέσα από την Κυβέρνηση. Οι ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ είναι πρακτικά στον αέρα. Το Ελληνικό προχωράει με χίλιες δυο περιπέτειες επειδή μπήκε στο Μνημόνιο. Μα έπρεπε να μπει στο Μνημόνιο το Ελληνικό για να γίνει, κ. Παπαχελά; Μόνο με την πίεση μιας μνημονιακής δέσμευσης θα προχωρήσουμε;
Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Και αυτό δεν είναι κλίμα για να έρθουν επενδυτές να επενδύσουν. Λυπάμαι που το λέω, μακάρι να ερχόντουσαν από τώρα αλλά δυστυχώς δεν έρχονται και δεν μπορώ να πω ότι δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό τους.
Και να σας πω κάτι: Αν πήγαιναν τόσο καλά τα πράγματα στην Ελλάδα γιατί το επιτόκιο σήμερα του 10ετούς ομολόγου είναι στο 8% και στην Πορτογαλία την οποία επισκέφτηκα πριν από μια εβδομάδα είναι κάτω από το 3%; Τι καλύτερο έχει η Πορτογαλία από εμάς; Τι καλύτερο έχει η Κύπρος από εμάς; Γιατί τα κατάφεραν αυτοί και δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε και εμείς;
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εγώ όμως να σας πω ότι και ο μικρός και ο μεσαίος επιχειρηματίας νιώθουν αυτή τη στιγμή τη θηλιά από τις εισφορές, πολλές μικρές επιχειρήσεις νιώθουν την προκαταβολή αυτή την περίφημη που τους έχει λιώσει ουσιαστικά. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα.
Πρακτικά εσείς τι μπορείτε να τους πείτε ότι θα αλλάξετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα μιλήσουμε για αυτά στη Θεσσαλονίκη με κάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Θα πω ένα πράγμα μόνο: Πρέπει να αποκαταστήσουμε την πραγματική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Και εκεί υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις.
Έχει ευθύνη η Κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει λύσει ακόμα το ζήτημα των διοικήσεων των τραπεζών. Δεν μπορεί οι τράπεζές μας να είναι ακέφαλες και να διαιωνίζεται αυτή η συζήτηση. Και έχει ευθύνη, επίσης, στο να μην επιλέγονται στις τράπεζες κομματικά στελέχη. Διότι ακούω και διάφορες προτάσεις οι οποίες σίγουρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αντικειμενικότητας για τραπεζικά ιδρύματα.
Οι τράπεζες πρέπει να μπορούν να φέρουν πίσω και καταθέσεις. Οι καταθέσεις είναι ζήτημα εμπιστοσύνης να γυρίσουν τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητό σήμερα που είναι σε στρώματα, σε ντουλάπια, θαμμένα σε κήπους και δεν ξέρω και πού αλλού μπορεί να είναι. Λοιπόν, αυτό πρέπει να αρχίσει να γυρίζει.
Και την επόμενη μέρα θα ζητήσω και από τις επιχειρήσεις φέρτε τα λεφτά σας πίσω. Φέρτε τους εταιρικούς σας λογαριασμούς πίσω στην Ελλάδα αν θέλετε πραγματικά να βάλετε πλάτη. Γιατί εδώ δεν θα υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Και οι επιχειρηματίες πρέπει να βάλουν πλάτη, διότι και οι επιχειρηματίες βολεύτηκαν με τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό και με σχέσεις εξάρτησης με το Κράτος. Αυτά τελειώνουν, λοιπόν.
Εγώ κάνω τη δουλειά μου, καθαροί κανόνες, σταθερή φορολογία – και θα πούμε περισσότερα και για αυτά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – και εσείς κάντε τη δική σας δουλειά που είναι να προστατεύετε τα προϊόντα σας, να σέβεστε τους εργαζομένους σας, να επενδύετε πρωτίστως στη χώρα.
Ή θα βάλουμε όλοι πλάτη, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία και πολιτική ηγεσία ή δεν θα βγούμε από τη λάσπη στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εσείς, δηλαδή, για παράδειγμα, σε αυτές τις περίφημες περιπτώσεις που υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι χρωστάνε πολλά στην Ελλάδα και έχουν πολλά λεφτά αποδεδειγμένα έξω, τι θα κάνετε; Ποια είναι η θέση σας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Που χρωστάνε πολλά τι εννοείτε;
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Χρωστάνε πολλά σε δάνεια εδώ στην Ελλάδα και έχουν πολλά έξω σε καταθέσεις. Δεν είναι λίγοι από ότι αντιλαμβάνομαι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, βλέπουμε ας πούμε το ζήτημα των πλειστηριασμών. Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσουν πλειστηριασμοί όχι μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά και σε εξοχικά σπίτια στη Μύκονο επιχειρηματιών οι οποίοι λήστεψαν τις εταιρίες τους και έχουν τα λεφτά τους έξω και οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Έχετε καμιά αμφιβολία ότι δεν ξέρουν οι τράπεζες ποιοι είναι αυτοί; Να κάνουν τη δουλειά τους και να κοιτάξουν να εισπράξουν ότι παραπάνω μπορούν και να μην τα φορτώσουν αυτά στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Τα νομικά εργαλεία υπάρχουν πια.
Και να αναλάβουν και οι διοικήσεις των τραπεζών τις ευθύνες τους για αυτό το οποίο πρέπει να γίνει. Να μην κρύβονται και αυτές πίσω από τη δυσκολία του εγχειρήματος. Διότι, αν δεν καθαρίσει αυτό το χαρτοφυλάκιο των προβληματικών δανείων – κυρίως των επιχειρηματικών δανείων, γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, μη χάνεστε, δεν είναι στα στεγαστικά δάνεια – κανείς δεν ενδιαφέρεται σήμερα πραγματικά να κάνει πλειστηριασμούς, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι το μεγάλο πρόβλημα. Επί μιας δικής μας Κυβέρνησης θα φροντίσουμε να υπάρχει ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων που να ξεκαθαρίσει αυτό το πρόβλημα πολύ σύντομα.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Σε αυτή τη συζήτηση που γίνεται για τον κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών εσείς έχετε θέση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, κ. Παπαχελά, τον πέτυχε η ίδια η Κυβέρνηση με το τρίτο Μνημόνιο και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Και εκεί υπάρχουν τεράστιες ευθύνες οι οποίες θα διερευνηθούν κάποια στιγμή από μια εξεταστική επιτροπή για την οποία έχω δεσμευτεί ότι θα γίνει. Δεν γίνεται το ελληνικό Δημόσιο να είχε το 62% των συστημικών τραπεζών και να βρέθηκε ξαφνικά με το 25%. Αυτή είναι όμως μια πραγματικότητα σήμερα. Οι τράπεζες έχουν μετόχους. Έχουν μετόχους και Έλληνες, έχουν μετόχους και ξένους. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τόσο η μετοχική σύνθεση, ελληνικές είναι οι τράπεζες.
Θέλω ελληνικές διοικήσεις, άξιους ανθρώπους να μπορούν να στηρίξουν τα άξια ελληνικά στελέχη που δουλεύουν στην τραπεζική αγορά. Θέλω οι τράπεζες να ξανακάνουν τη δουλειά τους. Δεν γίνεται ένας επιχειρηματίας εξαγωγικής επιχείρησης να πηγαίνει σε μια τράπεζα και να λέει θέλω κεφάλαιο κίνησης για να χρηματοδοτήσω τις εξαγωγές μου και να λέει η τράπεζα δεν γίνεται.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς ρευστότητα. Τη ρευστότητα τη δίνουν οι τράπεζες, τη δίνουν οι ξένες επενδύσεις, τα ξένα κεφάλαια και αυτήν τη ρευστότητα πρέπει να την αποκαταστήσουμε. Αλλά για να υπάρχει ρευστότητα πρέπει να υπάρχει πολιτική εμπιστοσύνη και μια σοβαρή Κυβέρνηση η οποία τα καταλαβαίνει όλα αυτά για τα οποία σας μιλάω και δεν ενδιαφέρεται μόνο πως θα ελέγξει το τραπεζικό σύστημα για να συνεχίσει ενδεχομένως να δίνει δάνεια σε κολλητούς και φίλους.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να σας ρωτήσω τώρα για το θέμα του χρέους. Πιστεύετε ότι μας χρωστάνε κάτι εδώ οι εταίροι μας στο θέμα του χρέους; Γιατί δεν το έδωσαν στην Κυβέρνηση Σαμαρά όπως είχαν πει ότι θα το κάνουν όταν επετεύχθη το πρωτογενές πλεόνασμα και τι θα πείτε εσείς αν ο κ. Τσίπρας το γυρίσει πάλι αντιμνημονιακά λέγοντας ότι δεν μου δίνουν το χρέος όπως είχαν υποσχεθεί μέχρι το τέλος του ’16;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από το Νοέμβριο του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο – πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος.
Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει. Δυστυχώς επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε για μια εξίσωση με τρεις βασικούς παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε και τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα.
Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία. Το να πάμε με τσαμπουκά και να λέμε απαιτούμε χωρίς να έχουμε κάνει αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε εμείς δεν είναι στρατηγική.
Και κρούω και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, κ. Παπαχελά, και από τη δική σας συχνότητα. Δεν αντέχει η χώρα άλλη μια παράταση της διαπραγμάτευσης. Διότι κάποια στιγμή στις αρχές του 2017 τελειώνουν και πάλι τα λεφτά. Και κάθε φορά που βρισκόμαστε με την πλάτη στο τοίχο παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Πιο αυστηρά μέτρα, η οικονομία βουλιάζει πιο βαθιά σε ύφεση, δεν θέλουμε να το ξαναδούμε αυτό το έργο.
Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δις και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί. Διότι αυτό το οποίο δεν πρόκειται εμείς να ανεχθούμε είναι τον κ. Τσίπρα να προσποιείται για άλλη μια φορά ότι διαπραγματεύεται την ώρα που η χώρα βουλιάζει.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εσείς θα βάλετε πίεση στους ξένους για το θέμα του χρέους;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και η δική μου πρόταση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Εγώ ήδη βάζω πίεση, όχι τόσο για το θέμα του χρέους αυτού καθ΄ εαυτού όσο για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό είναι το κρίσιμο σήμερα, κ. Παπαχελά.
Εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα 2% που πάλι είναι πλεονάσματα, δεν μιλάμε τώρα και για μια καμιά φοβερή σπατάλη, αντί για 3,5% αυτό μας απελευθερώνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους. Εγώ αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα αξιοποιήσω στη συντριπτική τους πλειοψηφία για να μειώσω φόρους και σε ένα μικρό κομμάτι για να στηρίξω το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Αυτή είναι η δέσμευσή μου. Είναι πολύ ξεκάθαρη, είναι πάρα πολύ σαφής και δεν επιδέχεται νομίζω καμίας αμφισβήτησης. Αλλά ναι, πρέπει να πειστούν και οι ευρωπαίοι ότι από το 2018 και μετά το 3,5% δεν είναι βιώσιμος στόχος και το λέμε στην Κυβέρνηση. Δεν βλέπω, όμως, την Κυβέρνηση να δίνει κανέναν αγώνα για αυτό. Δεν έχω δει τον κ. Τσίπρα να λέει ότι και εγώ θέλω, σωστό είναι αυτό που λέμε, πάμε με εθνική γραμμή. Πάμε με εθνική να υποστηρίξουμε ότι χρειαζόμαστε χαμηλότερα πλεονάσματα. Γιατί δεν το κάνει;
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έχετε κάνει ποτέ τέτοια κουβέντα μαζί του; Υπάρχει κάποιο περιθώριο συνεννόησης;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, έχω συναντήσει τον κ. Τσίπρα δυο φορές κατ΄ ιδίαν και μια φορά στην περιβόητη διάσκεψη που κάναμε για το προσφυγικό.
Υπάρχει ένα ζήτημα όταν κατ΄ ιδίαν λέμε πέντε πράγματα και μετά λέμε κάποια άλλα δημόσια. Και αναφέρομαι – επειδή δεν θέλω να αναφερθώ στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις μας – στη μία συζήτηση στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι, στη συζήτηση για το προσφυγικό.
Το Μάρτιο έγινε αυτή η συζήτηση. Μιλήσαμε ή δεν μιλήσαμε για διαχωρισμό παράνομων, παράτυπων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων; Έγινε τίποτα σε αυτό το μέτωπο; Μιλήσαμε ή δεν μιλήσαμε για προαναχωρησιακά κέντρα; Ζητήσαμε ή δεν ζητήσαμε να εφαρμόζεται στη συνέχεια η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη;
Έγινε τίποτα από όλα αυτά; Άρα, το να συζητάμε καλό είναι και εγώ είμαι ο τελευταίος που θα σας πω ότι δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας. Μπορεί αύριο να υπάρχει μια ηθική κρίση ο μη γένοιτο. Βεβαίως και πρέπει να μιλάνε οι πολιτικοί αρχηγοί.
Άρα το ερώτημα είναι: Έχει καταφέρει ο κ. Τσίπρας να κερδίσει την εμπιστοσύνη μου; Φοβάμαι πως όχι.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να τελειώσουμε ξανά θυμίζοντας το λίγο που μας είπατε από αυτό που θέλετε να πείτε ανεβαίνοντας στη Δ.Ε.Θ. Εγώ συγκρατώ 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντός δύο ετών 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ. Είναι κάτι το οποίο είναι εφικτό, είναι κοστολογημένο και όταν λέω μείωση του ΕΝΦΙΑ εννοώ μείωση του βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ. Είναι 2,8 δις αυτά τα οποία εκτιμούμε ότι θέλουμε να εισπράξουμε, αυτά πρέπει να μειωθούν κατά 30%.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει όπως είναι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πώς θα επιμεριστεί η μείωση αυτή είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Έχουμε ζητήματα στη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών, αλλά είναι σίγουρα ένα όφελος το οποίο πρέπει να το έχουν όλοι. Γιατί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ είναι και αυτός ένας παραλογισμός, διότι στην ουσία έχουμε δυο φόρους. Ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ένα φόρο ακινήτου, ούτε αυτό έχει νόημα.
Αλλά εμένα αυτό που με ενδιαφέρει – και υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που κρύβονται πίσω από αυτό – είναι πόσο ζητάμε από τους πολίτες να πληρώσουν.
Λοιπόν, εμείς αυτό λέμε. Είναι μια από τις πολύ λίγες το τονίζω συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες θα αναλάβουμε. Και από εκεί και πέρα νομίζω θα ακούσετε με μεγάλο ενδιαφέρον μια ομιλία η οποία θα παρουσιάζει έναν άλλο τρόπο να βλέπουμε τα πράγματα. Έναν ανοδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, επανεκκίνησης της οικονομίας.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την έμφαση που πρέπει να δώσουμε στα βασικά δημόσια αγαθά που παρέχει το Κράτος. Εγώ δεν θέλω ένα αδύναμο Κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο Κράτος. Δημόσια αγαθά, δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια, παιδεία και υγεία είναι τρεις τομείς δημόσιας πολιτικής στους οποίους η Κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να μπορούμε να μιλήσουμε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Και το τελευταίο ερώτημα είναι, σας το ξανά είπα, ότι έχετε απέναντί σας πολύ δύσπιστους πολίτες και δικαιολογημένα πολύ δύσπιστους γιατί από όλα τα κόμματα και από όλους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης έχουν ακούσει πολλά. Γιατί να πιστέψουν εσάς;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί θα μιλήσω τεκμηριωμένα. Διότι θα δεσμευτώ σε πολύ λίγα και όχι σε πάρα πολλά. Έχω εδώ μια λίστα από τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα το 2014. Δεν υπήρχε κάτι το οποίο να μην έταξε.
Θα πω αυτά τα οποία μπορώ να κάνω και νομίζω ότι αυτό από μόνο του δημιουργεί συνθήκες αξιοπιστίας. Καταλαβαίνω την καχυποψία. Την καταλαβαίνω απόλυτα και κάνω το καλύτερο που μπορώ για να δείξω ότι είμαι ειλικρινής σε αυτό που κάνω και τεκμηριωμένος σε αυτά τα οποία προτείνω.
Δεν θα τους πείσω όλους. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για αυτό. Πιστεύω όμως ότι θα πείσω αρκετούς να μας δώσουν μια ευκαιρία να πετύχουμε μια μεγάλη πολιτική νίκη στις επόμενες εκλογές και να κυβερνήσουμε καλά τη χώρα. Γιατί εμένα δεν με ενδιαφέρει, κ. Παπαχελά, όλοι σκέφτονται το πως θα μπουν στο Μαξίμου, εμένα δεν με ενδιαφέρει το πως θα μπω, με ενδιαφέρει το πώς θα βγω κάποια στιγμή.
Και θα ήθελα να βγω από το Μαξίμου κάποια στιγμή ως ο πρωθυπουργός ο οποίος θα έχει βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα έχει βάλει πάλι την Ελλάδα στις ράγες να γίνει μια κανονική χώρα. Αυτό είναι το όραμά μου. Η λέξη όραμα είναι πολύ φορεμένη, αλλά αυτό θέλω να κάνω και πιστεύω ότι ξέρω πώς να το κάνω.
- ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που είχαμε να τα κουβεντιάσουμε όλα.