Το στρατηγικό πλάνο "Agenda 2020” της Τράπεζας Πειραιώς που εκτείνεται έως το 2020 παρουσίασε πριν από λίγο σε εκπροσώπους του Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.
Το πλάνο εστιάζει στους εξής στόχους:
1. μείωση των NPLs και NPEs σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα
2. δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου
3. διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης
4. αποκατάσταση αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές.
Το πλάνο αυτό θα υλοποιηθεί μέσω του λειτουργικού και όχι νομικού διαχωρισμού της Τράπεζας Πειραιώς σε δυο ξεχωριστές διοικητικές μονάδες: την καλή Τράπεζα Πειραιώς (good bank) στην οποία θα περάσει η εμπορική και επενδυτική τραπεζική, η λιανική τραπεζική και η διαχείριση περιουσίας τρίτων και που θα έχει σταθμισμένο ενεργητικό 28,4 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς (αυτή η μονάδα) να παρουσιάσει απόδοση ενεργητικού 1,1% το 2020.
Η άλλη μονάδα θα είναι η Piraeus Legacy Unit (κομμάτι ran off) στην οποία θα περάσει το Recovery Banking Unit της Τράπεζας, δηλαδή μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και δάνεια, όλες οι διεθνείς δραστηριότητες και όλες οι διακοπτόμενες δραστηριότητες (MIG, συμμετοχές σε εταιρείες όπως Ερρίκος Ντυνάν, AVIS κτλ.). Από τις αποεπενδύσεις η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τους στόχους για NPLs και NPEs ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι ο στόχος για τα NPLs είναι η μείωσή τους από 23 δισ. ευρώ σήμερα σε 10,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2019 και 8 δισ. ευρώ το 2020.
Ο στόχος για τα NPEs είναι η μείωση από 33,3 δισ. ευρώ σήμερα σε 20,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2019 και κάτω των 20 δισ. το 2020.
Όπως είπε ο κ. Μεγάλου η μείωση των κόκκινων δανείων θα γίνει χωρίς η Τράπεζα να "κάψει" κεφάλαιο. Σε διευκρινιστική ερώτηση του Capital.gr ο κ. Μεγάλου απάντησε ότι το μίγμα δράσεων θα περιλαμβάνει 6,5 δισ. ευρώ διαγραφές δανείων που θα μειώσουν το ποσοστό των προβλέψεων και όχι των κεφαλαίων (οι προβλέψεις τώρα κινούνται περί τα 17 δισ. ευρώ και θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου), 4,5 δισ. ευρώ από αναδιαρθρώσεις, εισπράξεις και εκποιήσεις ενεχύρων και 2 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων οι οποίες μπορεί να αυξηθούν αν ευνοήσουν οι συνθήκες στις αγορές.
Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι οι πωλήσεις δανείων δεν αφορούν πρώτη κατοικία. Επεσήμανε ωστόσο τη σπουδαιότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσω των οποίων θα εξορθολογιστεί η αγορά. Ήδη στις 27 – 28 Ιουνίου η Πειραιώς θα πραγματοποιήσει την πρώτη δημοπρασία χαρτοφυλακίου ιδίων ακινήτων μέσω της πιλοτικής πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχει δημιουργήσει η ίδια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μεγάλου στη MIG για την οποία είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να την βοηθήσει να δημιουργήσει αξία δεδομένου ότι έχει απαιτήσεις (η MIG έχει δάνεια και χρωστάει στην Πειραιώς) περίπου 700 εκατ. ευρώ και κατέχει παράλληλα το 32% του μετοχικού κεφαλαίου το οποίο αποτιμάται με σημερινές τιμές σε 50 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μεγάλου έδωσε παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στο στόχο της Πειραιώς να ενισχύσει τις χρηματοδοτήσεις προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις όπου κατέχει ηγετική θέση. Από τα 60 δισ. ευρώ χορηγήσεων της Τράπεζας τα 18 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια προς ΜμΕ. Στόχος είναι η ετήσια παραγωγή δανείων να έχει φτάσει τα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 από 2 δισ. ευρώ 2016, με φιλόδοξο στόχο από το 2018 και μετά οι νέες χρηματοδοτήσεις και οι ανανεώσεις χρηματοδοτήσεων να κινούνται στα 4 δισ. ευρώ.
Σημαντικός στόχος για την Τράπεζα είναι η πλήρης απεξάρτησή της από τον ELA μέχρι το 2020. Όπως είπε ο κ. Μεγάλου για κάθε 1 δις. ευρώ μείωσης του ELA η τράπεζα μπορεί να κερδίζει 10 εκατ. ευρώ στον καθαρό επιτοκιακό έσοδο.
Εμφαση έδωσε ο κ. Μεγάλου και στην ψηφιοποίηση της Τράπεζας στην οποία έχει ήδη 1,5 εκατ. πελάτες από τα 4,5 εκατ. πελάτες της συνολικά σε όλη την Ελλάδα.
Συνεχείς ήταν οι επισημάνσεις του κ. Μεγάλου στην εταιρική διακυβέρνηση της Τράπεζας Πειραιώς στο διοικητικό συμβούλιο και τις μεγάλες επιτροπές της οποίας μετέχουν διεθνή τραπεζικά στελέχη.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον επικεφαλής του Risk Committee, Κάρελ Ντεμπέκ (ήταν επιφορτισμένος με την αναδιάρθρωση της Dexia) και τον Ενρίκο Κουτσιάνι επικεφαλής της Επιτροπής Στρατηγικής (πρώην CEO της Intensa). Τα νέα στελέχη που ενισχύουν τη διοικητική ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι κ.κ. Θέμης Κυριακόπουλος, Γιώργος Χριστόπουλος και Γιώργος Κορμάς.