Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών βρίσκεται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματοςστην Ελλάδα.
Μάλιστα, ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2014 τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος για τον Ιούλιο, έρχεται να προστεθεί στις προσδοκίες που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία,όπως αυτές άρχισαν να διαμορφώνονται πριν και μετά τις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο δείκτης που ανακοινώνεται σε μηνιαία βάση από την Eurostat επιβεβαιώνει την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα.
Η υψηλότερη τιμή που εμφανίζει τα τελευταία 11 χρόνια δεν περνά απαρατήρητη. Αποτυπώνει τις τάσεις και της αγοράς που πλέον δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει τηναπαραίτητη εμπιστοσύνη και να αλλάξει σελίδα.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί και οι ταχύτατες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας στέλνουν θετικά μηνύματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν:
Άνοδο σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019,ξεπερνώντας για πρώτη φορά από το 2014 τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Στον δείκτη του οικονομικού κλίματος που δημοσιεύεται κάθε μήνα με βάση επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίδοση της Ελλάδας πήγε από το 101% τον Ιούνιο στο 105,3% τον Ιούλιο.
Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιβραδύνθηκε από ποσοστό 103,3% στο 102,7% τον Ιούλιο.
Σε μεγάλο βαθμό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκφράζει την προδιάθεση που έχουν οι παράγοντες της αγοράς και οι καταναλωτές να κάνουν κάτι θετικό ή αρνητικό και θεωρείται ένας πρόδρομος δείκτης για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Η επιδείνωση του κλίματος της Eυρωζώνης οφείλεται στη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, ενώ αντίθετα η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρά στους καταναλωτές.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στην Ολλανδία (+1,7), στην Ιταλία (+1,4) και στην Ισπανία (+0,6).
Αντίθερα, μειώθηκε σημαντικά στη Γερμανία (-2,4) και παρέμεινε αμετάβλητος στη Γαλλία (+0,0).