Ο νέος Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας κ. Σάμπυ Μιωνής μιλάει για το ενδιαφέρον Ισραηλινών επιχειρηματιών να επενδύσουν στη χώρα μας.
Σαν νέος Πρόεδρος του Ισραηλινό-Ελληνικού επιμελητηρίου πιστεύετε οτι υπάρχει ενδιαφέρον από Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και όχι μόνο στον τομέα του Τουρισμού. Το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια έχει μια ισχυρή Οικονομία η οποία στηρίζεται στην Υψηλή Τεχνολογία. Οι Ισραηλινές εταιρίες έχουν μεγάλη ρευστότητα και αναζητούν νέες ευκαιρίες παντού στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που οι Ισραηλινοί αγαπάνε πολύ και είναι μόλις δύο ώρες πτήση. Κάθε μέρα επικοινωνούν μαζί μας Ισραηλινές εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ποιό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις Επενδύσεις αυτές;
Το μη σταθερό φορολογικό καθεστώς, η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Οι ισραηλινές εταιρίες μπορούν να επενδύσουν οπουδήποτε στον κόσμο, οπότε ψάχνουν να βρουν περιβάλλον που να είναι φιλικό στις επενδύσεις. Από την άλλη μεριά, οι Ισραηλινοί ζούμε σε εμπόλεμη ζώνη, οπότε ξέρουμε να περνούμε και να επιβιώνουμε με μεγαλύτερο βαθμό ρίσκου απ’ ότι οι επιχειρηματίες σε άλλες χώρες.
Σε ποιους τομείς υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός του Τουρισμού;
Σε τομείς οπως η Ενέργεια, η Αφαλάτωση, οι Φαρμακοβιομηχανίες, η Βιομηχανία Τροφίμων, τα Δομικά υλικά και η Τεχνολογία. Το Ισραηλ έχει 3,000 start ups τεχνολογίας και υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει Έλληνες μηχανικούς. Υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας.
Πως είδατε την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ;
Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών είναι άψογη και είναι προφανές σε όλους ότι και οι τρεις χώρες έχουν μόνο να κερδίσουν από αυτήν την συνεργασία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός νομίζω εχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και αυτό δίνει στις ισραηλινές εταιρίες έναν παραπάνω λόγο να ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Και μια προσωπική ερώτηση: Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” εχει αναφερθεί στο παρελθόν στις αντισημιτικές επιθέσεις εναντίον σου με ευκαιρία την ύπαρξη του ονόματος σου στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και την φιλία σου με τον Σταύρο Παπασταύρου. Ο διορισμός σου σε μια τόσο ευαίσθητη θέση για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ειναι η απάντηση του Ισραηλ στις επιθέσεις που δέχθηκες που όπως αποδείχτηκε ήταν κακόβουλες;
Όχι, ο διορισμός μου έχει να κάνει καθαρά με το γεγονός οτι γνωρίζω πολύ καλά τις δύο χώρες και τους επιχειρηματικούς τους κύκλους. Το Ισραήλ και ο Εβραικός λαός γενικότερα, δεν απαντάει ποτέ με πλάγιους τρόπους σε θέματα αντισημιτισμού. Απαντάει ευθέως και ευθέως έχει καταδικάσει τους ακροδεξιούς πολιτικούς και τα ΜΜΕ που με στοχοποίησαν με αντισημιτικά κίνητρα. Εξίσου ευθέως έχω απαντήσει και εγώ επανειλημμένως. Δυστυχώς πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν μισαλλόδοξοι άνθρωποι. Ενίοτε μάλιστα γίνονται και υπουργοί ή τομεάρχες κομμάτων και αυτό ειναι θλιβερό. Όμως οι σχέσεις που οικοδομούνται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ειναι πολύ ισχυρότερες από αυτούς.