Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, επιστρατεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να αντιμετωπίσει την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος που φέρνει η μνημονιακή υποχρέωση για κάλυψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου 2012-2015 που πλήρωσε η ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Όπως έχει προβλεφθεί στη συμφωνία με τους θεσμούς, οι οφειλές προς της ΔΕΗ θα πρέπει να εξοφληθούν σε μία πενταετία. Αυτό όμως μετακυλίει τη δαπάνη στα νοικοκυριά και βάζει φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος, αρχής γενομένης από το 2018 έως και το 2022, αναφέρει το protothema.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εκτός απροόπτου σήμερα από τη ΡΑΕ, όμως βάση της συζήτησης είναι τρία σενάρια: η μείωση κατά 30%, 50% ή ακόμη και 70% της τιμής του Ειδικού Φόρου όπως διαμορφώθηκε με βάση τις αυξήσεις του περασμένου Ιανουαρίου. Η πρόταση της Αρχής που θα διαβιβαστεί για τις τελικές αποφάσεις στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, εκτιμάται ότι θα ρίξει το αυξημένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, που είναι αποτέλεσμα της χρήσης θερμικών σταθμών που καίνε μαζούτ και πετρέλαιο. Είναι όμως αδιευκρίνιστο αν το σχέδιο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης έχει την συγκατάθεση των θεσμών. Αν όχι, τότε είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός της ΡΑΕ θα πρέπει να αναθεωρηθεί από Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τα ΥΚΩ έχει «κλειδώσει» το ποσό που η Ρυθμιστική Αρχή, αναγνωρίζει ότι πρέπει να καταβληθεί στη ΔΕΗ για τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο είναι 370 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα γενναίο «κούρεμα» των διεκδικήσεων της Επιχείρησης που ξεπερνούσαν τα 730 εκατ. ευρώ και που η ΡΑΕ δεν αναγνωρίζει.