Με αρκετά αγκάθια και δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες δικαιούχους προχωρεί η διαδικασία των αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου καθώς χιλιάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που είτε μένουν εκτός είτε βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση και να προχωρήσει με επιτυχία η αίτησή τους.
Ως την Τετάρτη το μεσημέρι είχαν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.epidomastegasis.gr 224.968. αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου, ενώ εγκρίνονται μόλις 4 στις 10.
Από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί εγκεκριμένες είναι οι 91.500 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 240.968 μέλη νοικοκυριών, ενώ σε αναμονή είναι 92.655 αιτήσεις.
Ηδη έχουν απορριφθεί 15.228 αιτήσεις ενώ 24.066 πολίτες που υπέβαλαν αρχικά αίτηση στην πορεία μπήκαν στην εφαρμογή και την ακύρωσαν είτε γιατί έκριναν ότι δεν είναι δικαιούχοι λόγω κριτηρίων είτε γιατί δεν ήθελαν να έρθουν σε ρήξη με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που μισθώνουν την 1η κατοικία τους για λόγους όπως είναι η δήλωση στην Εφορία του μισθώματος που καταβάλλουν ή γιατί δεν τους επεκτείνει ο ιδιοκτήτης το υπάρχον συμβόλαιο προκειμένου να λάβουν το επίδομα.
Υπάρχουν ωστόσο χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διαδικασία των αιτήσεων και κυρίως με το μισθωτήριο συμβόλαιο που εμφανίζεται ή δεν εμφανίζεται στην εφαρμογή. Πολίτης που υπέβαλε αίτηση συμπλήρωσε τον αριθμό μισθωτηρίου και η αίτησή του δεν εγκρίνεται με την αιτιολογία ότι το ποσό του ενοικίου είναι μηδενικό.
Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα ήταν της ηλεκτρονικής εφαρμογής που δεν μπορούσε να διασταυρώσει τα στοιχεία με το σύστημα TAXIS και για αυτό θα πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να αντληθούν τα σωστά στοιχεία.
Το βασικότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι είναι ότι ενώ συμπληρώνουν τον αριθμό μισθωτηρίου, δεν αναγνωρίζει το σύστημα ούτε καν ότι υπάρχει ενεργό συμβόλαιο.
Δεδομένου ότι οι αιτήσεις για το επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες, θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα υποβολής αίτησης. Κατά συνέπεια, για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μη λήγει πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου.
Εάν το μισθωτήριο λήγει νωρίτερα από τις 30 Σεπτεμβρίου τότε θα πρέπει σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη να παραταθεί η ημερομηνία λήξης του μισθωτηρίου και να δηλωθεί ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ.
Μόλις γίνουν αυτά τότε ο δικαιούχος θα μπορεί να υποβάλει από την αρχή αίτηση για να φανεί αν τελικά θα λάβει ή όχι την επιδότηση.
Ομως η κατάθεση συμβάσεων παράτασης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αναδρομική ισχύ από 1.1.2019 επιβαρύνεται με πρόστιμο το οποίο βαρύνει τον ιδιοκτήτη και ανέρχεται σε 100 ευρώ.
Ηδη αρκετοί ιδιοκτήτες όχι μόνο ζητούν από τον ενοικιαστή να πληρώσει εκείνος το πρόστιμο αλλά φθάνουν στο σημείο να ζητήσουν και αύξηση καθώς βλέπουν ότι ο ενοικιαστής θα λαμβάνει ως επιδότηση μέρος του υφιστάμενου ενοικίου.