Σε περιπέτεια για ελεγκτές και ελεγχόμενους εξελίσσεται η δημιουργία της νέας υπηρεσίας για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Το «μικρό ΣΔΟΕ» των εισαγγελέων, όπως αποκαλείται από πολλούς, έπρεπε (βάσει του νόμου 4512/2018) να λειτουργεί πλήρως ήδη από την 1η Μαρτίου.
Πρακτικά, όμως, σχεδόν έναν μήνα μετά, όλα βρίσκονται στον αέρα: η υπό σύσταση Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών παραμένει ακέφαλη, ενώ οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες που «στρατολογούν» κρατικούς υπαλλήλους για να στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους ενδιαφερόμενους ότι τρέχει ήδη η διορία υποβολής αιτήσεων, η οποία μάλιστα λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μαρτίου. Οι δυσκολίες δεν σταματούν εκεί.
Στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι υπάρχει κίνδυνος για να μπλέξουν οι έλεγχοι των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Γι’ αυτό συστήνεται και ένα νέο συντονιστικό διυπηρεσιακό όργανο, με συμμετοχή του οικονομικού εισαγγελέα, εκπροσώπων της νέας υπηρεσίας, της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Ο νόμος 4512/18 ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και παρέτεινε την προθεσμία για την έναρξη πλήρους παραγωγικής λειτουργίας της νέας υπηρεσίας έως την 1η Μαρτίου 2018. Η διεύθυνση θα υπάγεται κατευθείαν στον υπουργό Οικονομικών υπό την καθοδήγηση του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πώς θα συνεργαστεί η νέα διεύθυνση με τις υφιστάμενες δομές, αλλά και αν θα υπάρξει θέμα επικαλύψεων και ανταγωνισμών, κάτι που στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί έντονα. Στην κυβέρνηση έχουν ποντάρει πολλά στη δημιουργία του «εισαγγελικού ΣΔΟΕ» για μεγάλες αποκαλύψεις σε υποθέσεις διαφθοράς και υψηλής φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, για την Εφορία ισχύουν άλλα όρια παραγραφής (5ετία), ενώ λειτουργεί και η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, που σκοπό έχει να δίνει λύσεις εξωδικαστικά που ισχύουν για όλους, ώστε να μη συσσωρεύονται προσφυγές και να εισπράττει άμεσα έσοδα το Δημόσιο.