Μετά τα προεκλογικά «δωράκια» που μοίρασε σωρηδόν τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση έρχεται ο… λογαριασμός με τους δανειστές. Μπορεί η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση να πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με ορισμένες μόνο συστάσεις για την Ελλάδα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα στη δεύτερη αξιολόγηση.
Η πρώτη πολιτική συνάντηση για την κυβερνητική παροχολογία θα γίνει σε επίπεδο EuroWorking Group το οποίο έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου, αναφέρει το in.gr.
Οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν – 21 Ιανουαρίου – για τη δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση που θα κρίνει και την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s). Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν ποσά άνω των 600 εκατ. ευρώ τα οποία μάλιστα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του κράτους.
Τα τεχνικά κλιμάκια σε πρώτη φάση αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν τη συλλογή στοιχείων. Εκτός από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα ελεγχθούν και τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2018 και συγκεκριμένα η εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών.
Τα «φλέγοντα» θέματα
Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με φλέγον θέμα τον «περίφημο» νόμο Κατσέλη και τις προτάσεις για ταχεία αποκλιμάκωση των «κόκκινων» δανείων.
Στο μέτωπο των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας, η αποδοχή της δίμηνης παράτασης των ορίων προστασίας του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι ανέφελες.
Οι δανειστές φέρονται να ζητούν δραστική συρρίκνωση του ανώτατου ορίου προστασίας από τα 280.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σήμερα, στα 100.000 ευρώ, όταν η κυβέρνηση επεδίωκε προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ.
Στα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης οι σημαντικότερες εκκρεμότητες αφορούν στον ρυθμό αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και τις διαρκείς αναβολές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν και η αύξηση του κατώτατου μισθού το δεύτερο 15ήμερο Ιανουαρίου.
Επίσης, οι δανειστές παρακολουθούν και το κρίσιμο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τη συνταγματικότητα των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς με δεδομένη τη δέσμευση της Αθήνας για «ισοδύναμα μέτρα» ώστε να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα.