Παρά τη βεβαιότητα για αποφυγή εφαρμογής του ψηφισμένου -μην ξεχνάμε- μέτρου για νέες περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019 που εξέφραζε η κυβέρνηση μετά την 21η Αυγούστου, ημέρα ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου, με αξιωματούχους να δημιουργούν την αίσθηση ότι το θέμα έχει κλείσει και οι πιστωτές έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως, τώρα οι διατυπώσεις είναι πολύ πιο προσεκτικές.
Η αλλαγή φρασεολογίας άρχισε να γίνεται αισθητή, ιδιαίτερα μετά το τελευταίο Eurogroup, που πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, -ο οποίος πάντα κρατά πιο μετριοπαθή στάση μαζεύοντας τη «σιγουριά» των συναδέλφων του- να δέχθηκε γκρίνια και επιπλήξεις από τους εταίρους για τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί ανατροπής ψηφισμένων μέτρων και παροχές, αναφέρει το in.gr.
Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, αλλά και οι διατυπώσεις στη χθεσινή ομιλία του κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης σε ό,τι αφορά κρίσιμα ζητήματα, όπως συντάξεις, αφορολόγητο, παροχές και ελαφρύνσεις, τήρηση δημοσιονομικών στόχων, -αν δεν επιβεβαιώνουν τις παραπάνω πληροφορίες για το τι άκουσε ο Τσακαλώτος από τους ομολόγους τους στην ευρωζώνη- σίγουρα δείχνουν ότι η κυβέρνηση φοβάται αρνητικές εκπλήξεις από τους πιστωτές, που σημειωτέον έρχονται την επόμενη εβδομάδα για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο.
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, σχετικά με τις νέες περικοπές στις συντάξεις, επανέλαβε τα περί αχρείαστου -δημοσιονομικά και διαρθρωτικά- μέτρου, αλλά έβαλε την κρίσιμη παράμετρο, ότι για αυτό πρέπει να πειστούν και οι πιστωτές. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ισχυρή.
«Εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να αποφύγουμε τις νέες περικοπές στις συντάξεις»
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους.
«Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».
Εξήγησε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό έχοντας και καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.
«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο.»
» Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Χαραμάδα και για διατήρηση του αφορολογήτου
«Κάθε πράγμα στον καιρό του» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα όταν ρωτήθηκε για την εφαρμογή του επίσης ψηφισμένου μέτρου για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1/1/2020, θέλοντας προφανώς να αποφύγει μια ανάλογη ιστορία καλλιέργειας υψηλών προσδοκιών όπως συνέβη με τις συντάξεις.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω από τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση, ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών».
«Δεν είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θέλει υψηλό αφορολόγητο»
Ωστόσο, το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές, επισήμανε ο κ. Τρίπρας, δράττοντας την ευκαιρία για μια ακόμη επίθεση στη ΝΔ.
Επομένως, σχολίασε, η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ…», σημείωσε και προσέθεσε:
«Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».
Υπενθύμισε δε ότι στην Αργεντινή αυτές τις μέρες, ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από αρκετά χρόνια και υπογράμμισε:
«Η Ελλάδα δεν πρέπει επουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».
«Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του 2019.
Επισημαίνοντας ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019, ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.
«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.
«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».
«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία»
Πολλές ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ελαφρύνσεις, προκειμένου – όπως είπε- να αποκατασταθούν αδικίες των μνημονίων.
«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις για τις εξαγγελίες του από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.
«Με ενοχλεί η χρήση του όρου ‘παροχολογία’ ιδιαίτερα από αυτούς ‘που γονάτισαν τη χώρα’» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα βάρη κατά την κρίση και τη μεσαία τάξη.
«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε.
«Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.
Απολύτως εφικτές οι ελαφρύνσεις
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο, απαραίτητο και απολύτως εφικτό.
Προλαβαίνοντας δε αντιδράσεις, έσπευσε να επισημάνει ότι το πακέτο αυτό δεν αποτελεί πισωγύρισμα, αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα, επομένως η κυβέρνηση έχει δυνατότητες χάραξης πολιτικής.
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.
Και για το ζήτημα των ελαφρύνσεων ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, που έχει, μπορεί να πει στον λαό ότι αυτές τις «παροχές» όπως ονομάζει τα μέτρα ελάφρυνσης (σ.σ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός), θα τις ακυρώσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε ειδική ερώτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου (για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών) και την αντίδραση του ΣΕΒ, που προειδοποιεί ότι αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης.
Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς.
Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.