Μόλις 1,2 δισ. ευρώ έχουν απορροφηθεί σε δύο χρόνια παρά τις τυμπανοκρουσίες του 2015 για στήριξη της χώρας με 35 δισ. ευρώ - Ποια είναι τα 8 πρότζεκτ που έχουν ήδη μπει στο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε στα μέτρα της Ελλάδας, αναφέρει το newmoney.
Στη 12η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., όσον αφορά την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, βρίσκεται η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι είναι η μοναδική που παραμένει σε μνημόνιο και παρότι η πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν φωτογράφιζε πριν από δύο χρόνια τη χώρα μας.
Το πολυδιαφημισμένο αντίβαρο στο τρίτο μνημόνιο αμέσως μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 προέβλεπε την αξιοποίηση πόρων ύψους 35 δισ. ευρώ και είχε παρουσιαστεί με τυμπανοκρουσίες.
Δύο χρόνια μετά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), όπως ονομάζεται επισήμως, η απορρόφηση παραμένει μικρή για τις ανάγκες της χώρας. Η Ελλάδα έχει δεσμεύσει μόλις 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να πυροδοτήσουν επενδύσεις 3,7 δισ. ευρώ. Μόλις οκτώ είναι, μέσα σε δύο χρόνια, τα πρότζεκτ των επιχειρήσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με 979 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ.
Tο αντεπιχείρημα όσων λένε ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα είναι ότι αν ληφθεί υπόψη το ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ε.Ε. η κατάταξη της Ελλάδας είναι καλύτερη καθώς η χώρα ανεβαίνει με αυτό τον τρόπο υπολογισμού από τη 12η στην 8η θέση. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια πρωτοβουλία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας, εφόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα στην εποχή των capital controls.
Η φιλοσοφία
Το σχέδιο έχει ως κύριο στόχο την τόνωση των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της «εξυπνότερης χρήσης νέων και υφιστάμενων χρηματοδοτικών πόρων, της άρσης των εμποδίων στις επενδύσεις και της παροχής προβολής και τεχνικής βοήθειας σε επενδυτικά σχέδια», σημειώνει η Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό παρέχει για τις επιχειρήσεις εγγυήσεις πρώτης ζημίας, οι οποίες επιτρέπουν στην ΕΤΕπ να επενδύει σε περισσότερα και συχνά υψηλότερου κινδύνου έργα. Συνολικά το πακέτο Γιούνκερ αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 209 δισ. ευρώ και να στηρίξει πάνω από 427.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος Γιούνκερ μάλιστα, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, πρότεινε την επέκτασή του.
Οι συμφωνίες
■ Creta Farms: Η πρώτη -και για καιρό η μόνη- ελληνική επιχείρηση που αξιοποίησε το πακέτο Γιούνκερ ήταν το 2016 η κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farms για τη στήριξη ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 15 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από την ΕΤΕπ είχε στόχο την έρευνα και ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων γραμμών προϊόντων στην παραγωγή (στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της Creta Farms σε εταιρεία τροφίμων) και τη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας.
■ Ομιλος Τέρνα Ενεργειακή: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ΕΤΕπ υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης 24 εκατ. ευρώ με τον όμιλο Τέρνα Ενεργειακή προκειμένου να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της κατασκευής και της λειτουργίας τριών αιολικών πάρκων στη Βοιωτία. Η Eurobank Ergasias ενήργησε ως συνδανειστής. Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ, του χρηματοδοτικού μέσου του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.
■ Fraport Greece: Η ΕΤΕπ έχει υπογράψει με τη Fraport Greece δύο δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση της αναβάθμισης 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων. Το δάνειο 280,4 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της άμεσης εκτέλεσης έργων σε 14 αερολιμένες, περιλαμβάνοντας την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό τερματικών σταθμών καθώς και τη βελτίωση της ασφάλειας και των υποδομών των αεροδρομίων.
■ Cosmote: Η τρίτη σύμβαση της ΕΤΕπ αφορά τη χρηματοδότηση -ύψους 150 εκατ. ευρώ- της Cosmote, ώστε η εταιρεία να αυξήσει την κάλυψη του κινητού ευρυζωνικού δικτύου της 4G/4G+ και να προβεί σε επενδύσεις ενίσχυσης χωρητικότητας και τεχνολογικής αναβάθμισης. Η συναλλαγή καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ, του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. H Cosmote είναι θυγατρική του ΟΤΕ, ο οποίος ανήκει κατά 40% στη Deutsche Telekom.
■ Mani foods: Από το πακέτο Γιούνκερ επωφελήθηκε και η Mani foods, μια οικογενειακή επιχείρηση στην Καλαμάτα η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, συσκευασία και εξαγωγή της ελιάς, ελαιολάδου και ειδικών τροφίμων. Σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες σε πέντε ηπείρους, με μια μεγάλη πρόσφατη συμφωνία εξαγωγών στις ΗΠΑ. Η Εθνική πρόσφερε οικονομική ενίσχυση στην εταιρεία με τη μορφή ενός δανείου στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ. Η στήριξη αυτή βοήθησε Mani foods να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της και να αγοράσει τον νέο εξοπλισμό που απαιτείται, ενώ το προσωπικό της αυξήθηκε από 21 σε 50 άτομα.
Αλλα 3 πρότζεκτ
Πέρα από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, το πακέτο Γιούνκερ έχουν αξιοποιήσει επίσης το Diorama Hellenic Growth Fund (20 εκατ. ευρώ) και η εταιρεία τεχνολογίας Upstream (25 εκατ. ευρώ), ενώ το όγδοο πρότζεκτ αφορά επίσης τεχνολογική εταιρεία, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα στις 15 Ιουνίου.