Το 2012, όταν η Μαρίσα Μάγερ ανέλαβε τα ηνία της Yahoo, όλοι πίστευαν ότι ήταν ο «σωτήρας» της εταιρείας. Κι όταν ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος, οι μετοχές της Yahoo άρχισαν να κατρακυλάνε. Αν και εργάστηκε σκληρά, δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στη Yahoo με το δυναμικό της εταιρείας να τη μισεί.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Yahoo από τη Verizon έναντι του ποσoύ των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η διευθύνουσα σύμβουλος θα εγκαταλείψει τη θέση της τον ερχόμενο Ιούνιο και θα αναζητήσει αλλού δουλειά. Σε δύο μήνες, αδειάζει το γραφείο της λαμβάνοντας το αστρονομικό ποσό των 186 εκατομμυρίων ευρώ.
Η απερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, 42 ετών σήμερα, μητέρα τριών παιδιών έλειψε ελάχιστες ημέρες από τη δουλειά της. Αν και η ίδια ήταν αυτή που θέσπισε - ακολουθώντας την τακτική και άλλων μεγάλων εταιρειών- την άδεια 16 εβδομάδων για τις μητέρες της Yahoo, καλύπτοντας το νομοθετικό κενό που υπάρχει στις ΗΠΑ, αναφέρει το protothema.
Η Μαρίσα Μάγιερ είναι η γυναίκα που είχε παρουσιαστεί πριν λίγα χρόνια ως η μοναδική ελπίδα διάσωσης της διαδικτυακής εταιρείας, μετά από χρόνια αποτυχημένης διοίκησης, εξαγορών και πτωτικής πορείας της εταιρείας στον τομέα των διαφημίσεων. Τελικά η Μάγιερ θα μείνει στην ιστορία ως η τελευταία CEO που ηγήθηκε της Yahoo ως ανεξάρτητη εταιρεία. Φυσικά, η πορεία της Yahoo δεν είναι αποτέλεσμα των λαθών μόνο της Μάγιερ.
Η Μάγιερ ανέλαβε ένα εξαιρετικά δύσκολο καθήκον, και το έκανε δυσκολότερο. «Η Μάγιερ διοχέτευσε πόρους στα λάθος μέρη, ξόδεψε πολλά χρήματα, και τελικά δεν είχε κάτι χειροπιαστό να επιδείξει για τις δαπάνες αυτές», αναφέρει ο Γιαν Ντόσον, αναλυτής της Jackdaw Research.
Κατά τη θητεία της Μάγερ, η Yahoo εξαγόρασε δεκάδες startup για να δώσει ώθηση στην ομάδα του mobile, πήρε και την Tumblr έναντι 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διευρύνει το κοινό της, και ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά για να δελεάσει μεγάλα ονόματα των media όπως η Κέιτι Κούριτς και ο Ντέιβιντ Πογκ. Όμως, δεν τα κατάφερε.
Το δύσκολο έργο της Μαρίσα Μάγερ
Για µια εταιρεία σε διαρκή πτώση, όπως η Yahoo, η Μάγερ διέθετε όλο το «πακέτο». Ικανή προγραµµατίστρια, γνώστρια του κόσµου της τεχνολογίας, φιλόδοξη επιχειρηµατίας, επιφανές στέλεχος της ανταγωνίστριας Google, ενώ ταυτόχρονα είχε έναν αέρα διασηµότητας, με ενδιαφέρον life story: αυτό της όµορφης και αυτοδηµιούργητης κοπέλας.
Στην πράξη, η Μάγερ προσπάθησε από την αρχή να προσφέρει ένα νέο όραµα στην εταιρεία, ακολουθώντας µια επιθετική τακτική σε όλα τα µέτωπα - από τη βελτίωση των υπηρεσιών της Yahoo µέχρι την εξαγορά άλλων εταιρειών (π.χ. Tumblr). Τον πρώτο καιρό λέγεται ότι δεν κοιµόταν πάνω από τέσσερις ώρες και αυτές στον καναπέ του γραφείου- αφήνοντας την πολυτέλεια της ιδιόκτητης σουίτας της στην κορυφή του 40ώροφου ξενοδοχείου "Four Seasons" στο Σαν Φρανσίσκο.
Κι όταν η Verizon Communications ανακοίνωσε ότι τελικά συμφώνησε να εξαγοράσει τις βασικές διαδικτυακές δραστηριότητες της Yahoo έναντι 4,48 δισ. δολαρίων, περίπου κατά 350 εκατ. δολάρια λιγότερα σε σχέση με την αρχική τιμή, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη Μάγερ.
Οι συνάδελφοί της την μισούν - κυρίως οι γυναίκες
Η βασική κριτική που έχει δεχτεί δεν αφορά τόσο τις επιχειρηµατικές της αποφάσεις όσο τον σκληρό τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναµικού. Για παράδειγµα, επέβαλε ένα σύστηµα αξιολόγησης των υπαλλήλων που κατέληγε στην απόλυση των χαµηλότερα βαθµολογούµενων, ενώ αργότερα, µέσω µιας γραπτής ανακοίνωσης, απαγόρευσε το άτυπα κατοχυρωµένο δικαίωµα του ευέλικτου ωραρίου και της δουλειάς από το σπίτι - κάτι που την έφερε ξανά αντιµέτωπη µε τις εργαζόµενες µητέρες.
Η Μάγερ εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν άνθρωπο που όλοι μισούν στη Υahoo. Σήμερα, αφού έκλεισε πέντε χρόνια στην εταιρεία, οι συνάδελφοί της περιμένουν εναγωνίως την αποχώρησή της γελώντας χαιρέκακα... Εκείνη, πάλι, φεύγει με μία βαλίτσα που έχει το ποσό των 186 εκατομμυρίων ευρώ.
Από αντιπρόεδρος της Google CEO σύμβουλος της Yahoo
Η Μαρίσα, κόρη δασκάλας µε φινλανδικές ρίζες και ενός µηχανικού Περιβάλλοντος, µεγάλωσε σε ένα χαρούµενο οικογενειακό περιβάλλον σε µια κωµόπολη του Ουισκόνσιν. Το όνειρό της ήταν να γίνει γιατρός και έτσι, όταν τελείωσε το σχολείο, µετακόµισε στην Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήµιο του Στάνφορντ, αρχίζοντας µαθήµατα Ιατρικής. Σύντοµα όµως αναθεώρησε τα σχέδιά της και γράφτηκε στο τµήµα Πληροφορικής, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της µε Μάστερ στην Τεχνητή Νοηµοσύνη.
Μετά την αποφοίτησή της εξέτασε διάφορες επαγγελµατικές προοπτικές και τελικά αποδέχτηκε την πρόταση µιας µικρής, τότε, εταιρείας τεχνολογίας, τη "Google".
Ήταν η πρώτη γυναίκα µηχανικός και συνολικά µόλις η εικοστή υπάλληλος που προσλάµβανε ο µετέπειτα κολοσσός.
Η Μάγερ ανέβηκε με γοργούς ρυθμούς στην ιεραρχία, συµµετέχοντας σε εκατοντάδες πρότζεκτ (από τη λειτουργία του Gmail µέχρι την εξέλιξη της µηχανής αναζήτησης), ενώ σε αυτήν πιστώνεται και η δηµιουργία της κεντρικής σελίδας.Το 2011, θεωρήθηκε µεγάλη έκπληξη όταν το 2011 ο ιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, δεν τη συµπεριέλαβε στην οµάδα των ανώτερων στελεχών που σχηµάτισε γύρω από τον εαυτό του. Στον αµερικανικό Τύπο επανεµφανίστηκε τότε εκείνο το παλιό κουτσοµπολιό που την ήθελε ζευγάρι µε τον Πέιτζ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η µάλλον σύντοµη ερωτική τους σχέση έχει επιβεβαιωθεί από αρκετούς, ποτέ όµως και από τους ίδιους. Έτσι κι αλλιώς, η Μάγερ παντρεύτηκε το 2009 τον δικηγόρο Ζάκαρι Μπογκ. Το 2012, η Yahoo την πλησίασε για να της προσφέρει τη θέση της CEO. Ο νέος της µισθός θα ήταν 42 εκατ. δολάρια το χρόνο. Πώς να αρνηθεί; Η Μάγερ δοκίμασε τις δυνάμεις της σ' ένα ομολογουμένως δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και, πέντε χρόνια αργότερα, ψάχνει για νέο εργοδότη.