Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η εσπερίδα με θέμα: «Οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα», που διοργάνωσαν το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς εκδηλώσεων Διάλογος για την Ανάπτυξη.
Ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Hellenic American University, στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης αναφέρθηκε σε ένα βασικό πρόβλημα των Ευρωπαϊκών χωρών: «Οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι πολυδιασπασμένες σε μειονότητες που δημιουργούνται από τις επιδοματικές και προνoιακές πολιτικές. Το πρόβλημα με την επιδοματική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το κόστος, αλλά η εξουδετέρωση των επιδοτούμενων ως υπεύθυνων πολιτών.
Αποτελεί πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες το γεγονός ότι δεν μπορούν να αφομοιώσουν τους επιδοτούμενους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, στην Δημοκρατία Δυτικού τύπου. Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία αποθαρρύνει την αφομοίωση αυτή, θέτοντας έτσι προβλήματα επιβίωσης, πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά για την μορφή της δημοκρατίας αυτής».
Στο τέλος της εσπερίδας συνόψισε: «Οι σημερινοί ομιλητές εξέφρασαν ανησυχίες και μετρημένη απαισιοδοξία ως προς το μέλλον της Ελλάδας σε σχέση με την επιβίωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχει συμφωνία σχετικά με την ανεπάρκεια των ελληνικών ελίτ και κυρίως της πολιτικής τάξης και την αδυναμία τους να οδηγήσουν την χώρα έξω από την παγίδα που έχει βρεθεί. Υπάρχουν ταυτόχρονα όμως, και ζητήματα ευθύνης όλων των πολιτών ως μελών της κοινωνίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ενώ είναι καταφανής η ανάγκη να υπάρξουν δείγματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ιδιωτικής έκφρασης και άσκησης πιέσεων προς τους πολιτικούς για αλλαγή πορείας.
Η συζήτηση ανέδειξε δύο πόλους: ο ένας επιζητεί ισχυρό κράτος το οποίο έχει την πολυτέλεια να είναι και κοινωνικό. Ο άλλος πόλος επιζητεί, κατά πρώτο λόγο, ένα αποτελεσματικό κράτος. Υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το κοινωνικό κράτος μπορεί να είναι και αποτελεσματικό. Ένα κοινωνικό κράτος που δίνει συνέχεια θα καταλήξει να είναι ένα κράτος που θα παίρνει συνέχεια και θα εξαφανίζει τον ενεργό, υπεύθυνο πολίτη».
Ο Γεώργιος Μπήτρος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεντρώθηκε στο παραγωγικό κενό της χώρας που αφορά σε ό,τι μπορούμε να παράγουμε σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς επενδυτικό κόστος, ενώ στην συνέχεια συνέκρινε ιστορικά τα οικονομικά συστήματα Ελλάδας και Γερμανίας. «Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να κάνουμε οι Έλληνες την στροφή προς τις ανοιχτές αγορές και την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.
Αυτό προϋποθέτει ένα πάνδημο αίτημα για αντικατάσταση του οικονομικού συντάγματος της χώρας, αν θέλουμε σε λίγες πενταετίες να καλύψουμε το χάσμα που μας χωρίζει από την Γερμανία. Η μεταστροφή όμως αυτή προϋποθέτει δεκαετίες, γιατί πρόκειται για μεταστροφή στις αξίες και στον χαρακτήρα των Ελλήνων η οποία δεν ήταν εφικτή από το 1821», σημείωσε και πρότεινε την υιοθέτηση του οικονομικού συστήματος της Γερμανίας, όπου η εύρωστη ιδιωτική επιχειρηματικότητα χρηματοδοτεί το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Ο Λουκάς Γ. Κατσώνης, εκδότης του περιοδικού “Foreign Affairs”, έδωσε ένα πιο αισιόδοξο τόνο στην συζήτηση επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας που συνεχίζουν να αποτελούν ισχυρά σημεία της: την άμυνα που είναι ιδιαίτερα ισχυρή για το μέγεθός της, την οικονομία που έχει δυνάμεις εν υπνώσει, την πολιτική όπου η Δημοκρατία είναι καθιερωμένη και δεν κινδυνεύει από καταναγκασμούς και τον πολιτισμό που διατηρούν το ελληνικό πνεύμα και η ιστορία. «Παρότι ζούμε σε περιόδους αστάθειας, λίγη σκέψη λίγη επιμέλεια, λίγη επιμονή μπορούν να δώσουν προοπτική στην χώρα ακόμα και από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα».
Ο Περικλής Βαλλιάνος, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού: «Η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει χάσει κάθε αξιοπιστία στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μεγάλο έλλειμα της χώρας και όχι το οικονομικό. Το οικονομικό αναπληρώνεται γιατί υπάρχουν οι δυνατότητες αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε».
Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων έκανε μια ιστορική αναδρομή στις θεσμικές κυρίως σχέσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι γεωπολιτικές αλλαγές είναι πολύ βαθιές, πολύπλοκες και υπακούουν σε ένα καινούργιο νόμο, αυτόν της ταχύτητας. Κάθε 6-7 χρόνια διπλασιάζονται οι γνώσεις στον κόσμο. Εμείς σήμερα είμαστε οι αγράμματοι του αύριο. Η ανάπτυξη και διάδοση της πληροφορίας οδηγεί και σε φαινόμενα όπως η δημαγωγία, η ψευδολογία και οι απάτες της ψηφιακής εποχές στις οποίες οφείλουμε να αντισταθούμε».
Την εσπερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, μεταξύ άλλων και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, συνταγματολόγος και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Πέτρος Παραράς και ο δικηγόρος Χαρίλαος Χάρακας, που συμμετείχαν στην ζωηρή συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των ομιλητών. Συμφώνησαν όλοι ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα μετά την παρέμβαση του κυρίου Παραρά προτάθηκε η διοργάνωση μελλοντικής εσπερίδας με θέμα την δικαιοσύνη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ακόμη οι: Τάσος Αβραντίνης, δικηγόρος, τ. αντιδήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καλαμωτουσάκης, τ. Διευθύνων Σύμβουλος της American Express Bank στην Ελλάδα Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων, Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, Κώστας Χ. Χρηστίδης, αρθρογράφος.
Περισσότερες πληροφορίες για την εσπερίδα, αλλά και τις προηγούμενες εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας για δημόσιο διάλογο του Hellenic American College/Hellenic American University σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, μπορείτε να βρείτε στην σελίδα http://dialog.haec.gr