«Μακάρι εάν μπορούσαμε να είχαμε ένα μαγικό ραβδί και να "παγώσουμε" σε απόσταση δύο μέτρων τον ένα από τον άλλο για 14 ημέρες. Τότε θα εξαφανιζόταν ο ιός και θα πέθαινε από όποια επιφάνεια είχε μολύνει. Και μετά τις 14 ημέρες θα βλέπαμε ποιος είχε συμπτώματα και θα τον απομονώναμε»: Αυτην την ιδανική ιατρική «συνταγή» για την εξάλειψη του νέου κορωνοϊού διατύπωσε κατά τη χθεσινή ενημερωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας φυσικά ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει».
Μια δραστική παραλλαγή της συνταγής αυτής ουσιαστικά εφαρμόζει η Ελλάδα, με την υιοθέτηση δραστικών κλιμακωτών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως και άλλες χώρες, με την χώρα μας όμως να έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην ενεργοποίηση τους. Αυτό το «πάγωμα» στον συγχρωτισμό και στις επαφές που μας εκθέτουν στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοιό, έχει τεθει σε εφαρμογή, και οι ειδικοί περιμένουν με αγωνία να δουν πώς θα αποτυπωθεί στον αριθμό των κρουσμάτων τον Απρίλιο, αναφέρει το protothema.gr.
Πάντως, η πορεία του κορωνοϊού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η οποία αποτυπώνεται στα κρούσματα που εκδηλώνονται τώρα στη χώρα μας, φαίνεται ότι ήταν δυναμική. Με δεδομένο ότι τα κρούσματα σήμερα είναι σαν μια «φωτογραφία» της εξάπλωσης του κορωνοϊού πριν απο δυο εβδομάδες, αυτό που φαίνεται σημερα αφορα την κυκλοφορία του ιού στις αρχές Μαρτίου. Και η κυκλοφορία αυξανόταν όπως δείχνουν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα - μάλιστα από την περασμένη Παρασκευή μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 200 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 695.
Αναλόγως αποτυπώνεται και στα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι ειδικοί. Σε 8.000 – 10.000 ανέρχεται πλέον ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας, όπως είπε χθες ο κ. Τσιόδρας. Την περασμένη εβδομάδα αυτός ο αριθμός ήταν 2.000-3.000 κρούσματα στην κοινότητα.
Συνεπώς τα πραγματικά κρούσματα τριπλασιάστηκαν σε λίγες ημέρες, γεγονός που δείχνει τη δυναμική που έχει ο ιός - και κυρίως τη δυναμική που θα είχε αν δεν αναχαιτιζόταν ο κορωνοϊός με τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας, από τις 10 Μαρτίου και μετά. «Εάν επιτραπεί στη λοίμωξη να εξαπλωθεί, τότε ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν βαριά θα αυξηθεί σε δραματικά επίπεδα» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, εξηγώντας τη σημασία των περιοριστικών μέτρων και γιατί δεν πρέπει να χαλαρώσουν το επόμενο διάστημα. Παρότι είναι νωρίς για να κριθούν τα μέτρα, όπως είπε ο καθηγητής, έκανε μια εκτίμηση ότι «δείχνει να έχει μπει κάποιο φρένο στην εξάπλωση, δεν υπάρχει δραματική, επιθετική αύξηση της διασποράς».
Επτά στους δέκα ασθενείς είναι κάτω των 65 χρόνων
Η επίπτωση της νόσου Covid-19 συνεχίζει να είναι μεγάλη σε άτομα ηλικίας άνω των 65-70 χρόνων καθως και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομαδες, ασθενεις με καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, διαβήτη και σε ανοσοκαταστολή. Εξαιτίας επιπλοκών από τον ιό μέχρι και χθες είχαν καταλήξει 17 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη. Ολοι είτε είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είτε ήταν ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας. Από τα θύματα οι 14 ηταν άνδρες και οι τρεις γυναίκες.
Χθες, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 114 άτομα, εκ των οποίων οι 35 χρειάστηκαν να διασωληνωθούν. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και είναι όλοι άνδρες εκτός μίας γυναίκας. Το 74% εξ αυτών έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, το 56% των νοσούντων έως σήμερα, είναι άνδρες. Το 75% των περιπτώσεων, αφορά άτομα ηλικίας από 18 ως 64 ετών, ενώ, άνω των 65 χρόνων είναι το 21% των περιπτώσεων.
Αναφορικά με όσα κρούσματα έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί, ανέρχονταν μέχρι χθες σε 695, διάσπαρτα σε 28 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, με τον κύριο όγκο να εντοπίζεται στην Αττική. Για 29 άτομα η προσβολή από τον κορωνοϊό και η νόσηση με λοίμωξη Covid-19 είχε μέχρι σημερα αίσια έκβαση, καθώς εχουν λαβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.