Τη σταθεροποίηση της οικονομίας φέτος, ιδίως μετά τις «σημαντικές», όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις του Eurogroup, περιμένει ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας.
Στη Γενική Συνέλευση των μετόχων σημείωσε πως η βασική εκτίμηση του ομίλου είναι ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει αύξηση 0 ως 0,5% σε σχέση με πέρυσι ενώ για το 2017 η εκτίμηση είναι για αύξηση του πάνω από 2%.
Όπως σημείωσε ο κ. Σάλλας «το ιστορικό υψηλό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πίσω μας» υπογραμμίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός τη μείωση των NPLs κατά 1,2 δισ ευρώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016 συνολικά.
Ο κ. Σάλλας σημείωσε πως μετά τις σημαντικές εξελίξεις στο Eurogroup που βοηθούν στην σταθεροποίηση της οικονομίας αναμένεται τώρα και η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Εκτίμησε δε ότι με την σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης θα επιστρέψουν και οι καταθέσεις ενώ θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δανείων σε καθυστέρηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ότι «θα ισχυροποιηθεί η πορεία προς την κερδοφορία».
Στα 39,5 δισ τα NPLs
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Σταύρος Λεκάκος, σημείωσε πως τα NPLs με καθυστέρηση άνω των 50 ημερών είναι περίπου στα 39,5 δισ ευρώ.
Την ίδια ώρα ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις έχει ανεβεί στο 65% από 57% και μαζί με τις εξασφαλίσεις ο βαθμός κάλυψης των δανείων υπερβαίνει το 130%.
Η τράπεζα, όπως σημείωσε, έχει δημιουργήσει ειδική μονάδα ανάκτησης δανείων, όπου εργάζονται 2.000 στελέχη και διαχειρίζονται 447.000 πελάτες με χαρτοφυλάκια 37,5 δισ. Όπως αποκάλυψε μάλιστα ως το τέλος του 2015 είχαν αναδιαρθρωθεί δάνεια συνολικού ύψους 14 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκο η Τράπεζα Πειραιώς έχει 5 εκατ. πελάτες και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα με 700 καταστήματα. Το ενεργητικό της φθάνει τα 88 δισ ευρώ. Οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις είναι στα 51 δισ ευρώ ενώ οι καταθέσεις στα 39 δισ ευρώ.
Τα μερίδια αγοράς είναι: στις χορηγήσεις 30% και στις καταθέσεις 27%. Τα 2/3 των δανείων μάλιστα είναι προς επιχειρήσεις. Όπως είπε μετά τη φυγή των καταθέσεων η σχέση δάνεια προς καταθέσεις αυξήθηκε στο 130. Πλέον στόχος της Διοίκησης είναι η σχέση να κατέβει στο 110.
Στη ΓΣ παρίστανται εκπρόσωποι μετόχων που ελέγχουν συνολικά το 79% του μετοχολογίου του ομίλου.
Αμέσως μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, ο Μιχάλης Σάλλας, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε:
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος για την οικονομία, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη. Η συμφωνία με τους θεσμούς σταθεροποιεί το οικονομικό περιβάλλον και δυναμώνει την προοπτική για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Παράλληλα, παρέχει στο τραπεζικό σύστημα πολύ περισσότερες δυνατότητες για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, ενώ διευκολύνει τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες αρχίζουν να ανακτούν τον κρίσιμο ρόλο που οφείλουν να παίξουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα και ότι είναι πλέον πολύ ισχυρές από κεφάλαια.
Στην Τράπεζα Πειραιώς προχωρούμε ήδη βασισμένοι σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Για να μπορέσει η τράπεζα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις νέες συνθήκες της αγοράς και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τον τόπο. Κινούμαστε γρήγορα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Τράπεζας και το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει το 35% των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα.
Γνώμονας για εμένα είναι το συμφέρον όλων των μετόχων της τράπεζας, σε συνδυασμό με το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Άμεσα προέχει η διαχείριση των προβληματικών δανείων, η αναδιάρθρωση βασικών επιχειρηματικών κλάδων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τη σταθερότητα που δημιουργεί για τη χώρα η συμμετοχή μας στον πυρήνα της Ευρώπης, το πρόγραμμα και η βοήθεια που παρέχεται στην οικονομία από τους θεσμούς.
Με αυτή τη φιλοσοφία και το συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης που έχουμε θέση σε εφαρμογή, η Τράπεζα Πειραιώς προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις, αναβαθμίζεται και προχωράει στη νέα περίοδο, με σιγουριά και ασφάλεια για τους πελάτες και τους μετόχους της.
Η τράπεζα έχει κάνει επίσης σημαντικά βήματα στο επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης και των κανόνων που επιτάσσει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η τραπεζική ένωση.
Η Τράπεζα μελετά με ειδικούς φορείς, κίνητρα τα οποία θα απευθύνονται σε μικρομετόχους αλλά και στους συνεπείς καταθέτες και δανειολήπτες. Τα κίνητρα αυτά στόχο έχουν την έστω και μερική αντιστάθμιση των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί όλες οι παραπάνω κατηγορίες, δεν σχετίζονται με παροχές μετοχών ή άλλων εμπράγματων αξιών αφού αυστηρά το απαγορεύει ο νόμος, αλλά με προϊόντα και εργαλεία επιβράβευσης. Η Τράπεζα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει όλους όσους τόσα χρόνια τη στηρίζουν».