Με τα όσα συνέβησαν στα Σκόπια το βράδυ της Παρασκευής, στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, σε άγνωστα νερά κινείται πλέον όλο το κυβερνητικό συνονθύλευμα.
Όποια πρόβλεψη και αν επιχειρήσει κάποιος να κάνει για τις μελλοντικές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, το πολιτικό συμπέρασμα είναι ένα: Η συμφωνία των Πρεσπών παράγει πλέον τετελεσμένα από την υπογραφή της, με τη χώρα μας να βρίσκεται ενώπιον του ισχυρότερου τετελεσμένου.
Αυτό, της αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων και την υιοθέτηση εκ μέρους των Σκοπιανών, όχι μόνον του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» αλλά κυρίως της παραχώρησης που έκανε η κυβέρνηση να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες «Μακεδόνες» και να υποστηρίζουν ότι μιλούν τη δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα.
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι εφόσον η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που άρχισε την Παρασκευή ολοκληρωθεί ομαλά στη γειτονική χώρα, τότε η διαπραγματευτική ισχύς της Ελλάδας θα είναι ακόμη πιο μικρή μετά την υπογραφή στις Πρέσπες.
Όσο προχωρά λοιπόν η υλοποίηση της συμφωνίας από την ΠΓΔΜ τόσο θα δημιουργούνται τετελεσμένα, τα οποία θα είναι δύσκολο να ανατραπούν στο μέλλον, όποια και αν είναι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης εκείνης της περιόδου.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν να γνωρίζουν τα παραπάνω δεδομένα γιαυτό και δεν κρύβουν την εκτίμηση, ότι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα στα Σκόπια, ο Πάνος Καμμένος μετατρέπεται στον αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Δεν αποτελεί μυστικό πως ο πρόεδρος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου έχει αναγάγει σε μείζον θέμα την αντίθεσή του με την συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα έχει δεσμευθεί πως όταν το κείμενο έρθει πως επικύρωση στην ελληνική βουλή, θα άρει την εμπιστοσύνη του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Με δημόσιες τοποθετήσεις ο κ.Καμμένος μάλιστα είχε προβλέψει ότι η συμφωνία δε θα πέρναγε από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Μία πρόβλεψη, η οποία διαψεύστηκε τελικά και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο.
Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο και για να το πετύχει εμφανίζεται πρόθυμος να αναζητήσει κάθε τρόπο επιβίωσης της συγκυβέρνησης.
Εκτός απροόπτου -μετά την εξασφάλιση των 2/3 της Βουλής από τον Ζάεφ- τότε αναμένεται να έλθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και να ολοκληρωθεί ένας κύκλος υλοποίησης κοινωνικών μέτρων με τα οποία το Μαξίμου θα επιχειρήσει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη βάση του και να συσπειρώσει το εσωτερικό του.
Μέχρι τότε, ερωτηματικό παραμένει εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να ανέχεται και να «σφυρίζει» αδιάφορα στις συνεχείς προκλητικές και αλλοπρόσαλλες κινήσεις Καμμένου ή αν θα βάλει «φρένο» στον συγκυβερνήτη του -σενάριο αμφίβολο- αναζητώντας τη συνδρομή άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Η επόμενη ημέρα στα Σκόπια
Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να μίλησε για ιστορική ημέρα για τη χώρα του. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πανηγύρισε και ο ίδιος για την ψήφιση των Συνταγματικών Αλλαγών στην ΠΓΔΜ. Μπορεί η διεθνής κοινότητα να χαιρέτησαν τις αποφάσεις των 80 βουλευτών της σκοπιανής βουλής, ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη για τη γειτονική χώρα.
Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι δρόμος στρωμένος με ρόδα αλλά με αγκάθια καθώς η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μόλις 660 χιλιάδες πολίτες πήγαν να ψηφίσουν στο πρόσφατο δημοψήφισμα και οι υπόλοιποι είτε έδειξαν την αντίθεσή τους είτε τη δυσφορία τους για τις μεθοδεύσεις και τις παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα.
Ο Ζόραν Ζάεφ πέτυχε μια πρώτη νίκη, υπάρχουν ακόμη δύο ψηφοφορίες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ωστόσο, οι καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών και το έντονο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην ΠΓΔΜ, δεν αφήνουν κανέναν να ησυχάσει.
Δεν αποκλείεται μάλιστα ο Ζάεφ να πάει σε εκλογές μόλις ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρης, θέλοντας έτσι να δρέψει τους καρπούς της επιτυχίας του και επιζητώντας μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια.
Ο λαός, όμως, της χώρας είναι διχασμένος και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί αν επικρατήσουν ακραίες φωνές και αν τελικά η συμφωνία των Πρεσπών θα υλοποιηθεί κατά γράμμα.
Χαρακτηριστικό των επιφυλάξεων που αποτυπώνονται μετά το χθεσινό αποτέλεσμα και το θρίλερ που παίχτηκε, είναι η αντίδραση του ξένου τύπου.