Από όποια πλευρά και να το δεις η συμφωνία που διαγγέλθηκε χθες από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό είναι «εμπορική».
Και για μεν τον κ. Πρωθυπουργό δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν πράττει σωστά αλλά η Εκκλησία οφείλει να ενεργεί με σύνεση αφού ο δισχιλιετής αδιάκοπος, ταραχώδης και μαρτυρικός βίος της προσδίδει συσσωρευμένη σοφία.
Του Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη*
Καθαρά εμπορική συμφωνία, μου δίνεις σου δίνω. Σύσταση εταιρειών, κατάθεση καταπιστεύματος, προσδιορισμός εργατικού δυναμικού, εταιρική διάρκεια.
Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον βασικό μέτοχο που δεν είναι άλλος από τον λαό και τον κατώτερο κλήρο, αλληλένδετες συνιστώσες, «αιωνόβια κλήματα της αμπέλου».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει διανύσει την μακραίωνη διαδρομή της πειραματιζόμενη και εξελισσόμενη στα επιστημονικά εργαστήρια. Απέκτησε ανάστημα από την πίστη άυλων προσδοκιών και από την ιερή παράδοση.
Το πλήρωμά της μικρό ή μεγάλο θέλει (ακόμα) να κινείται στα πλαίσια που χαράζουν η οικογένεια, οι παραδόσεις της Εκκλησίας και οι κανόνες του Κράτους, όχι η καταστρεπτική θολούρα των ΜΜΕ.
Η εκκλησία οφείλει να λειτουργεί στο φως, «εγώ ειμί το φως», αυτή είναι η οδηγία του Ιδρυτή της. Όχι οι κλειστές πόρτες και οι αιφνιδιασμοί μέσω διαγγελμάτων.
Οδηγούν ξανά τους παπάδες στον δίσκο της εκκλησιάς, στην επαιτεία και στην απαξίωση. Μην ξεχνούμε όμως ό,τι ο παπάς του χωριού με τον δάσκαλο κράτησαν «σκοπιά» στις δύσκολες ώρες στην ελληνική επαρχία.
Επιχειρείται με καθημερινό bullying, με διαρκή, πολύπλευρο και σκληρό εκφοβισμό να πάψουμε να μιλάμε για αρχές, αξίες, παραδόσεις, έθνος, Πατρίδα, Σταυρό και Ελλάδα.
Κοντεύουμε μικροί και μεγάλοι να πιστέψουμε ό,τι όλα αυτά τα «δοκάρια» του σπιτιού μας είναι άχρηστα και βλαβερά. Ένας-ένας πυλώνας που μας βάστηξε χιλιάδες χρόνια ραγίζει. Ας βαστήξει ένας θεσμός που στηρίζεται σε πίστη και παράδοση.
Έχει σοβαρά θέματα η εκκλησία που χρειάζεται και την πολιτεία στην αναζήτηση θεραπείας. Ας αρχίσουμε από την βελτίωση των προσόντων του κλήρου και όχι από το «ξεπάστρεμα» των παπάδων.
Ποιος σοφίστηκε την δημιουργία εμπορικής εταιρείας με συνεταίρο στα ίσα το ελληνικό κράτος; Ποια κρατική εταιρεία περπάτησε; Ας μας δώσει ένα παράδειγμα η Ιεραρχία κρατικής εταιρείας που αυγάτισε και δεν φαλίρισε με εκατομμύρια χρέη και εργαζόμενους στον δρόμο;
Κρατήστε τα «χρυσαφικά» που απέμειναν για τις δύσκολες ώρες που έρχονται. Μη σκιάζεστε τα σκότη.
*Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.