«Ο επιχειρηματικός κόσμος αφήνει πίσω του τον καιρό της ξηρασίας και υποδέχεται την ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens, ενώ όπως είπε «Δεν έχω αυταπάτες, ο δρόμος είναι μακρύς».
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες τόνισε οτι «από την πολιτική του θέλει να κρατήσουν τέσσερα πράγματα: Πρώτον, δεν θέλω το κράτος να γίνει συνεταίρος σας. Δεύτερον, το ρίσκο πρέπει να επιβραβεύεται. Τριτον, οι μεγάλες εισφορές θα φέρνουν μεγάλη σύνταξη και τέταρτον, έμείς θα είμαστε εντάξει απέναντί σας με εργαλεία και φοροελαφρύνσεις όμως και εσείς θα είστε εντάξει όχι μόνο απέναντι στο κράτος αλλά κυρίως απέναντι στον πολίτη»
«Τόσο η αξία όσο και ο όγκος των πωλήσεων στη λιανική κινούνται σε θετική τροχιά, και αποτυπώνει το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας το οποίο επικρατεί στην αγορά. Όμως δεν έχω αυταπάτες. Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι μακρύς, αν αναλογιστούμε την κατάσταση σήμερα αλλά και τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν. Το μερίδιο του λιανεμπορίου στο εθνικό εισόδημα είναι τώρα πάνω από 10%. Οι θέσεις εργασίας που προσφέρει ξεπερνούν τις 700.000 δηλαδή το 18% του συνόλου των εργαζομένων» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο «Future of Retail» της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Επισήμανε ότι «ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει μια μοναδική κοινωνική διασπορά. Εσείς είστε η μεσαία τάξη της χώρας που πιέστηκε αλλά άντεξε τα χρόνια της κρίσης. Το λιανεμπόριο υπήρξε πάντα μέτρο ευημερίας του τόπου. Μια παράδοση που καλείται να προσαρμοστεί δημιουργικά στις ανάγκες του συνολικού μετασχηματισμού της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας».
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε οτι «η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί νωρίτερα από το 2021» και οτι «ο σχεδιασμός μας όπως τον έχουμε παρουσιάσει είναι συνολικός. Φορολογικές αλλά και ασφαλιστικές παρεμβάσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά προς όφελος του φορολογούμενου, του ασφαλισμένου και του συνταξιούχου.
Αποτελεί πρώτη μου προτεραιότητα να βάλουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη φορολογική πολιορκία. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε ήδη κατά 22%, μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχαμε δεσμευτεί, ο συντελεστής φόρου στις επιχειρήσεις έπεσε ήδη από 28% στο 24% και ο φόρος στα μερίσματα από 10% στο 5%. 1,2 δισ. μειώσεων στους φόρους που ψηφίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2020 τα 700 εκατ. αφορούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, μεγάλης, μεσαίες και μικρής».