Η παροχολογία στη ΔΕΘ δεν έχει καμία θέση, δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις. Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε μια συμφωνία αλήθειας, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της 81ης ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας δεν διδάχτηκε και εξακολουθεί να διχάζει και να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Εχει ένα και μόνο σκοπό την παραμονή του στην εξουσία. ΣΥΡΙΖΑ ίσον φτώχεια και κοινωνική ισοπέδωση, τόνισε.
Ολοι πλέον γνωρίζουμε το πραγματικό αυταρχικό πρόσωπο του Τσίπρα. Δεν μπορεί να μας κάνει καλύτερους. Η κατάσταση στη χώρα φτάνει στα όρια της εκτροπής.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει το συντομότερο, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Εγείρονται σοβαρά ζητήματα δικαιοσύνης, πρόσθεσε.
Επτά χρόνια κάποιοι πίστεψαν ότι η κρίση είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί. «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», είχε πει πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας. Μια Ελλάδα που παραμένει απέραντο δικαστήριο για το χθες δεν μπορεί να γίνει φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης
Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τα λάθη. Αυτά τα ξέρετε, η αποστολή μου σήμερα είναι να προτείνω σχέδιο για το μέλλον και όχι να αναλύσω το παρελθόν. Κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα να ξανακερδίσουμε το αύριο, είπε.
Τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού
«Ο λαός έχει ανάγκη την αλήθεια για να πιστέψει ότι μπορεί να καταφέρει τα καλύτερα. Σήμερα δίνουμε τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού», τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. Ζήτησε να μην τον αντιμετωπίζουν ως κάποιο που τάζει. Ο λαϊκισμός μετέτρεψε στην Ελλάδα σε μπλοκαρισμένη κοινωνία, όπου κατεστημένα συμφέροντα εμποδίζουν την πρόοδο. Δεν μπορεί να υπάρξει νέος κύκλος ηττοπάθειας και συμβιβασμού με την μετριότητα, σημείωσε.
«Ζητώ από τους πολίτες να διατηρήσετε ζωντανή την ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα. Το ζητώ χωρίς να υπόσχομαι παροχές αλλά ακολουθώντας ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.
Όπως είπε, η κυβέρνηση στο φορολογικό πλήττει διαρκώς τους ίδιους και τους ίδιους. Η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την αγορά, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή. Κοινωνικές ομάδες επιδίδονται σε πόλεμο χαρακωμάτων για να μεταφέρει η μια στην άλλη το κόστος της επώδυνης προσαρμογής,» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η μετά μνημόνιο Ελλάδα
Χρειάζεται ένα όραμα για την επόμενη ημέρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι στο επίκεντρο κάθε κοινωνικής πολιτικής πρέπει να είναι οι ξεχασμένοι Ελληνες, που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας και υποφέρουν σιωπηλά αλλά με αξιοπρέπεια.
Ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την ανάγκη να υπάρξει αναδιανομή του πλούτου. Το να είσαι Ελληνας πολίτης δεν συνιστά μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, τόνισε και μίλησε για την ανάγκη διαφάνειας, την σκληρή δουλειά, την εμπιστοσύνη στους Θεσμούς αλλά και την επιβράβευση της ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου και της καινοτομίας.
Το βασικό είναι να δημιουργηθούν δουλειές για τους πολλούς και όχι για το κόμμα και τους κολλητούς. Η χώρα χρειάζεται επενδυτική έκρηξη 100 δισ. ευρώ στην πενταετία για να ξεφύγει από την στασιμοχρεοκοπία.
Όπως είπε, απαιτείται να αυξηθεί το ποσοστό των εξαγωγών γιατί η εξωστρέφεια δυναμώνει την οικονομία. Χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο της ασυνέπειας της οικονομικής μας πολιτικής. Πρωτοβουλίες που θα έχουν ως πρώτο στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, υπογράμμισε.
Δεν θα κάνω έκπτωση στην αξιοκρατία
Το πρώτο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή κυβέρνηση, αποτελεσματική ομοιογενής και απόλυτα αφοσιωμένη στο χρόνο. «Δεσμεύομαι ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων, των πιο ικανών που θα πιστεύουν στην κοινή αποστολή. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία».
Η νέα συμφωνία με τους δανειστές
Εμείς θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα και αποφασιστικά και οι εταίροι θα δημιουργήσουν τον δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται η χώρα, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. Όπως είπε παράλληλα, χρειάζεται φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους συντελεστές με παράλληλη στοχευμένη μείωση των δαπανών.
Τόνισε πως υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, ενώ η αύξηση των φόρων αποδείχτηκε άδικη και αναποτελεσματική. Οποτε δοκιμάστηκε μείωση φόρων απέδωσε, τόνισε και θύμισε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Η μείωση φόρων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολογίας από το 29% στο 20% εντός δυο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο) καθώς και τη φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5% Παράλληλα, όπως είπε επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
Υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα πάει καλά υποσχέθηκε
* Μείωση συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα χαμηλά εισοδήματα
* Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και
* Μείωση ΦΠΑ με δυο συντελεστές
Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα έχουν κόστος 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει περικοπές δημοσιονομικών δαπανών. Μεταξύ αυτών ανέφερε:
-Θα επαναξιολογηθούν όλες οι δαπάνες και θα συνεχιστεί η πολιτική συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου.
-Εκανε αναφορά για εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ από τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
-140 από τον εξορθολογισμό της χρηματοδότησης στα ευγενή ταμεία
-100 εκατ. ευρώ από τον συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών
- 20 εκατ. από συγχωνεύσεις κτηρίων του δημοσίου
- 150 εκατ. από το πάγωμα των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων
-Και μέχρι 400 εκατ. ευρώ από κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μια επιθετική στρατηγική outsourcing στον οικονομικό τομέα.
Η συνολική παρέμβαση φτάνει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ στη διετία, είπε.
Η ΕΡΤ
Στο πλαίσιο των παραπάνω είπε ότι θα μειώσει στο 50% το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που θα πρέπει να λειτουργεί ως ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κέντρο προπαγάνδας.
Η φορολογική συμμόρφωση
Όπως είπε χρειάζεται να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και για το λόγο αυτό απαιτούνται κίνητρα.
Ας τους στείλουμε σπίτι τους...
Αρκετά με τους λαϊκιστές που δεν μπορούν να καθοδηγήσουν τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ας τους δείξουμε την έξοδο, ας τους στείλουμε σπίτι τους.
Το αναπτυξιακό σοκ
Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Για αυτό απαιτείται:
* Αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση της χρηματοδότησης
* Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων
* Επιθετική προώθηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
* Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην επιχειρηματικότητα. Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Το σχέδιό μας προβλέπει κίνητρα και κυρώσεις στις τράπεζες για να πιάσουν τους στόχους. Πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να ανακαλύψουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Όπως είπε αν η τράπεζα κρίνει ότι μια επιχείρηση είναι βιώσιμη τότε αυτόματα θα ρυθμίζονται και τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία όπου θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Κίνητρα για επενδύσεις
Πρέπει να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα και να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων αριστερές ιδεοληψίες που δεν έχουν σχέση με ένα σύγχρονο κράτος.
Όπως είπε πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις:
* Αυξάνουμε αποσβέσεις για νέες επενδύσεις ως 200%
* Μειώνουμε δυο μονάδες επιπλέον του φορολογικούς συντελεστές όταν έχουν πάνω από 50 άτομα προσωπικό και αυξήσουν 10% τις θέσεις εργασίας.
* Εστιάζουμε στην απλοποίηση της αδειοδότησης, ειδικά στο περιβαλλοντικό σκέλος και ολοκληρώνουμε το χωροταξικό σχέδιο.
Η μεταρρύθμιση του κράτους
Το δημόσιο χρειάζεται να αξιολογεί και να επιβραβεύει τους καλύτερους και να αξιοποιεί με ευελιξία το προσωπικό του. Ένα κράτος που θα επιβάλει παντού ψηφιακή υπογραφή ώστε να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις πολιτών από το σπίτι τους, σημείωσε.
Ελάτε να επενδύσετε
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους παραγωγικούς φορείς και ζήτησε ο κάθε ένας να κάνει τη δουλειά του. Οι επιχειρηματίες πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα τώρα που το έχει ανάγκη με επενδύσεις. Δεν είναι ώρα αποχώρησης, είναι ώρα επιστροφής. Αυτό είναι το καθήκον σας, ανέφερε.
Ο ΟΛΘ
Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση, τόνισε και σημείωσε ότι ζητούμενο δεν είναι μόνο το τίμημα αλλά και οι επενδύσεις.
Οι αδύναμοι
Δεν ταιριάζουν οι ανισότητες σε μια σύγχρονη κοινωνία, τόνισε. Η στήριξη της μεσαίας ελληνικής οικογένειας είναι πρώτη προτεραιότητα. Εκει αποσκοπεί και η μείωση του φόρου ακινήτων (κατά 30%). Εξήγγειλε ότι για κάθε παιδί οικογένειας που δεν βρίσκει θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό θα δίνονται 180 ευρώ για 10 μήνες για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων.
Παράλληλα για τους αδύνατους έλληνες είπε ότι σε δυο χρόνια σε όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη θα δίνεται επίδομα σε ρευστό και όχι σε είδος.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα αναστρέψει μεταρρυθμίσεις που γίνονται τώρα στην Παιδεία και τόνισε ότι προϋπόθεση ελευθερίας είναι η ασφάλεια και εκεί δεν θα ανεχτεί εκτροπές.
Δεν θα ανεχτούμε άλλα παιχνίδια με τους Θεσμούς
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι επίπονη διαδικασία γιατί η κυβέρνηση εξασθένησε τους αρμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για πρώτη φορά από το 1974 τίθεται ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας, τόνισε.
Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών έχει στόχο περιορισμό της πολυφωνίας και τη δημιουργία νέας διαπλοκής. Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αμφισβητούν τη διάκριση των εξουσιών. Η απαξίωση της Βουλής έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ανέφερε χαρακτηριστικά
Φτάνει πια είναι το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα. Στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα Μαδούρο δεν χωρούν, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Αναθεώρηση του Συντάγματος ένα ακόμα τέχνασμα, σημείωσε. Εμείς λειτουργούμε στο κτίριο της Βουλής, όχι στο περιστύλιο.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται μια συμφωνία αλήθειας. Δεν θέλουμε άλλες απάτες και άλλες αυταπάτες. Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες. Η σημερινή κυβέρνηση θα είναι η τελευταία που θα ανεμίζει τις κουρελιασμένες σημαίες του παρελθόντος για να κρύψει τις προοπτικές του μέλλοντος, είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πατρίδα χρειάζεται συσπείρωση όλων. Όπως είπε σήμερα στην Θεσσαλονίκη δημιουργείται ένας «νέος πατριωτισμός».