Ο Χάρης Γ. είναι υπαρκτό πρόσωπο (εξ’ ου και η αποσιώπηση του επωνύμου του). Έλληνας μετανάστης στη Γερμανία, είχε μια αξιοπρεπή επιχείρηση στο Bielefeld, πριν αναγκαστεί να την κλείσει και να γυρίσει άρον-άρον στην Ελλάδα Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία του απ’ την αρχή
Έχοντας ήδη αρκετά χρόνια κερδοφόρων χρήσεων με αξιοπρεπή εισοδήματα και διαμορφωμένη ζωή και καθημερινότητα, ένα πρωί ο Χάρης δέχτηκε την επίσκεψη ελεγκτού της Γερμανικής φορολογικής υπηρεσίας.
Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν παρανομίες και παρατυπίες που – σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία και τις κανονιστικές διατάξεις – επεσειαν μια σημαντική χρηματική ποινή(ελληνιστί, ένα γενναίο πρόστιμο).
Του Κώστα Νεοφώτιστου*
Ο Χαρης, εστω κι αν ηταν για πολλα χρονια στη Γερμανια, κουβαλουσε πολυ Ελλαδα μεσα του, και προτεινε στον ελεγκτη ‘’να το κανονισουν μεταξυ τους’’.
Χρειαστηκε να μεταφρασει στον Γερμανο την πραγματικη σημασια της φρασης-κλειδι για να γινει κατανοητο πως του προτεινε χρηματισμο εναντι ενος μικρου, συμβολικου προστιμου.
Κατοπιν σκεψης, ο Γερμανος του απαντησε πως για τη σοβαροτητα της υποθεσης θα χρειαστει να εμπλακει και ο προϊσταμενος του, οποτε επρεπε να κανονιστει ενα νεο rendez-vous των τριων, για την επομενη μερα.
Ιδιαιτερα χαρουμενος για την ευνοϊκη λυση του προβληματος του, ο Χαρης συμφωνησε και η συναντηση πραγματοποιηθηκε στην επιχειρηση του μια μερα μετα. Παρουσια του ελεγκτη και του προϊσταμενου του επανελαβε την προταση για ‘’να το κανονισουμε μεταξυ μας’’ και περιμενε να ακουσει την ταριφα του διακανονισμου.
Αντ’ αυτου, ο ελεγκτης εβγαλε πανω στο τραπεζι ενα μαγνητοφωνο, ο προϊσταμενος δηλωσε οτι ειναι αυτοπτης και αυτηκοος μαρτυρας της αποπειρας δωροδοκιας που εχει καταγραφει, και αμεσως μετα κληθηκε η Γερμανικη αστυνομια.
Ο Χαρης συνεληφθη, του απαγγελθηκε η κατηγορια της αποπειρας δωροδοκιας κρατικων λειτουργων εις βαρος του Γερμανικου Δημοσιου, του απαγορευτηκε η εξοδος απο τη χωρα και αφεθηκε ελευθερος.
Σε λιγες μερες παρελαβε μια ολοκληρωμενη εκθεση της φορολογικης αρχης με ολες τις παραβασεις και παρατυπιες που ειχαν διαπιστωθει, καθως και με τις αντιστοιχες χρηματικες ποινες.
Μαζι με την εκθεση, πηρε και μια προσωρινη αδεια της φορολογικης αρχης για να μπορεσει να εκποιησει το περιεχομενο και τα παγια του καταστηματος του, δεδομενου οτι το μεγεθος του προστιμου (μαζι με τη χρηματικη ποινη που θα επεβαλε το γερμανικο δικαστηριο για την αποπειρα δωροδοκιας) ξεπερνουσαν το διαθεσιμο ρευστο που βρηκαν στον τραπεζικο του λογαριασμο, συνεπως θα επρεπε να ρευστοποιησει περιουσιακα στοιχεια.
Ο Χαρης πουλησε το μαγαζι του, πληρωσε το συνολο των οφειλων του προς το Γερμανικο Δημοσιο και ο,τι ειχε απομεινει σε ρευστο το πηρε μαζι του, επιστρεφοντας στην Ελλαδα.
Δεν ισχυριζομαι οτι στη Γερμανια υπαρχουν αγγελοι και οτι η λεξη ‘’φοροδιαφυγη’’ ειναι αγνωστη.
Δεν υπεραμυνομαι καν της Γερμανικης ηθικης του επιχειρειν. Παρεθεσα το παραπανω (πραγματικο) περιστατικο που συνεβη στις αρχες της δεκαετιας του 2000 απλα και μονον σαν ερεθισμα για ορισμενα ζητηματα οπως:
– Την αναγκαιοτητα των ουσιαστικων φορολογικων ελεγχων
– Την αξια που εχουν οι εξοντωτικες ποινες, για την αποτροπη (σε βαθος χρονου) της εξαπλωσης της φοροδιαφυγης
– Την χρησιμοτητα και αποδοτικοτητα που εχει ενας συγχρονος, μη γραφειοκρατικος μηχανισμος, χωρις πολυδαιδαλες και αλληλοσυγκρουομενες νομοθεσιες που αλλαζουν καθε τοσο.
Αφορμη για την εξιστορηση της εμπειριας του Χαρη Γ. πηρα διαβαζοντας στην ειδησεογραφια οτι κλιμακιο ελεγκτων εντοπισε σε παραθεριστικο προορισμο 4 καντινες με 5 ταμειακες μηχανες εκ των οποιων οι 4 (που δεν ηταν συνδεδεμενες με το επισημο δικτυο) ειχαν κοψει καπου 16.000 ‘’πετσινες’’ αποδειξεις. Προφανως, η 5η μηχανη (που ηταν συνδεδεμενη) θα ειχε κοψει τα ‘’ψιλολογια’’.
Για να ολοκληρωθει η εικονα για οσους θελουν να βγαλουν κριτικα συμπερασματα (αν μπορουν), να πουμε οτι η φορολογια των επιχειρησεων στη Γερμανια ειναι απο 15% μεχρι 29% maximum. Χωρις προκαταβολες φορων, χωρις αδικαιολογητες ή παραλογες ασφαλιστικες εισφορες και με ΦΠΑ 19% παντου, εκτος απο τα βασικα αγαθα που ειναι στο 7%.
Οποιος καταλαβε, καταλαβε και για τους υπολοιπους ‘’Ζήτω τα μνημονια’’.
*Πρωην ανωτερο στελεχος επιχειρησεων