Για ακόμα μια φορά χθες κυβέρνηση και δανειστές προσπάθησαν να βρουν σημεία προσέγγισης. Ετσι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με συμμετοχή και της αρμόδιας υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο βρίσκονται σε εξέλιξη «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίζεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί αύριο στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95%.
Τα μεγάλα θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια.
Όπως άλλωστε είχε διαμηνύσει ήδη από την Παρασκευή κυβερνητικό στέλεχος με άμεση εμπλοκή στο θέμα της διαπραγμάτευσης «τίποτα δεν θα κλείσει αν δεν κλείσουν όλα».
Βασικό αγκάθι βέβαια παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο όπως αποκαλύφθηκε την Παρασκευή φτάνει να ζητά μέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των προτέρων νομοθετημένα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2020.
Το αίτημα έχει απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση η οποία διαμήνυσε στους δανειστές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τώρα τέτοιου ύψους μέτρα, ιδίως αν αφορούν σε μείωση του αφορολογήτου ορίου και περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως εισηγείται το Ταμείο, αν δεν μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Και ενώ Αλέξης Τσίπρας και Φρ. Ολαντ στη συνάντηση που είχαν στο Αμπου Ντάμπι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία Staff Level Agreement τη Δευτέρα, κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι αν η διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση γινόταν μόνο με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών θα είχαμε επιτύχει Staff Level Agreement εδώ και δυο ή τρεις εβδομάδες.
Ο στόχος τώρα είναι να βρεθεί κοινός τόπος και να φτάσουμε σε συμφωνία πριν το τέλος του έτους, πιθανά σε ένα νέο Eurogroup στις 19-20 Δεκεμβρίου.