Η Κομισιόν ανεβάζει διαρκώς τον πήχη των μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων, δείχνοντας έναν μακρύ δρόμο σπαρμένο με πολυετείς δεσμεύσεις. Ο ESM από την πλευρά του χαμηλώνει διαρκώς τον πήχη των προσδοκιών μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος, αναδεικνύοντας την ελάφρυνση που έχει προσφερθεί ήδη στην Ελλάδα μέσω των βραχυχρόνιων μέτρων διευθέτησής τους.
Όπως σημειώνουν «Τα Νέα», στο συνέδριο Capital Link το οποίο πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της Κομισιόν στη διαπραγματευτική ομάδα των δανειστών, επανέλαβε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων θα είναι μακρύς, δεδομένου ότι «μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια», αναφέρει το in.gr.
Όπως προκύπτει και από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι δανειστές θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο τη δέσμευση όχι μόνο της σημερινής αλλά και των επόμενων κυβερνήσεων στη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων αλλά και των μέτρων που επιβλήθηκαν στα χρόνια του Μνημονίου, μαζί με ένα πακέτο νέων μεταρρυθμίσεων τα επόμενα πολλά χρόνια.
Στο παζάρι αυτό, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης - καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος Ιανουαρίου 2018 -, κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαδραματίσουν οι δεσμεύσεις μελλοντικών διευθετήσεων στο ελληνικό δημόσιο χρέος.
Παρακολουθώντας την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ESM στο κουαρτέτο, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι μετρημένες. Ο Νικόλα Τζιαμαρόλι ανέδειξε την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των βραχυχρόνιων μέτρων καθώς αναμένεται πως θα οδηγήσουν σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 25 μονάδες έως το 2060, έναντι 20 μονάδων που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.
Κατά το σκεπτικό του ESM, το οποίο αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα έχει αναλύσει ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, οι παρεμβάσεις αυτές είναι επαρκείς για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.