Με μία περίτεχνη άσκηση εσωτερικής «στάσης πληρωμών» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «πάγωσε» δαπάνες 2,9 δισ. για να καλύψει την υστέρηση εσόδων και να εξυπηρετήσει την πολιτική στρατηγική της διανομής κοινωνικού μερίσματος.
Όπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση δεν πλήρωσε 350 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας (αφήνοντας ξεκρέμαστες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες) καθώς και 1,1 δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (υπονομεύοντας την ανάκαμψη) ώστε να πετύχει τα εξής, αναφέρει το protothema:
1. Να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την τρύπα στα έσοδα και να διατηρήσει το πλεόνασμα άνω του στόχου
2. Να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα 720 εκατ. ευρώ.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα κατάφερε, παρότι τα χρήματα προέρχονται από μία υπερσυγκράτηση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου που πλήττει ευαίσθητους τομείς: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε την πρωτογενές πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου παρά την «τρύπα» 2,8 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν την Τρίτη:
- Το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έφτασε στα 5,355 δισ. ευρώ. Πριν τελειώσει δηλαδή η χρονιά, έχει ξεπεράσει κατά 2,2 δισ. ευρώ (!) τον στόχο στο Μνημόνιο που ήταν 1,75% του ΑΕΠ ή περίπου 3,15 δισ. ευρώ. Από όλα αυτά, θα διανείμει τον Δεκέμβριο τα 1,4 δισ. ευρώ (720 για εφάπαξ επιδόματα, 315 για αναδρομικά με δικαστικές αποφάσεις και 360 εκ. στην ΔΕΗ).
- Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 2,842 δισεκατομμύρια λιγότερα από όσα υπολόγιζε τον Μάιο η κυβέρνηση. Ανήλθαν σε 40,6 δισ. έναντι 43,4 δισ. που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο. Κύρια αιτία της υστέρησης ήταν ότι το υπουργείο οικονομικών έπεσε έξω κατά 80% στις προβλέψεις του για επιστροφές φόρων. Τον Μάιο προϋπολόγιζε να δώσει ως τον Οκτώβριο 2,5 δισ. ευρώ (και συνολικά 3,3 δισ. μέχρι τέλος του χρόνου) αλλά όταν βγήκαν τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος το δημόσιο αναγκάστηκε να επιστρέψει ως τώρα 4,5 δισ. ευρώ (δηλαδή 2 δισ. περισσότερα από όσα υπολόγιζε) για φόρους που είχε προεισπράξει προκαταβολικά, με τις απανωτές αυξήσεις που είχε επιβάλει το 2015 και 2016.
- Για να καλυφθεί η «τρύπα» των 2,8 δισ. ευρώ στα έσοδα, η κυβέρνηση «έκοψε» δαπάνες 3 δισ. ευρώ, που ήταν να πληρωθούν ως τον Οκτώβριο. Αντί για 43,367 δισ. που θα έδινε όπως υπολόγιζε τον Μάιο, έδωσε τελικά μόλις 40,428 δισ. ευρώ.
- Τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ τα στερήθηκαν οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και η Υγεία. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 101 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 157 εκατ. ευρώ, η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας κατά 73 εκατ. ευρώ, οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 159 εκατ. ευρώ και τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 51 εκατ. ευρώ.
- Πραγματική «σφαγή» (μείωση 1,1 δισ. ευρώ) καταγράφεται στις δαπάνες για επενδύσεις. Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δαπανήθηκαν ως τον Οκτώβριο μόλις 1,979 δισ. ευρώ ενώ έπρεπε να φτάνουν ήδη στα 3,1 δισ. ευρώ.
- Η «τρύπα» των εσόδων, πέραν των υψηλών επιστροφών φόρων, αποκαλύπτει και υστέρηση εισπράξεων 247 εκατ. ευρώ. Το πού έλειψαν οι εισπράξεις αυτές θα αποτυπωθεί στα οριστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά προφανώς πρόκειται για απλήρωτες δόσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ του μηνός Οκτωβρίου.