Σίγουρος πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως αυτό μπορεί να γίνει με λιγότερες δαπάνες και λιγότερους φόρους, με γενναία ρύθμιση «κόκκινων» δανείων και με ένεση ρευστότητας στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης λέει «όχι» σε ένα γραφειοκρατικό κράτος, τονίζοντας πως είναι απαραίτητες οι ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν ανταγωνισμό και δουλειές, αλλά και οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα.
«Το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο, καλά επεξεργασμένο, ρεαλιστικό», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση φέρνει «τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση».
«Μπορεί να είμαστε στο 2017», δηλώνει Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «αλλά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ελληνίδων και Ελλήνων, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας από το 2019 και μετά. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει όλα αυτά που δεσμευόταν ότι δεν θα κάνει: περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου. Κι ας έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματικό το να νομοθετήσουν εκ των προτέρων. H εξαπάτηση των πολιτών είναι πρωτοφανής».
Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση, αυτή της ΝΔ, «που θα μπορεί να προχωρήσει αποφασιστικά τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζονται, να βάλει ξανά τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και να δώσει ένα άλλο μήνυμα για το πού πάμε εντός και εκτός Ελλάδας. Και βέβαια θα αξιοποιήσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Έχουμε και τη γνώση και την ικανότητα, ώστε οι πολίτες να αισθανθούν και πάλι την ασφάλεια της επιστροφής στην κανονικότητα».
Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί κριτική στους δανειστές της Ελλάδας, αναφέροντας ότι: «έχουν και αυτοί ευθύνες για λάθη που έχουν συμβεί.Ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση που είναι η βάση του μνημονίου Τσίπρα. Συμφώνησαν με το ασφαλιστικό-έκτρωμα του κ. Κατρούγκαλου. Κλείνουν τα μάτια στην άλωση της Δημόσιας Διοίκησης από τους κομματικούς εγκάθετους. Σήμερα, επιμένουν σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Όπου θεωρώ ότι κάνουν λάθος θα τούς το επισημαίνω, επιδιώκοντας ταυτόχρονα αλλαγή πολιτικής. Αλλά για να είμαστε αξιόπιστοι πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες. Πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και να αποφασίσουμε εμείς τι είδους χώρα θέλουμε. Μπορώ να πείσω τους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να κάνει τις αλλαγές που πρέπει με δική της επιλογή και όχι από καταναγκασμό. Επιδιώκω αξιόπιστες, ειλικρινείς σχέσεις, προκειμένου να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην πράξη».
Κατηγορεί ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ούτε θέλει ούτε μπορεί» βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. «Προτιμά»,δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, «να βαυκαλίζεται ότι θα προκαλέσει πάλη των τάξεων, προβοκάροντας τους μεν εναντίον των δε. Η κυβέρνηση σερβίρει «μπαγιάτικο Τσαβισμό», δηλαδή πολιτική φτήνια και οικονομική φτωχοποίηση. Το κύριο μέλημά της είναι η στοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων με κάθε μέσο. Δεν έχουμε κυβέρνηση, αλλά κυβερνώσα αντιπολίτευση που στο υποσυνείδητό της γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα φύγει από την εξουσία. Όλη αυτή η χυδαιότητα και οι ψεύτικοι διχασμοί δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή, αλλά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες».
«Ο κ. Τσίπρας δεν εφαρμόζει απλά Μνημόνια, παράγει διαρκώς καινούργια. Επαναλαμβάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε κοινωνικό πακέτο 12 δισ. και, αντ’αυτού, έχει πάρει μέτρα 12,5 δισ. Η χώρα πρέπει να βγει από το φαύλο κύκλο της οικονομικής καταστροφής. Το 2014 η Ελλάδα είχε τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης και διαπραγματευόταν την έξοδο στις αγορές και το μηχανισμό πιστοληπτικής στήριξης. Το 2016 ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρισκόταν ακόμα σε ύφεση», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ όσον αφορά τη ΔΕΗ δηλώνει πως «είναι ο σπασμένος καθρέφτης της ιδεοληψίας και της ανικανότητας, δηλαδή της πολιτικής ανεντιμότητας αυτής της κυβέρνησης. Η ιστορία είναι γνωστή: ενώ υπέγραψε τη μείωση της συμμετοχής της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας στο 50%, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να προσαρμόσει το ρόλο της στα νέα δεδομένα. Από τη μικρή ΔΕΗ πήγαμε στη μισή ΔΕΗ». Παράλληλα, δεσμεύεται πως η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει την πρότασή της για το δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους «γιατί είναι απαράδεκτο εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έφυγαν στο εξωτερικό, να μη μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που σήμερα ζουν και εργάζονται».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην ανάγκη «η Ευρώπη να αλλάξει», τονίζοντας ότι: «Η περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίησή της είναι όρος για να προχωρήσει μπροστά με πιο σταθερά βήματα. Όπως είναι δεδομένο ότι τα δικά μας ζωτικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουν την παραμονή μας στο στενό πυρήνα της ΕΕ. Και αυτό θα είναι η κεντρική μας επιδίωξη».
Μιλώντας για τις γαλλικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης λέει πως και ο πρώτος γύρος στη Γαλλία και ο δεύτερος γύρος στις 6 Μαΐου είναι μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση, όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
«Η ελπίδα και η πεποίθησή μου είναι ότι ο γαλλικός λαός θα επιλέξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Θα συμβάλλει με την ψήφο του στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού μετώπου λογικής, ρεαλισμού και αλλαγών που είναι παντού απαραίτητες», σημειώνει, ενώ αναφέρεται και στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ, επισημαίνοντας πως «στους ικανούς ανθρώπους που ακόμα βλέπουν την ανάμειξή τους με τα κοινά με καχυποψία τους λέω: μην αφήσετε άλλους να διαμορφώνουν τις εξελίξεις για λογαριασμό σας. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος αλλά εγγυώμαι ένα πράγμα: αξιοκρατία».