«Τώρα πια δεν υπάρχει η απειλή του Grexit, για την αποτροπή του οποίου έχω αναλώσει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, στην ομιλία του μετά την αναγόρευσή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε επίτιμο διδάκτορα.
Όπως είπε, τις ημέρες που έρχονται «πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο για ένα success story, για μία ισχυρή Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει και επανακτά εμπιστοσύνη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει επενδύσεις, στην καρδιά μίας ενισχυμένης Ευρωζώνης».
Παράλληλα, έστειλε μηνύματα υπέρ μίας ισχυρής Ευρώπης, υπέρ της ενότητας, κατά του λαϊκισμού. Σημείωσε επίσης ότι μεταξύ των εξελίξεων που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή στην Ευρώπη είναι η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού. «Θα έδινε έμπνευση στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.
«Να αναστρέψουμε την τάση λιτότητας για να χτυπήσουμε τον λαϊκισμό»
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «για να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό πρέπει να αναστρέψουμε την τάση λιτότητας και τις αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, που δημιουργήθηκαν τα τελευατία έξι χρόνια. Πρέπει να δώσουμε ισχυρή ανάκαμψη, οι καρποί της οποίας θα επιμεριστούν ισότιμα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών, αλλά και εντός των χωρών και των κοινωνιών».
Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στη χώρα μας, λέγοντας πως η προσδοκία του είναι η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει μία τέτοια οικονομική στρατηγική. Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αυτό «πρέπει να δουλέψουμε εστιάζοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την παραγωγικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βελτιώσουμε την εκπαίδευση όλων των πολιτών, από το νηπιαγωγείο ως τη διά βίου μάθηση. Πρέπει να κλείσουμε το τεράστιο επενδυτικό χάσμα που μας κληρονόμησε η κρίση» σημείωσε, ενώ επισήμανε την ανάγκη δίκαιης φορολόγησης, λέγοντας ότι «στόχος μας είναι οι πολυεθνικές να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί εκεί που βγάζουν τα κέρδη».
«Απάντηση στα λαϊκιστικά κινήματα μια πιο πολιτική Ευρώπη»
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μιας ενότητας δυνάμεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μία Ευρωζώνη πιο ισχυρή μετά το Brexit και αιτιολόγησε τα λαϊκιστικά κινήματα και τις επιλογές εθνικισμού και απομονωτισμού, ως «ξέσπασμα» των χαμένων της παγκοσμιοποίησης.
«Σε αυτήν την τάση πρέπει να απαντήσουμε με πιο πολιτική Ευρώπη και πιο ισχυρή Ευρωζώνη στην καρδιά της» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μία πιο δημοκρατική Ευρώπη και να ισχυροποιήσουμε το πολιτικό συμβόλαιο μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών, μεταξύ των ευρωπαϊκών κέντρων απαφάσεων και των εθνικών αρχών».
Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να διευκολύνει τη δημιουργία των «Ευρωπαίων πρωταθλητών», ικανών να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της παγκόσμιας αρένας. «Επίσης, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εμπορική πολιτική μας με νέα εργαλεία και ενσωματώνοντας το οικονομικό ντάμπινγκ στις διαπραγματεύσεις μας» πρόσθεσε.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολλοί υπουργοί, στελέχη της αντιπολίτευσης, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες.