Τον Ελευθέριο Βενιζέλο επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ. Η αναφορά του σε ένα πρόσωπο που σηματοδοτεί τη νεότερη ελληνική ιστορία και τον καταγράφει ως το αντίπαλο δέος της δεξιάς των αρχών του περασμένου αιώνα, επισημάνθηκε ως μια κίνηση σύνδεσης της ΝΔ με τον κεντρώο χώρο.
Είναι φανερό ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε με την αναφορά του αυτή να σηματοδοτήσει ένα άνοιγμα προς το κέντρο. Βεβαίως πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία, μια και στην ενδοχώρα της ΝΔ υπάρχει αντιπαλότητα των δεξιών με τους κεντροδεξιούς, ενώ η συνύπαρξη δεν είναι πάντοτε ούτε εύκολη ούτε ιδιαίτερα ευχάριστη.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Από την άλλη πλευρά, καθημερινά πληθαίνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες για νέα επιχείρηση του Σύριζα, με σκοπό να εκβιάσει ποικιλοτρόπως το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να ταυτισθεί σε πρώτη φάση με τον Α. Τσίπρα στην αντιπολιτευτική του τακτική.
Κρίσιμα θέματα είναι η ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αλλαγής, ο εκλογικός νόμος, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και τέλος το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Σύριζα θα επιχειρήσει να εμφανίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής συμπορεύεται με τη ΝΔ, αν και όπου υπάρξει συμφωνία με το κυβερνητικό κόμμα.
Ο νέος εκλογικός νόμος που θα καταργήσει αυτόν που ψήφισε ο Σύριζα αν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Με αυτή την έννοια και αν συναινέσει το Κίνημα Αλλαγής δεν εξασφαλίζονται οι 200 ψήφοι, μια και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μόλις 180 βουλευτές.
Η ΝΔ από την πλευρά της προκρίνει ποσοστό αυτοδυναμίας στο 40%, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ζητάει 42% με bonus αναλογικό που δεν θα ξεπερνάει τις 35 έδρες.
Θα υπάρξουν διπλές εκλογές το 2023 δήλωσε Κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα παρέμβει στην επικείμενη Συνταγματική αλλαγή, που θα περιορίζει τις ψήφους σε 180.
Για τη Συνταγματική αλλαγή υπάρχουν άρθρα, που για να αναθεωρηθούν χρειάζονται 180 ψήφοι και άλλα που αρκούν οι 151. Και σε αυτή την περίπτωση η ψήφος του Κινήματος Αλλαγής είναι κρίσιμη και καθοριστική.
Στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, για να ισχύσει ο νόμος χρειάζονται 200 ψήφοι. Σημεία τριβής στο θέμα αυτό είναι πως θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, αν θα πηγαίνουν στα προξενεία ή αν επιλεγεί η επιστολική ψήφος. Ήδη από την κυβέρνηση μιλούν για επιστολική ψήφο.
Η επιτροπή όμως, που μελέτησε το θέμα, έχει προκρίνει την ψήφο στα κατά τόπους προξενεία. Όμως οι Έλληνες του εξωτερικού ζουν σε πολλές πόλεις και αρκετοί δεν έχουν σε κοντινή τους απόσταση πρεσβεία ή προξενείο.
Με αυτή την έννοια μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους κατοίκους του εξωτερικού, μια και θα τους δυσκολέψει στην άσκηση των εκλογικών τους καθηκόντων.
Οι αντιρρήσεις για την επιστολική ψήφο εντοπίζονται στο θέμα της διασφάλισης του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας. Όμως η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες, όπως π.χ. στην Αγγλία. Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής και σε αυτό το θέμα, είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμος.
Τέλος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την Συνταγματική αλλαγή η ΝΔ θα έχει την δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο με τους 158 μια και στην τρίτη ψηφοφορία θα αρκούν οι 151 για την εκλογή του ΠτΔ.
Σε όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να παίξει το πολιτικό του παιχνίδι ο Σύριζα, προκειμένου να εγκλωβίσει το Κίνημα Αλλαγής και να το κατηγορήσει ότι συμπράττει με τη ΝΔ.
Για αυτό και είναι χρήσιμο με επιχειρήματα στέρεα, να αντιμετωπισθούν τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, προκειμένου να ξεπεραστούν οι τρικλοποδιές απ’ όπου κι αν προέρχονται…