Ως έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ελλάδας, ο οποίος μετά από χρόνια διαχείρισης της κρίσης, έχει επιτέλους έναν λόγο να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία, παρουσίασε τον Ευάγγελο Μυτιληναίο σε μεγάλο αφιέρωμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ο φιλελεύθερος, προσανατολισμένος σε μεταρρυθμίσεις, αρχηγός της Κυβέρνησης γεννά ελπίδες στις ελληνικές επιχειρήσεις ότι η χώρα θα κάνει επιτέλους ένα οικονομικό βήμα προς τα εμπρός, μετά την απώλεια πάνω από το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος αναφέρει η εφημερίδα η οποία τονίζει ότι σε αντίθεση με την ελληνική οικονομία, τα χρόνια της κρίσης ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε σημαντική ανάπτυξη», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Με την έναρξη της κρίσης το 2009 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου κυμαινόταν ακόμα σε 662 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το αντίστοιχο καθαρό κέρδος σε 14 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, το 2018 έκλεισε με κύκλο εργασιών ύψους 1,53 δισεκατομμυρίων ευρώ και καθαρό κέρδος 141 εκατομμύρια ευρώ.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα υπήρχαν έτη με ευρεία προγράμματα λιτότητας και αναδιαρθρώσεις, ωστόσο ο όμιλος δεν παρουσίασε ποτέ ζημιά.
Το αφιέρωμα φιλοξενεί δηλώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου, που υπογραμμίζει ότι ο όμιλος σώθηκε χάρη στη διαφοροποίηση και τις συνέργειες μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων.
Σε δύσκολες περιόδους οι μεμονωμένες δραστηριότητες αλληλοϋποστηρίζονται, ενώ σε καλές περιόδους σημειώνουν άλματα.
Το προφίλ
Η γερμανική εφημερίδα παρουσιάζει τις δραστηριότητες της Mytilineos που περιλαμβάνουν έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς κατασκευαστές αλουμινίου, με δικά του μεταλλεία βωξίτη, την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, το οποίο εισάγεται από τον ίδιο τον όμιλο αλλά και τις κατασκευές. Για την παραγωγή ρεύματος, η Mytilineos εισαγάγει το φυσικό αέριο και δεν εξαρτάται από τα παλιά κρατικά μονοπώλια. Έτσι μπορεί να πωλεί στους Έλληνες όχι μόνο ηλεκτρική ενέργεια αλλά και φυσικό αέριο το οποίο εισάγεται από την ίδια.
Η εφημερίδα κάνει αναδρομή στην πορεία του 65χρονου επιχειρηματία ο οποίος δημιούργησε τον όμιλο από μια μεσαίου μεγέθους οικογενειακή επιχείρηση.
Σε αντίθεση με τα παιδιά μεγάλων οικογενειακών δυναστειών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δε σπούδασε σε αμερικανικά σχολεία ούτε εργάστηκε σε διεθνείς τράπεζες.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό στο London School of Economics και ανέλαβε σε ηλικία 24 ετών την ιδρυθείσα το 1908 οικογενειακή επιχείρηση. 21 χρόνια μετά, το 1995 ακολούθησε η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και, στη συνέχεια, η ανάληψη της εταιρείας κατασκευής σταθμών παραγωγής ενέργειας, το 2005 η εταιρεία αλουμινίου και την επόμενη χρονιά η είσοδος στην αγορά ανανεώσιμης ενέργειας με αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Πορεία στην κρίση
Για την πορεία μέσα στην κρίση, η FAZ σημειώνει ότι η Mytilineos αποκόμισε πολλαπλά οφέλη: Από τη μία, ο ισπανικός ενεργειακός όμιλος Endesa θέλησε να αποχωρήσει το 2010 από τηνελληνική αγορά και πούλησε την επιχείρηση ενέργειας. Από την άλλη, οι πιστωτές τηςΕλλάδας επέμειναν στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σύμφωνα με τα μέτρα εξυγίανσης.
Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η κατάργηση των συνδικαλιστικών κατεστημένων οδήγησε, στη συνέχεια, στην παροχή ανταγωνιστικότερων τιμών στην αγορά του αλουμινίου εκ μέρους της Μυτιληναίος.
"Είμαστε καλοί, είμαστε οικονομικοί και διαθέτουμε γνώση": αυτή είναι πλέον η προσφιλής φράση του επιχειρηματία.
Ακόμα και όταν –ή ειδικά όταν– οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι επιτυχημένοι δεν είναι αγαπητοί. Αυτό συμβαίνει επειδή μια μερίδα των Ελλήνων διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στους επιχειρηματίες για ιδεολογικούς λόγους, ενώ άλλοι θυμούνται τη λεγόμενη εποχή των "ολιγαρχών", όταν τη δεκαετία του εβδομήντα και του ογδόντα οι επιχειρηματίες συνωμοτούσαν με πολιτικούς, επιτυγχάνοντας έτσι ευνοϊκές συνθήκες για τον έλεγχο της μικρής εθνικής αγοράς.
Προσέλκυση ξένων επενδυτών, εταιρική διακυβέρνηση
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτήν την επιχειρηματική εικόνα: "Είναι καλό να αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται μόνο για την τοπική αγορά. Πρέπει κανείς να προσαρμόζεται στην παγκόσμια αγορά και να προσελκύει με την εταιρεία του ξένα κεφάλαια".
Ο Μυτιληναίος αντιμετωπίζει ως θετικό το γεγονός ότι πέρα από την οικογενειακή συμμετοχή του 26 τοις εκατό υπάρχουν και μερίδια ποσοστού 39 τοις εκατό που ανήκουν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Για να ενδιαφερθεί καταρχήν ένας επενδυτής για μια ελληνική εταιρεία θα πρέπει πρώτα να τεθεί σε ισχύ η "εταιρική διακυβέρνηση", η δομή της διοίκησης επιχειρήσεων.
Για την Μυτιληναίος αυτό σημαίνει ότι το εντεκαμελές διοικητικό συμβούλιο δεν αποτελείται μόνο από μέλη της οικογένειας αλλά από επτά ανεξάρτητα μέλη.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δίνει περισσότερο την εντύπωση οικονομολόγου παρά διαχειριστή που επιμένει στη λεπτομέρεια. Η διορατικότητα του επιχειρηματία γλίτωσε τον όμιλο από προβλήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης,όταν έληγε ο τραπεζικός δανεισμός, αφού έδρασε έγκαιρα.
Διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Το αφιέρωμα αναφέρεται και στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι ο κ. Μυτιληναίος, με την ίδια επιμέλεια εντόπισε τις παρεκκλίσεις της εν μέρει ακραίας αριστερής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: "Ορισμένοι από αυτούς δε συμπαθούν τις επιχειρήσεις και αισθάνονται άσχημα ακόμα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων για τη νομιμοποίηση ενός νέου εργοστασίου".
Σύμφωνα με τη FAZ, παρόλο που κατέβαλε προσπάθειες να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αισθάνεται πλέον ανακουφισμένος, στρέφοντας το βλέμμα του στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας: "Η κρίση βοήθησε τους Έλληνες να ανοίξουν τα παράθυρα στον κόσμο. Αναγκάστηκαν να μάθουν να αναζητούν την επιτυχία όχι μόνο ως μεμονωμένα άτομα αλλά, όπου ήταν απαραίτητο, και με συλλογικές ενέργειες".
Κλείνοντας το αφιέρωμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει ότι ο επιτυχημένος Έλληνας επιχειρηματίας και ο όμιλός του βλέπουν μπροστά. Και αυτό επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα καταργηθεί πιθανότατα οριστικά το παλιό κρατικό μονοπώλιο και οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει πλέον κάποια άλλη επιλογή, αφού ο κακομαθημένος από την Αριστερά κρατικός όμιλος κινδυνεύει πλέον από χρεωκοπία. Ο Μυτιληναίος είναι πλέον υποψήφιος να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ελπίδα αποτυπώνεται καθαρά στις χρηματιστηριακές τιμές της μετοχής: Από την ημέρα των Ευρωεκλογών, οι οποίες με το αποτέλεσμά τους επέσπευσαν τις Βουλευτικές Εκλογές και χάρισαν τη νίκη στους μεταρρυθμιστές, η αξία των μετοχών της Μυτιληναίος αυξήθηκε κατά27 τοις εκατό, καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.