Αν υπήρχε ποτέ χρόνος για να αξιολογήσουμε αν οι επενδυτές έχουν μια συγχωρητική διάθεση, πέσαμε στην περίπτωση.
Η Ισπανία έσπασε το ρεκόρ της για τη νέα δεκαετή πώληση ομολόγων της την Τρίτη, με περίπου 47 δισ. ευρώ (53,4 δισ. δολάρια) παραγγελιών για μια έκδοση ύψους 10 δισ. ευρώ. Η φρενίτιδα αυτή, έρχεται ως συνέχεια μιας παρόμοιας δημοφιλούς τοποθέτησης από την Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το newmoney.
Άρα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα που προσφέρουν μια ωραία πριμοδότηση στο γερμανικό χρέος. Το ερώτημα τώρα είναι: μήπως αυτό ανοίξει το δρόμο για την Ελλάδα να αρχίσει να κάνει και πάλι εκδόσεις ομολόγων;
Η Ελλάδα έκανε την πιο πρόσφατη έξοδό της στις αγορές τον Φεβρουάριο του 2018 και τα επταετή ομόλογα των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ πήγαν πολύ άσχημα μετά το λανσάρισμά τους. Αυτό ήταν εν μέρει θέμα κακής χρονικής συγκυρίας, δεδομένου ότι η τιμή ήταν ακριβώς στη μέση μιας θεαματικής πορείας της αγοράς. Αλλά το deal ήταν επίσης πολύ επιθετικό, και η απόδοση 3,5% έσβησε 60 μονάδες βάσης σχεδόν αμέσως μετά την έκδοσή του.
Η απογοήτευση άφησε άφθονο «κακό αίμα» και κράτησε τη χώρα μακριά από νέα έξοδο στις αγορές, ακόμα και όταν ανέκαμψε από την πείοδο διάσωσής της τον Αύγουστο με όρους προτίμησης. Για να είμαστε δίκαιοι, ίσως δεν είχε νόημα να βρίσκεται εκεί εκείνη την ώρα ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι οι συνέπειες από την πολιτική αναταραχή της Ιταλίας το καλοκαίρι ώθησαν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων απότομα υψηλότερα, καθιστώντας σχετικά δαπανηρή την έκδοση νέων τίτλων.
Ωστόσο, η επιτυχία της Ισπανίας και της Ιταλίας υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα παράθυρο για ένα τριετές ή πενταετές χρεόγραφο μικρού μεγέθους. Ενώ οι αποδόσεις είναι ακόμα υψηλότερες από ό, τι ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο έχουν μειωθεί περίπου 25 μονάδες βάσης αυτό το μήνα, οπότε είναι λογικό να «γυρίσει η μπάλα» με μια μικρή έκδοση. Το μόνο εμπόδιο είναι η συμφωνία αλλαγής ονόματος της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» που έχει πάρει το δρόμο της μέσω του κοινοβουλίου. Μόλις περάσει, η πορεία προς μια νέα πώληση ομολόγων πρέπει να είναι ξεκάθαρη.
Υπάρχουν πολλά που η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει από ένα τέτοιο ξεκίνημα. Μια επιτυχημένη επιστροφή θα ανοίξει το δρόμο για πιο μακροχρόνιες, μεγαλύτερες προσφορές αργότερα μέσα στο έτος. Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ τις νές εκδόσεις το 2019. Για να καθορίσει μια πιο ισχυρή καμπύλη αποδόσεων και να παρουσιαστεί ως κανονικός εκδότης τίτλων, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα πρέπει πιθανόν να περιλαμβάνουν δύο ή τρία ξεχωριστά ομόλογα διαφορετικής διάρκειας. Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να εξοφλήσει νωρίς μερικά ακριβά δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα έδινε σαφή ένδειξη ότι τα οικονομικά της ανακάμπτουν.
Το τέχνασμα είναι να αποφευχθεί η ίδια μοίρα την οποία η χώρα υπέστη πέρυσι. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια άτυχη περίοδος μεταβλητότητας ακριβώς την περίοδο που γίνεται μια έκδοση ομολόγων. Η Ελλάδα πρέπει να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ένα ελκυστικό νέο τίμημα όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά και για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκές αποθεματικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια δυσμενής εξέλιξη των αγορών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την συνεχή και οριακή πίεση.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σημαντικά προβλήματα για να ξεπεράσει, αλλά η επιστροφή στη δανειακή έκδοση θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους αυτοδιάθεσης.