Μεγάλες ανατροπές στις καθημερινές συναλλαγές αναμένεται να φέρουν οι ρυθμίσεις για την επέκταση του «πλαστικού» χρήματος. Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έχει πάει πολύ πίσω, εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή και θα φέρει νέα ήθη στην καθημερινότητα των πολιτών.
Για παράδειγμα, οποιαδήποτε αγορά άνω των 500 ευρώ (από ιδιώτες) θα πραγματοποιείται, από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking.
Όπως αναφέρεται:
«Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κλπ.). Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά».
Οπως αναφέρει η Real οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιούν το 10% των αγορών τους με πλαστικό χρήμα για να διατηρούν ακέραιο το πόσο της μείωσης του φόρου. Αντίστοιχα, όσοι έχουν εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 θα πρέπει να πραγματοποιούν το 15% των δαπανών τους με πλαστικό χρήμα, ενώ για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό θα πρέπει να φτάνει το 20%.
Εισόδημα (σε ευρώ) Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή)
1-10.000 10%
10.000,01-30.000 15%
30.000,01 και άνω 20% και μέχρι 30.000 ευρώ
Οι συγκεκριμένοι συντελεστές θα ισχύουν και για όσους πολίτες εξαιρεθούν από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος οι οποίοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα ανάλογα ποσά με τις χάρτινες αποδείξεις.
Εξαιρούνται της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου οι υπάλληλοι τού υπουργείου Εξωτερικών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί υπηρετούν σε κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο εξωτερικό, όσοι υπηρετούν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και όσοι διαμένουν σε οίκους Ευγηρίας σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.
«Οι ιατρικές δαπάνες θα συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος. »
Οι ως ανωτέρω αναφερόμενες ιατρικές δαπάνες, συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Οι δαπάνες που πραγματοποιεί ένας πολίτης για τη λήψη νομικών υπηρεσιών θα λογίζονται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου εφόσον ξεπερνούν αθροιστικά τα 500 ευρώ ετησίως και έχουν καταβληθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου.
Οι επαγγελματίες που δεν θα αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ
Οι καταναλωτές και οι Ενώσεις Καταναλωτών έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας επιχειρήσεις που δεν αναγράφουν εμφανώς ότι δεν δέχονται κάρτες.
Κλήρωση δώρων αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ
Λοταρία αναμένεται να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δώσει κίνητρα στους καταναλωτές να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, όσοι διενεργούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, με το σύνολο των διανεμόμενων χρηματικών ποσών και δώρων να μην ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι τυχεροί θα επιβραβεύονται τόσο με χρηματικά ποσά όσο και με δώρα, όπως για παράδειγμα ένα διαμέρισμα ή ένα αυτοκίνητο. Η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, ο καθορισμός των χρηματικών ή και σε είδος βραβείων θα ξεκαθαριστούν με αποφάσεις που θα ληφθούν από τον υπουργό Οικονομικών.