Την απόφαση του να διαχειριστεί όλο το πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξαρτήτως της μορφής που θα έχει (επιχορήγηση ή δανεισμός) για να προωθήσει τις απολύτως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και να επαναπροσδιορίσει τις κατευθύνσεις της έχει διαμηνύσει ήδη σε όλους τους ενδιαφερόμενους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Του Χρήστου Υφαντή
Όντας ένας από εκείνους που πρωταγωνίστησαν στο παρασκήνιο, μέσω της γνωστής πρότασης για το «ευρωομόλογο», για να φτάσει η Κομισιόν στο σημείο να προσφέρει το φιλί της ζωής σε μια παραπαίουσα Ευρώπη με το γενναιότατο πακέτο διάσωσης, ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται καν την πιθανότητα να συνδέσει το όνομα του, είτε με νέα «Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα», είτε με νέα «πακέτα Ντελόρ».
Αμέσως μετά την ικανοποίηση που γεννήθηκε από το ύψος της βοήθειας για την Ελλάδα και τις προοπτικές που αυτή γεννάει ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, απλώς, τις αποφάσεις του.
Ήδη έχει καταλήξει (και έχει σχετικά ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο) σε ένα βασικό σχεδιασμό. Το πακέτο θα κατευθυνθεί στις βέλτιστες πρακτικές για να αλλάξει εντελώς πρόσωπο η παρωχημένη και αντιπαραγωγική ελληνική οικονομία.
Πως θα συμβεί αυτό; Με επενδύσεις κεντρικά κατευθυνόμενες στην τεχνολογία αιχμής σε όλη την οικονομική δραστηριότητα και σε τομείς που θα γεννούν σημαντική προστιθέμενη αξία για τις επόμενες γενιές. Μοχλός αυτής του σχεδιασμού η διασύνδεση των νέων επενδύσεων με την αντιμετώπιση του brain drain, που τόσο πολύ έχει πληγώσει την ελληνική οικονομία.
Για τον κ. Μητσοτάκη οι νέοι επιστήμονες που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της κρίσης και διαπρέπουν στο εξωτερικό θα πρέπει να βρουν στη «νέα ελληνική οικονομία» τις απαντήσεις που χρειάζονται για να επιστρέψουν και όσοι στο μεταξύ θα προκύψουν από τις πανεπιστημιακές σχολές να μπορούν να εξελιχθούν στην πατρίδα τους.
Τι άλλο έχει αποφασίσει; Αυτό «το νέο ΕΣΠΑ», το ύψος του οποίου έχει θαμπώσει τους πάντες, να το διαχειριστεί ο ίδιος, με δικούς του ανθρώπους, δικά του στελέχη έμπειρα από την αγορά και να μην επιτρέψει σε κανένα να παίξει τα κλασικά παλαιοκομματικά παιχνίδια των εξυπηρετήσεων.
Με άλλα λόγια κάθε απόπειρα να διαμοιραστεί το πακέτο σε τιμάρια για να το χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικός ή κομματικός τιμαριούχος κατά το δοκούν δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή.
Ο πρωθυπουργός δεν διανοείται καν πως είναι δυνατόν η τελευταία, ίσως, ευκαιρία της χώρας να ξεφύγει από τον βραχνά των υπηρεσιών και να μπει στο χώρο του «μετακαπιταλισμού» θα χαθεί για «πέντε βουλευτές, τρεις κομματάρχες κι ένας Γκρούεζας», όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να αναβαθμίσει το ρόλο του προσωπικού του οικονομικού επιτελείου, να διευρύνει τη σύνθεση του με «νέους Τσιόδρες, οικονομικούς αυτή τη φορά» και να αναθέσει τη διαχείριση του πακέτου στους ειδικούς. Η τεράστια (και προσωπική του) επιτυχία με την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο οδηγός.
Η αναζήτηση των κατάλληλων προσώπων έχει ήδη ξεκινήσει με αφετηρία το εξωτερικό και σε αυτή μετέχουν άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Ο ίδιος πιστεύει πως στο τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει αυτή τη νέα δομή που έχει κατά νου, στην οποία θα αναθέσει το καθήκον να αλλάξει την παραγωγική εικόνα της χώρας.