Όταν η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων φτάνει σε υψηλά επίπεδα τότε αυξάνεται και ο κίνδυνος για την καρδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ελαχιστοποιώντας τους υδατάνθρακες μηδενίζεται ο κίνδυνος.
Τι ακριβώς παρατήρησαν οι ερευνητές; Ποια είναι η ιδανική ποσότητα λιπαρών και υδατανθράκων για μία υγιεινή διατροφή; Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά ανέλυσαν τα διατροφικά ημερολόγια από περισσότερους από 135.000 ανθρώπους σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο για να μάθουν.
Η πρόσληψη υδατανθράκων από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κυμάνθηκε από 46 έως 77% των ημερήσιων θερμίδων. Όσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο, η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων δεν έφερε οφέλη, με το 50% των ημερήσιων θερμίδων να φαίνεται να είναι ιδανικό ποσοστό, εφόσον λαμβάνονται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως παρά από λευκό ψωμί και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, λευκό ρύζι και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Επίσης μια σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος αντικατάστασης των υδατανθράκων. Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε από την κατανάλωση τροφίμων με πολυακόρεστα λιπαρά όπως καρύδια, ηλιόσποροι και λιπαρά ψάρια.