Στο τέλος Ιουνίου, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειχναν συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες συνολικού ύψους 7,235 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,306 δισ. ευρώ αφορούσε σε επιστροφές φόρων.
Τρεις μήνες αργότερα και ενώ έχουν μεσολαβήσει πληρωμές της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους προμηθευτές του και τους φορολογούμενους, διαμορφώνεται στα 6,218 δισ. ευρώ (1,439 δισ. ευρώ αφορά σε επιστροφές φόρων).
Από τη στιγμή που δεν έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί, οι οποίοι δεν καταγράφονταν μέχρι πρότινος, η μοναδική εξήγηση είναι ότι όσο καιρό το ΓΛΚ είχε ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης για τα φέσια στην πραγματική οικονομία, παράλληλα δημιουργούσε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 24 Οκτωβρίου το EwG άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1,7 δισ. ευρώ η οποία συνδέεται με την εφεξής ροή πληρωμών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών.
Στην έκθεση προόδου η οποία εξετάστηκε στο EwG στα στοιχεία είχαν περιληφθεί και οι μη εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου αναφορικά με τις επιστροφές φόρου καθώς και τις πληρωμές συντάξεων – εφάπαξ, οι οποίες δεν αποτυπώνονται στα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση εκείνα τα στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου το δημόσιο χρωστούσε συνολικά 8,045 δισ. ευρώ και ειδικότερα 3,165 σε ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου, 1,439 εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρου, 1,580 δισ. ευρώ μη εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρου και 1,412 δισ. ευρώ για συντάξεις σε αναμονή.
Αν αφήσουμε στην άκρη τις μη εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις, οι πληρωμές ύψους 1,874 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου μετουσιώθηκαν σε μείωση του όγκου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 1,017 δισ. ευρώ, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι δημιουργήθηκαν παράλληλα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 857 εκατ. ευρώ.