Στην απαγόρευση πώλησης των ήδη υπαρχόντων κατοικιών σε ξένους προχώρησε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, υπογραμμίζοντας ότι οι Νεοζηλανδοί έχουν αηδιάσει όντες «ενοικιαστές στην ίδια τους τη χώρα»
Η νομοθεσία σχεδιάστηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων στη Νέα Ζηλανδία, που έχει τροφοδοτήσει μια στεγαστική κρίση και ωθεί τα ποσοστά των ανέργων στα υψηλότερα επίπεδα στον ανεπτυγμένο κόσμο.
«Ο νόμος αυτός αποτελεί σημαντικό ορόσημο και αποδεικνύει τη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να καταστήσει το όνειρο της ιδιοκτησίας στο σπίτι πραγματικότητα για περισσότερους Νεοζηλανδούς. Θεωρούμε ότι η αγορά κατοικίας και αγροκτημάτων στη χώρα θα πρέπει να προσφέρεται στους Νεοζηλανδούς αγοραστές και όχι στους αλλοδαπούς. Αυτό θα είναι ένα πλεονέκτημα για τους Νεοζηλανδούς που θα μπορούν να συμμετέχουν στην οικονομία της χώρας, θα πληρώνουν φόρους εδώ, θα έχουν οικογένειες εδώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας, Ντέιβιντ Πάρκερ.
Σε ομιλία του σήμερα στο κοινοβούλιο, όπου πέρασε ο σχετικός νόμος, ανέφερε: Δεν θα πρέπει να είμαστε ενοικιαστές στην δική μας χώρα. Μόνο ένα τέταρτο των ενηλίκων στη Νέα Ζηλανδία έχουν το δικό τους σπίτι, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια τα ποσοστά των αστέγων έχουν αυξηθεί, με πολλούς Νεοζηλανδούς να αναγκάζονται να μείνουν σε αυτοκίνητα, γκαράζ και κάτω από γέφυρες.
Μία έκθεση του Economist το 2017 κατέδειξε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τις πιο απλησίαστες τιμές σπιτιών στον κόσμο, με αυτές στο Όκλαντ να έχουν αυξηθεί κατά 75% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η απαγόρευση ισχύει για όλες τις εθνικότητες, με εξαίρεση τους αγοραστές από τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.
Σύμφωνα με τον Πάρκερ, κατά το τελευταίο οικονομικό τρίμηνο το 10% των σπιτιών στη δημοφιλή περιοχή Queenstown Lakes και το 20% των σπιτιών στο κέντρο του Όκλαντ έχουν αγοραστεί από ξένους.
Ο νόμος αυτός ήταν μία προεκλογική δέσμευση της πρωθυπουργού της χώρας, Jacinda Ardern, η οποία είχε δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τους ξένους αγοραστές εκτός της αγοράς κατοικίας.
Η Νέα Ζηλανδία έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός για Κινέζους, Αυστραλούς και γενικά Ασιάτες αγοραστές, κερδίζοντας τη φήμη του καταφύγιου του παγκόσμιου πλούτου, ενώ δίνει την εικόνα ενός ασφαλούς σημείου, μακριά από πιθανές διαμάχες για πυρηνικά, τρομοκρατία και εσωτερικών αναταραχών
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 3,3% των σπιτιών που πουλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο ήταν σε Κινέζους και σε Αυστραλούς, ενώ φορολογούμενοι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ ήταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές κατοικιών.