Μέχρι και σήμερα όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, άνεργοι, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι ακούν από τηλεοράσεως ή διαβάζουν σε sites και εφημερίδες για την περιβόητη φοροκαταιγίδα που έρχεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Η αλήθεια είναι όμως ότι από τις αρχές του έτους κανείς δεν έχει δει αύξηση φόρου ή αυξήσεις σε προϊόντα εξαιτίας φόρων. Το αντίθετο έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις, όπως τα καύσιμα που η τιμή τους έχει μειωθεί δραστικά λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών.
Όσο και να ακούσει κανείς, όσο και να διαβάσει δεν μπορεί να βρει τον λογαριασμό αν δεν βιώσει τη διαφορά στην τσέπη του. Και η ώρα της αλήθειας για αυτό τον λογαριασμό έφτασε.
Μάλιστα ο λογαριασμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι εξαιρετικά σκληρός σχεδόν για όλους, κάτι που είναι γνώριμο για τους Έλληνες που επιβιώνουν τρία μνημόνια τώρα…
Τα πράγματα μπαίνουν πλέον σε μια σειρά και ξεκαθαρίζουν…
Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού πακέτου όμως την περασμένη Κυριακή έρχεται η ώρα της αλήθειας αλλά και η ώρα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα είναι έτοιμος ο λογαριασμός για τους έμμεσους φόρους που θα πρέπει να εισφέρουν στα κρατικά ταμεία έως και 1,8 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2018.
Το «πακέτο» αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή μαζί με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τον περίφημο «κόφτη» σε μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις.
Μέσα στο επόμενο 12μηνο θα ξεδιπλώνονται σταδιακά όλα τα μέτρα, οι νέοι άμεσοι φόροι για τα εισοδήματα του 2016 (δήλωση 2017), οι νέες αυξημένες εισφορές, οι νέες μειωμένες συντάξεις, οι περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις, οι αυξήσεις φόρων σε υπηρεσίες και προϊόντα και η επιβολή νέων φόρων.
Από την 1/1/2017 και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, θα έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι θα καταλάβουν τη διαφορά στους έμμεσους φόρους από το καλοκαίρι.
Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα και πότε θα εφαρμοστούν
1. Το 2016 θα πληρωθούν μέτρα περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τα πρώτα μέτρα θα εφαρμοστούν τον Ιούνιο και εκεί θα φανούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς. Συγκεκριμένα ο Ιούνιος μας υποδέχεται με την αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των τσιγάρων, τη μείωση του ΕΚΑΣ και των επικουρικών συντάξεων, θα αυξηθούν και οι εισφορές των μισθωτών, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί ο νέος ΦΠΑ (24%).
Πιο αναλυτικά:
α) Δεκάδες κωδικοί του super market θα αλλάξουν, καθώς ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24%, αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Θα υπάρξουν αυξήσεις σε προϊόντα όπως:
• Αλεύρι
• Αλλαντικά
• Αναψυκτικά
• Καφές (ο καφές θα αυξηθεί τόσο από την επιβολή νέου φόρου, όσο και από την αύξηση του ΦΠΑ)
• Μακαρόνια
• Μαρμελάδες
• Παγωτά
• Ρύζι
• Σοκολάτες
• Φρυγανιές
• Χυμοί
• Παράλληλα, θα αυξηθούν οι τιμές στον κλάδο εστίασης, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί.
Θα επιβληθεί επιπλέον φόρος στις εισαγωγές καφέ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα επιβάλλεται στο συσκευασμένο προϊόν ή στην πρώτη ύλη, φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ φαίνεται για την ώρα να αποσύρθηκε ο φόρος στο Ίντερνετ, χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν εκπλήξεις.
β) Μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα. Από τον Ιούνιο θα αυξηθούν οι φόροι που επιβαρύνουν τα καύσιμα. Προφανώς η κυβέρνηση βλέποντας ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έπεσαν έρχεται να αυξήσεις τους φόρους για να τονώσει τα έσοδά της.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες προτίμησε να πέσει το βάρος στη βενζίνη αντί στο πετρέλαιο κίνησης. Έτσι ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στο 1,5 ευρώ, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα (σήμερα κινείται στο 1,39). Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται στα 1,08 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, έρχονται αυξήσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα, δηλαδή στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο και στο αέριο.
Αυτοί οι υπολογισμοί γίνονται με τα σημερινά δεδομένα, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που μπορούν να βάλουν «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
γ) Τσιγάρα. Άμεσα με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα ισχύσει η όγδοη αύξηση φόρου στα τσιγάρα από το 2010.
Η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα θα φέρει αύξηση στην τιμή του πακέτου μεταξύ 50 λεπτών έως και 1 ευρώ και θα ισχύσει με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και όχι από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, όπως ισχύει για τα άλλα προϊόντα που θα ανατιμηθούν από την 1η Ιουλίου 2016.
δ) Φόροι, εισφορές, συντάξεις. Από το καλοκαίρι θα κοπούν οι συντάξεις. Απώλειες θα υποστεί η συντριπτική πλειοψηφία ασφαλισμένων και συνταξιούχων από το νέο ασφαλιστικό. Μειώσεις των νέων συντάξεων κατά 30%, περικοπές σε σημερινούς συνταξιούχους, μείωση αποδοχών των επιστημόνων και των μισθωτών, μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα, ενώ μεγάλοι χαμένοι είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή όσοι συνταξιοδοτούνται από εδώ και πέρα θα λάβουν μικρότερη σύνταξη έως και 30%. Συγκεκριμένα μπήκε πλαφόν 1.300 μεικτά και 1.170 καθαρά για άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Χαμένοι οι 60.000 συνταξιούχοι που αναμένουν από τα Ταμεία Πρόνοιας, εφάπαξ, αφού θα δουν μέση μείωση 15%, αλλά και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού κόβεται το ΕΚΑΣ σε περίπου 100 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους από φέτος, ενώ έως το τέλος του 2019 θα καταργηθεί εντελώς για όλους. Το ΕΚΑΣ αντιστοιχεί στο 15-20% των αποδοχών τους.
Το καλοκαίρι θα φανούν και οι αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (αφού έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές) έχει σήμερα μηνιαία παρακράτηση φόρου 8,2 ευρώ. Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα πρέπει να αυξηθεί στα 24,6 ευρώ, επομένως ο μισθός του θα μειωθεί κατά 16,4 ευρώ κάθε μήνα, μετά την εφαρμογή των νέων φορολογικών διατάξεων.
Για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αυξάνονται αναδρομικά από την 1/7/2015 έως τις 31/12/2016 οι εισφορές στον κλάδο της σύνταξης κατά 42,8% (θα καταβάλλουν το 10% αντί του 7% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών) και για ασθένεια το 3,61% από φέτος.
Για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες που έχουν ασφάλιση για επικουρική σύνταξη οι εισφορές αυξάνονται από 1/6/2016 μέχρι τις 31/5/2019 σε 3,5% + 3,5% (από 3% για ασφαλισμένο και 3% για εργοδότη) ενώ από 1/6/2019 έως 31/5/2022 θα είναι 3,25% και 3,25% (άρθρο 97).
ε) ΕΝΦΙΑ. Έρχονται σημαντικές αυξήσεις στους συντελεστές ώστε να αντιμετωπιστεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Στο φόρο ακινήτων (με καθυστέρηση πάλι τα ραβασάκια από Σεπτέμβριο) θα προκύψει αύξηση στους συντελεστές για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που η αντικειμενική τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
2. Μέσα στο 2017 ξεκινάει η εφαρμογή νέων μέτρων, επιπλέον των μέτρων του καλοκαιριού.
α) Μπαίνουν σε εφαρμογή η νέα κλίμακα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, η νέα κλίμακα επαγγελματιών, η αύξηση φόρου στα μερίσματα, η αύξηση φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες προβλέπει τον εξής φόρο:
• 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
• 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
• 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
• 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Στα ποσά που προκύπτουν με βάση την κλίμακα, έρχεται να προστεθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με οριακούς συντελεστές ανά κλιμάκιο εισοδήματος ως εξής:
• 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
• 2,2% για εισόδημα από 12.001έως 20.000 ευρώ
• 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
• 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
• 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
• 10% από 220.001 ευρώ και πάνω
Οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα αυτόνομα, φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς να ισχύει κάποιο αφορολόγητο ποσό.
β) Για τους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι εισφορές θα αυξηθούν από την 1/1/2017 για όσους θα δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ έως 1.800 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία και τα ποσά των ασφαλίστρων που καταβάλλουν σήμερα.
Για τους παράλληλα ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση (δηλαδή αν είναι πριν ή μετά την 1/1/93) επιβάλλονται διπλές εισφορές αν απασχολούνται ως μισθωτοί και ταυτόχρονα έχουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.
3. Το 2018 θα εφαρμοστούν μέτρα μείωσης των δαπανών τα οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά (μείωση αμυντικών δαπανών, πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα μισθών στα ειδικά μισθολόγια κ.λπ.). Μέσα στο 2018 θα κριθεί αν επιτεύχθηκε ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 (πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ).
Εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να μπει σε λειτουργία ο αυτόματος κόφτης σε μισθούς και συντάξεις…
Θα εφαρμοστεί και ο νέος φόρος στα ξενοδοχεία. Θα επιβληθεί από του χρόνου Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.