To ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls μέχρι το τέλος του 2016 γιαεπενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και για ασφαλιστικά προϊόντα unit linked(ασφάλιση με επένδυση) εξετάζει πλέον το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με πληροφορίες από στέλεχος των θεσμικών επενδύσεων, όπως αναφέρει η Ημερησία.
Οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και σε unit linked έχουν σταματήσει από τις 26/6/2015 όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των capital controls.
Μετά τη πρώτη χαλάρωση τον Νοέμβριο 2015, οι Α.Ε. Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) είναι υποχρεωμένες να διαχειρίζονται τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού με τις υπάρχουσες μέχρι τότε επενδύσεις. Επίσης οι πωλήσεις στα unit linked ασφαλιστικά προϊόντα είναι ελάχιστες και μόνο προς ξένους επενδυτές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα).
Η αγορά των θεσμικών επενδύσεων αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξει κάποια επιπλέον χαλάρωση των capital controls, ώστε να ομαλοποιηθούν οι επενδύσεις στους δύο κλάδους (αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλίσεις).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για περαιτέρω χαλάρωση είναι να καθοριστεί ένα επενδυτικό πλαφόν μέχρι 10.000 ευρώ τουλάχιστον για όσους θέλουν να επενδύσουν σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού με παλαιό χρήμα, δηλαδή μέσα από λογαριασμούς που προυπήρχαν της 26ης Ιουνίου 2015. Μία δεύτερη πρόταση που έχει υποβληθεί είναι να καθοριστεί ένα ποσοστιαίο πλαφόν επενδύσεων σε ομόλογα, συνάλλαγμα, εταιρικά ομόλογα ή μετοχές επί του συνολικού ενεργητικού και από εκεί και πέρα θα ρυθμίζει την προσφορά και την ζήτηση η ίδια η εταιρεία (ΑΕΔΑΚ).
Μία εναλλακτική πρόταση είναι να καθορίζεται ανά εταιρεία το ύψος των επενδύσεων προς το εξωτερικό σε αναλογία με τις υπάρχουσες επενδύσεις και τις εκροές κεφαλαίων.
Γενικότερα, το κλίμα που επικρατεί στην αγορά είναι ότι πρέπει πλέον οι επενδύσεις στο εξωτερικό να ρυθμιστούν, από τη στιγμή που ο κίνδυνος για Grexit έχει απομακρυνθεί και ότι θα είναι προς συμφέρον και των τραπεζών και των επενδυτών να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.
Από τη στιγμή που οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές έχουν καθησυχαστεί και οι ξένοι θεματοφύλακες των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν έχουν αντιρρήσεις, τότε οποιαδήποτε (έστω και μερική) χαλάρωση των capital controls στα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και στα unit linked θα βοηθήσει στην αναθέρμανση των επενδύσεων χαρτοφυλακίων και της ασφαλιστικής αγοράς. Ειδικά για την τελευταία, το σταμάτημα των unit linked οδήγησε σε μεγάλη μείωση κατά 30% της παραγωγής στους κλάδους ζωής και επενδύσεων.
H χαλάρωση των capital controls και για τα unit linked προϊόντα ήταν ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τον τελευταίο χρόνο κατόπιν και των προθέσεων των μεγάλων ξένων πολυεθνικών ασφαλιστικών που επενδύουν στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ