Χωρίς να έχουν γίνει ακόμη γνωστοί οι λόγοι για την προσγείωση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα ότι και δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο έχει καταγραφεί να προσεγγίζει τη χώρα μας την ίδια χρονική στιγμή.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα στις 28 Φεβρουαρίου, στις 12.39 το μεσημέρι, ένα άλλο Φάλκον 2000ΕΧ, με τα διακριτικά YV3360, που φέρεται να ανήκει και αυτό στην κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA και χαρακτηρίζεται ως κυβερνητικό, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να πετούσε πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, πλησίον της Κρήτης, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής, αν και εκείνο προσγειώθηκε σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο.
Την ίδια μέρα, δυο ώρες μετά, το επίμαχο Φάλκον YV2486 της κυβέρνησης του Μαδούροεντοπίστηκε να πετάει και εκείνο στην ίδια περιοχή. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας όμως, προσγειώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, προερχόταν από το Αμπου Ντάμπι. Είχε προηγηθεί η Γενεύη, όπου στις 27 Μαρτίου ο κ. Αρεάσα συμμετείχε σε σύνοδο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, αρκετά σημεία της διαδρομής του επίμαχου αεροσκάφους παραμένουν άγνωστα.
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την πτήση και του άλλου κυβερνητικού αεροσκάφους του Μαδούρο, το οποίο εντοπίστηκε πλησίον της Κρήτης και, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βενεζουέλα, χρησιμοποιείται συχνά από κυβερνητικούς αξιωματούχους και έχει πλήρωμα Κουβανούς, που θεωρούνται πιστοί στο καθεστώς.
Τα δυο αεροσκάφη εντοπίζονται να πετούν σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, δυο μέρες πριν το δεύτερο προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Αν και το δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας δεν προσγειώθηκε και εκείνο στην Ελλάδα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δυο αεροσκάφη του καθεστώτος Μαδούρο εντοπίζονται να προσεγγίζουν τη χώρα μας, σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση βγάζει τόνους χρυσού από τη χώρα και φυγαδεύει αξιωματούχους.
Επιπλέον, στη Βενεζουέλα καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο στρατό, μετά την αναγνώριση από δεκάδες χώρες του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της χώρας.